Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει στην κατάρτιση - Αξιολόγηση και νέες αμοιβές - 150.000 ωφελούμενοι το 2022


Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά στον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και στις ριζικές αλλαγές στην επαγγελματική κατάρτιση.
Η ραχοκοκαλιά του νέου συστήματος θα είναι η αξιολόγηση, η πιστοποίηση, η διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας καθώς και η συνεργασία με παρόχους υψηλού επιπέδου, με αξιοπιστία στην αγορά εργασίας.
Μέχρι σήμερα, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς εργασίας, το σύστημα κατάρτισης χαρακτηρίζεται από επικάλυψη, αναποτελεσματικότητα, σπατάλη πόρων, ελλειμματική διασύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και χαμηλές επιδόσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους παρά τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας.
«Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα. Γίνεται όπλο για την οικονομία τού αύριο», έχει επισημάνει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. «Η αλλαγή του μοντέλου της κατάρτισης, που θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα συμβάλει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων».
Σήμερα, σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο το 51% των πολιτών έχει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός
Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προωθηθούν πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης για 580.000 εργαζόμενους και ανέργους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος του 2021 θα έχει διατεθεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο, ήτοι 250 εκατομμύρια ευρώ από το 1 δισ. ευρώ, σε προγράμματα με αντικείμενο την αναβάθμιση δεξιοτήτων.
Επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι το τέλος του 2022 συνολικά 150.000 ωφελούμενοι να έχουν λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγράμματος κατάρτισης, με τον αριθμό αυτό να φτάνει τους 500.000 στο τέλος του 2025.
Επιπροσθέτως, έχουν εξασφαλιστεί 131 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ, σε 78.000 ωφελουμένους μέχρι το 2025.
Τα νέα προγράμματα ταχύρρυθμης και ποιοτικής κατάρτισης, επανακατάρτισης και επανειδίκευσης ανέργων και εργαζομένων θα δίνουν έμφαση σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην πράσινη οικονομία, ενώ θα υλοποιηθούν προγράμματα για ειδικές ομάδες πληθυσμών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες εύρεσης εργασίας.
Κλειδί του νέου συστήματος θα είναι η πιστοποίηση με μετρήσιμους δείκτες, καθώς και ένα μείγμα κινήτρων και αντικινήτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας και τη συνεχή και συστηματική βελτίωση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Στόχος του υπουργείου είναι η αξιοποίηση των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο λεγόμενο skills matching, την αντιστοίχιση δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Βαθμολόγηση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης
Το νέο στοιχείο που θα αλλάξει άρδην όλα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στην κατάρτιση είναι η βαθμολόγηση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης εργαζόμενων και ανέργων ως προς τον στόχο που είναι η εξεύρεση θέσης εργασίας αλλά και η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας.
Θα θεσπιστεί Μητρώο στο οποίο θα μπορούν να «εισέρχονται» τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με βάση ποιοτικά κριτήρια. Επίσης, θα προβλέπονται οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα για παρόχους και εκπαιδευόμενους.
Τα κίνητρα και το σύστημα αμοιβών δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμα, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις με το υπουργείο Παιδείας.
Στις δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
  • Απλοποίηση των μαθησιακών διαδικασιών και ενσωμάτωση νέων μεθοδολογιών και εργαλείων, όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning), ενσωμάτωση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας, ψηφιακό περιεχόμενο εκπαίδευσης, τόσο για τους μαθητευόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.
  • Αξιολόγηση, επανασχεδιασμός και επικαιροποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών (με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών) για την περαιτέρω ευθυγράμμιση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
  • Ανανέωση και εκσυγχρονισμός της υποδομής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (εργαστηρίων και εξοπλισμού).
  • Νέες σχολές - επαγγέλματα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.
Προπομπός για τα νέα προγράμματα κατάρτισης που θα τρέξουν και θα υλοποιηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα πιλοτικά προγράμματα που υλοποιεί ΟΑΕΔ σε συνεργασία με κολοσσούς όπως η Amazon, η Google και η Cisco.
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ προκειμένου οι διαδικασίες να γίνουν πιο ευέλικτες, να επιταχυνθεί η λήψη των αποφάσεων και να αξιοποιηθούν τα ακίνητα του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα