Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ολες οι διευκρινίσεις Πλεύρη για τα πρόστιμα και τις εξαιρέσεις - Δεν αρκεί το ραντεβού ως 16/1


Αναλυτικά η εξειδίκευση των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Θάνο Πλεύρη.
Τις λεπτομέρειες για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ηλικίες από 60 ετών και άνω εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι εντοπίστηκε στη χώρα μας, το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον σε άνδρα που έφθασε στην Κρήτη προερχόμενος από τη Νότιο Αφρική.
Σύμφωνα με την τροπολογία, έως τις 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.
Κατά τη ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας διευκρίνησε πως το μετρό ξεκινά από τις 16 Ιανουαρίου και όποιος δεν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση έως τότε, κάθε μήνα θα καλείται να καταβάλει το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.
Αναφερόμενος και στο δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε χθες και αφορά τον έλεγχο με self test, ο οποίος ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα και αφορά το σύνολο των πολιτών, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα δοθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες ένα self test προκειμένου να εξεταστούν "για να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται η επιδημία και πώς μπορούμε να την περιορίσουμε πριν από τις γιορτές".
"Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες σε αυτόν τον μεγάλο διαγνωστικό έλεγχο", είπε και πρόσθεσε πως μόνο έτσι όσοι εντοπιστούν θετικοί στον κορονοϊό μπαίνουν εγκαίρως στην καραντίνα για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών τους τις ημέρες των γιορτών.
Πώς θα μπαίνουν σε θεματικά ενήλικες και παιδιά
Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, τα οποία στήνονται σε όλη τη χώρα, θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Για τα ανήλικα παιδιά θα υπάρχει η ίδια διαδικασία με τους χώρους εστίασης, δηλαδή:
Θα γίνεται με self test για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών
Θα γίνεται rapid test πριν για τα παιδιά από 11 έως 17 ετών
Επίσης, υπογράμμισε ότι πλέον για το πιστοποιητικό νόσησης θα απαιτείται μοριακό τεστ, PCR, δηλαδή δεν θα μπορεί να δίδεται με rapid test.
Εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών
Ακόμη, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι η επιτροπή ήδη εισηγήθηκε να ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, ωστόσο διευκρίνισε πως επειδή τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες διαφέρουν, θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας προς το τέλος Δεκεμβρίου. Όταν είναι διαθέσιμα θα ανοίξει και η ανάλογη πλατφόρμα εμβολιασμού.
Τρίτη δόση στο τετράμηνο
Επίσης, σημείωσε ότι συζητείται από την επιτροπή το τετράμηνο και όχι το εξάμηνο -που ισχύει σήμερα- για τη χορήγηση της τρίτης δόσης μετά από ερώτημα που τέθηκε από την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Όπως είπε, η χρήση του self test βοήθησε να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι το testing και μέσα στις γιορτές.
"Ας μην αμελήσουμε αυτήν την μία εβδομάδα δωρεάν τεστ να το κάνουμε όλοι, είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι. Είναι ένας εύκολος και δωρεάν τρόπος να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την καμπύλη της πανδημίας και να την κρατήσουμε σε ασφαλές επίπεδο ώστε να κάνουμε καλές γιορτές", τόνισε ο κ. Ζαούτης, ο οποίος ζήτησε να κάνουμε οπωσδήποτε -παρότι δεν είναι υποχρεωτικό -και ένα self test πριν βρεθούμε καλεσμένοι σε ένα γιορτινό τραπέζι αλλά και μετά τις γιορτές όπου πάλι θα διατεθεί δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες για την εβδομάδα μετά τις 3 Ιανουαρίου.
Εξαίρεση
Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι θΘα συσταθούν επιτροπές -όπως έγινε και με την υποχρεωτικότητα όταν θεσπίστηκε για υγειονομικούς- για να εξετάσουν αιτήσεις που δικαιολογούν -για λόγους υγείας- προκειμένου να μην εμβολιαστεί κάποιος πολίτης. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πώς θα εξεταστούν.
Πρόστιμο
Εφόσον κάποιος πολίτης άνω των 60 δεν εμβολιαστεί, θα του επιβάλλεται για κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Μόνο αν προβεί στην πρώτη δόση έως 16 Ιανουαρίου δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο.
Η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνει μάλιστα τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε όσους γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά.
Self test
Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στο πληθυσμό να κάνει self test, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννω. Σημείωσε ότι αυτό δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας και ζήτησε να γίνεται μέσω της διανομής ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικους πολίτες. Συστήνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ πριν της εκδηλώσεις τις ημέρες των εορτών.
Το πρώτο self test θα δοθεί την εβδομάδα από 6 έως 11 Δεκεμβρίου.
Ένα ακόμα θα διατεθεί την εβδομάδα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.
Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με PCR και όχι με rapid
Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη θα προβλέπεται ότι για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR.
Όταν κάποιος είναι θετικός με rapid test θα μπαίνει καραντίνα, αλλά πιστοποιητικό νόσησης θα εδίδεται μόνο με PCR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα