Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Ανασκόπηση 2021: Δύσκολοι καιροί για πολιτικούς και πρίγκιπες – Το αντίο της Μέρκελ, ο σούπερ Μάριο και τα ζόρια του σουλτάνου


Ανασκόπηση 2021: Η χρονιά που φεύγει θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων για την εξάπλωση της μεγαλύτερης πανδημίας εδώ και εκατό χρόνια, αλλά και τις προκλήσεις που δημιούργησε για τις κυβερνήσεις ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών.
Στον βωμό της νόσου Covid χάθηκαν πολλές ζωές παγκοσμίως, αλλά συμπαρασύρθηκαν και πολλές κυβερνήσεις, που «βούλιαξαν» στο τέλμα των συνεπειών της. Η Γερμανία άλλαξε πολιτική σελίδα, αποχαιρετώντας τη μακροβιότερη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η Ιταλία είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τις ηγετικές ικανότητες του «σούπερ» Μάριο Ντράγκι (ενός «μη πολιτικού» που δεν διστάζει να λαμβάνει πολιτικά ρίσκα) ενώ η γείτων Τουρκία συνταράσσεται από μεγάλη και πολλαπλή κρίση σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Μαζί της τρίζει και η χρυσοποίκιλτη καρέκλα-θρόνος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το μέλλον του οποίου η χρονιά που έρχεται θα είναι αποφασιστική.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΤΕΛΟΣ Η ΜΕΡΚΕΛ, ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΣΟΛΤΣ
Το 2021 ήταν πλούσιο σε γεγονότα στη Γερμανία. Σίγουρα ένα από τα έτη που θα χαραχθεί στη μνήμη και -δυστυχώς- όχι μόνο για πολιτικούς λόγους.
Για τον ιστορικό του μέλλοντος, το κλείσιμο του 16ετούς κύκλου της Ανγκελα Μέρκελ και η ανάρρηση του σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς στην καγκελαρία, επικεφαλής της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης στη Γερμανία από το 1950, θα μπει στο ίδιο «ζύγι» με τις πλημμύρες της Ρηνανίας-Βεστφαλίας τον Ιούλιο, που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους. Αυτή η κλιματική-ανθρωπιστική τραγωδία δεν ήταν μόνο ένα σοκ για την ανεπτυγμένη Δυτική Ευρώπη. Εκρινε ουσιαστικά και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς ο υποψήφιος καγκελάριος της CDU/CSU Αρμιν Λάσετ συνελήφθη από τον φακό να χαριεντίζεται στις πληγείσες περιοχές την ώρα που η χώρα ήταν βυθισμένη σε εθνικό πένθος και ύστερα δεν μπορούσε να το μαζέψει.



Η είσοδος στην κυβέρνηση Πρασίνων και Ελευθέρων Δημοκρατών έφερε στο προσκήνιο δυο φρέσκα πρόσωπα. Την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (η οποία έδωσε ήδη τα πρώτα αντι-ρωσικά της διαπιστευτήρια μπλοκάροντας τον αγωγό Nord Stream 2) και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, υπέρμαχο της αυστηρής δημοσιονομικής «ορθοδοξίας» στη χώρα του και στην Ευρώπη, ο οποίος έκανε την έκπληξη συγχαίροντας την Ελλάδα για τις οικονομικές της επιδόσεις και χαρακτηρίζοντάς την λίγο-πολύ… πρότυπο για τη Γερμανία.



Στο μεταξύ μέσα στο 2021 η Γερμανία αντιμετώπισε δύο σοβαρά προβλήματα, που ακούν στο όνομα «μεταναστευτικό» και «Covid». Η υβριδική επίθεση της Λευκορωσίας στην Πολωνία αναστάτωσε και τη Γερμανία, που πρωτοστατεί στην επιβολή κυρώσεων στη χώρα του Λουκασένκο. Παράλληλα, η αναποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας στην πιο οργανωμένη (υποτίθεται) χώρα της Ε.Ε. συνοδεύτηκε από την έξαρση ενός αντιεμβολιαστικού κινήματος με επικίνδυνα για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια χαρακτηριστικά.
ΙΤΑΛΙΑ: Ο ΝΤΡΑΓΚΙ, ΞΑΝΑ, ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΩΤΗΡΑ
Μέσα στο 2021 η Ιταλία βρήκε επιτέλους τον «άνθρωπό της» κι αυτό αποδεικνύεται… τεράστιο πρόβλημα. Το κλίμα ομοθυμίας γύρω από τον Μάριο Ντράγκι από τον Φεβρουάριο, όταν ο έμπειρος τραπεζίτης ανέλαβε πρωθυπουργός έκτακτης ανάγκης με τη συναίνεση του 90% της Βουλής (πλην των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας») για να σώσει τη χώρα από τα οικονομικά δεινά και την πανδημία, κινδυνεύει παραδόξως να μετεξελιχθεί σε μια μίνι περίοδο πολιτικής αστάθειας!
Τον Ιανουάριο του 2022 η Ιταλία θα εκλέξει τον επόμενό της πρόεδρο, καθώς λήγει η θητεία του κατά γενική ομολογία επιτυχημένου Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Ιταλός ανώτατος άρχων εκλέγεται από ένα μικτό εκλεκτορικό σώμα βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων των περιφερειών. Είθισται να είναι ένα σύμβολο εθνικής ενότητας, που μεταξύ άλλων έχει αποφασιστικό ρόλο στον διορισμό του πρωθυπουργού. Ποιός είναι λοιπόν φαβορί λόγω προσόντων; Μα, ο… Μάριο Ντράγκι!



Ομως ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ είναι ακόμη απαραίτητος στην πρωθυπουργία, καθώς η Ιταλία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Περίπου 200 δισ. του ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης βρίσκονται καθ’ οδόν, η πανδημία εξακολουθεί να κυκλοφορεί παρά την -πρωτοποριακή για την Ε.Ε.- εφαρμογή του «πράσινου πάσου» και οι δομικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στα σκαριά, μαζί φυσικά με τη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες χρέους της Ε.Ε.
Αν ο Ντράγκι μεταπηδήσει στην προεδρία θα πρέπει να βρει έναν αντάξιο διάδοχο για να τα συνεχίσει όλα αυτά -ο μόνος που εμπιστεύεται είναι ο υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο– υπονομεύοντας όμως ταυτόχρονα εν τη γενέσει του τον ιταλογαλλικό άξονα που συνέπηξε με τον Μακρόν. Μια συμμαχία με έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά.
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΣΩΣ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου δολαρίων (και όχι υποτιμημένων κατά 60% από τις αρχές του χρόνου λιρών…) είναι αν μέσα στο 2022 θα γίνουν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, πιθανότατα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Φυσικά και αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να τις κερδίσει χωρίς απροκάλυπτη βία και νοθεία, συνεχίζοντας την τυχοδιωκτική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, του πληθωρισμού και της φτωχοποίησης της κοινωνίας για να κρατήσει ψηλά τα νούμερα της ανάπτυξης. Οι δημοσκοπήσεις και το πολιτικό κλίμα αποτυπώνουν σταθερή φθορά του Τούρκου ηγέτη, που κυβερνά σαν απόλυτος άρχων από το 2014, στο πλαίσιο του προεδρικού συστήματος. Η διολίσθηση της Τουρκίας σε έναν «προσωπολατρικό αυταρχισμό» θα ήταν από μόνη της επαρκής αφορμή για να αποκλείσει ο Τζο Μπάιντεν την Αγκυρα από τη διεθνή Διάσκεψη για την Δημοκρατία, στις αρχές Δεκεμβρίου. Αλλωστε η πορεία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2021 ήταν παράλληλη με εκείνη της οικονομίας, σε ελεύθερη πτώση (εν αντιθέσει με την πορεία της Covid, που θερίζει τον πληθυσμό).



Η παραβίαση του κράτους δικαίου αποτελεί πλέον ενδημική κατάσταση στην Τουρκία και η αποχώρηση του Ερντογάν από τη Διεθνή Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών ήταν απλώς μια κραυγαλέα επιβεβαίωση. Διώξεις και φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και Κούρδων έχουν δημιουργήσει ένα άκρως τοξικό κλίμα στην Τουρκία, η οποία διασπείρει τις «τοξίνες» στον περίγυρό της. Πέρα από την ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, η Τουρκία παραμένει χωρίς διπλωματική εκπροσώπηση σε Αίγυπτο, Συρία και Ισραήλ. Ακραίες συμπεριφορές, όπως η απειλή απέλασης δέκα πρέσβεων δυτικών χωρών, που τάχθηκαν υπέρ της αποφυλάκισης του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα (φέρνοντας τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα πρόθυμα της παραίτησης), ήταν ενδεικτικές της νευρικότητας που διακατέχει τον σουλτάνο. Τα έξι μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην του κουρδικού HDP, που θεωρείται εκτός «εθνικού τόξου») συσπειρώθηκαν τον Οκτώβριο για τη μεγάλη ανατροπή και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Δύσκολοι καιροί για πολιτικούς και πρίγκιπες
Την προσπάθεια αλλαγής εκ βάθρων της πολιτικής των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα από τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την επάνοδο σε παλιές μέρες του Ψυχρού Πολέμου από τη Ρωσία και μεγάλες αλλαγές στην επικοινωνία με τις θεαματικές εξελίξεις στην τεχνολογία εμπεριείχε η χρονιά που μας αφήνει – εκτός της πανδημίας. Για τη βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μια δύσκολη χρονιά, καθώς έχασε τον σύζυγό της Φίλιππο, ενώ έβλεπε τη λάμψη του Μπάκιγχαμ να μειώνεται λόγω σκανδάλων και ανάρμοστων συμπεριφορών των μελών του παλατιού.
ΓΑΛΛΙΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ Η ΛΕΠΕΝ
Το ενδιαφέρον των επόμενων μηνών στον ευρωπαϊκό χώρο αναμένεται να μονοπωλήσουν οι επικείμενες διπλές εκλογές στη Γαλλία, προεδρικές και βουλευτικές. Ο Απρίλιος δεν είναι μακριά και οι διεκδικητές του «θρόνου» των Ηλυσίων ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Η γκολική δεξιά («Ρεπουμπλικανοί») επέλεξε μια δυναμική γυναίκα για αντίπαλο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τη Βαλερί Πεκρές, που ετοιμάζεται να πολεμήσει στα ίσα τη Μαρίν Λεπέν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το γνωστό αντίπαλο ζευγάρι Μακρόν-Λεπέν στον δεύτερο γύρο είναι μια συζητήσιμη συνθήκη, που κάποιοι λένε ότι μπορεί να ανατραπεί!



Στα πέντε αυτά χρόνια της προεδρίας του, ο 43χρονος πρώην τραπεζίτης Εμανουέλ Μακρόν αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις: Μια βίαιη ισλαμιστική τρομοκρατία μέσα στη χώρα, ένα κοινωνικό κίνημα με πολλές παραφυάδες (τα «Κίτρινα Γιλέκα») και μια πανδημία που γονάτισε υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά την ισχυρή Γαλλία. Οι συγκεντρώσεις κατά της αστυνομικής βίας και οι απεργίες κατά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό έπληξαν επίσης την εικόνα του μεταρρυθμιστή προέδρου, ο οποίος στο εξωτερικό έχει πολύ μεγαλύτερη αποδοχή από αυτήν που απολαμβάνει στο εσωτερικό της Γαλλίας. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την έντονη αμφισβήτηση, ο πρόεδρος έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις με περίπου 25% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
ΗΠΑ: Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΕΣΒΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΡΑΜΠ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ
Το 2021 άρχισε με νέο ένοικο στον Λευκό Οίκο, που προσέφερε πολλές ελπίδες στη Δύση για εξοβελισμό του λαϊκισμού, των αντιδυτικών και παράλογων πολιτικών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν νίκησε στις εκλογές προωθώντας μια ενωτική και φιλόδοξη ατζέντα, ειδικά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε αυτή τη χρονιά τις αντιδράσεις και τα εμπόδια των Ρεπουμπλικανών σε πολλά ζητήματα. Δεν είχε όμως πολύ χρόνο για αντιδικίες, καθώς η διαχείριση της πανδημίας παραμένει το μεγάλο στοίχημα. Μέσα στους μήνες αυτούς πέτυχε την επικύρωση του σχεδίου οικονομικής αντιμετώπισης της πανδημίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.



Η επιστροφή στην κλιματική συμφωνία του Παρισιού και γενικότερα η επιστροφή των ΗΠΑ στο διεθνές περιβάλλον ανήκουν επίσης στις επιτυχίες του Μπάιντεν. Στις μεγάλες αποτυχίες του καταγράφεται η επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν. Η επίσπευση της αποχώρησης των Αμερικανών από την Καμπούλ και η κακή οργάνωση του εγχειρήματος οδήγησαν σε πραγματική καταστροφή με αποτέλεσμα να καταγραφεί ως ένα μεγάλο φιάσκο. Αυτό οδήγησε στην εκλογή Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη στην πολιτεία της Βιρτζίνια. Πολλοί θεωρούν το αποτέλεσμα ως προσωπική αποτυχία του Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος στήριξε προσωπικά τον Δημοκρατικό υποψήφιο. Η δημοτικότητα του προέδρου έχει μειωθεί αρκετά (στο 43,7%) και πολλοί Δημοκρατικοί εκφράζουν ανησυχίες για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 για την ανανέωση των περισσότερων εδρών του Κογκρέσου. Ηδη κάποιοι Δημοκρατικοί καλοβλέπουν από τώρα την πιθανότητα της υποψηφιότητας του Πιτ Μπούτιτζιτζ το 2024, παρακάμπτοντας τον Μπάιντεν.
ΡΩΣΙΑ: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ
Υστερα από 21 χρόνια στην ηγεσία της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ο ισχυρός άνδρας που αντιπαρατίθεται με τη Δύση σαν να μην έχει περάσει ούτε… μέρα από τη εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Κόντρα με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, στήριξη του δικτάτορα Λουκασένκο της Λευκορωσίας και ενεργειακά παιχνίδια με την Ε.Ε. Πραγματικά, ατμόσφαιρα Ψυχρού Πολέμου θύμιζε η πρόσφατη βιντεοδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν για το ζήτημα της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανέλθει στις παλιές του τακτικές με στρατεύματα στη μεθόριο και συχνές στρατιωτικές ασκήσεις. Ο Πούτιν αντιστέκεται στις απειλές των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για κυρώσεις σε περίπτωση που η Μόσχα τραβήξει το σχοινί στην Ουκρανία. Η Ρωσία επιμένει στις απαιτήσεις της έναντι της Δύσης και ζητεί από το ΝΑΤΟ εγγυήσεις ότι θα αποκλειστεί μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία και ότι θα απομακρυνθούν οι συμμαχικές δυνάμεις από τις χώρες που εντάχθηκαν μετά το 1997 (Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία κ.λπ.).



Προς το παρόν, ο Ρώσος πρόεδρος διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή ενεργειακή αγορά, υποσχόμενος πως δεν θα αφήσει την Ευρώπη να παγώσει, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της χώρας του για την προμήθεια φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου πετούν στα ύψη, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Ενα σημαντικό γεωπολιτικό όπλο της Μόσχας που, αν λειτουργήσει, θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία με υποθαλάσσιους αγωγούς στη Βαλτική. Η κατασκευή και λειτουργία του Nord Stream 2 έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ, καθώς η Ευρώπη θα εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο.
ΠΕΝΘΟΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
Ο θάνατος του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα που «αγγίζουν» τα παιδιά της, Κάρολο και Αντριου, η αποκήρυξη του Στέμματος από τα Μπαρμπέιντος και η υγεία της που δείχνει να επιβαρύνεται αποτέλεσαν πλήγματα για τη βασίλισσα Ελισάβετ και συνολικά για τον θεσμό της βρετανικής μοναρχίας.
Το 2021 αποδείχτηκε δύσκολη χρονιά για την βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έχει αποτραβηχτεί από τις περισσότερες εκδηλώσεις και τα «βαριά» καθήκοντα του θρόνου παραδίδοντας σταδιακά στον διάδοχο, πρίγκιπα Κάρολο, μοιράζοντας αρμοδιότητες στον «πυρήνα» της βασιλικής οικογένειας.



Τον Απρίλιο προκάλεσε θλίψη ο θάνατος του δούκα του Εδιμβούργου σε ηλικία 99 ετών, ο οποίος αποτέλεσε το στήριγμα της βασίλισσας για περισσότερα από 70 χρόνια. Η συμπάθεια των πολιτών για τη βασιλική οικογένεια ενδυναμώθηκε μετά την απώλεια, όμως δεν κράτησε για πολύ. Ο πρίγκιπας Αντριου, ο «αγαπημένος γιος της βασίλισσας», όπως λέγεται, εμπλέκεται σε έρευνα για το σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων και σωματεμπορίας με πρωταγωνιστή τον αυτόχειρα Τζέφρεϊ Επστάιν και τη σύντροφό του Γκισλέιν Μάξγουελ που δικάζεται στις ΗΠΑ.
Τα… απόνερα του «Megxit», που οδήγησε σε ρήξη τον πρίγκιπα Χάρι και τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ με τη βασιλική οικογένεια συνεχίζουν να απασχολούν τον Τύπο. Οι δηλώσεις του ζεύγους περί ρατσιστικής συμπεριφοράς από αξιωματούχους του Μπάκιγχαμ, οι διαρροές για τις επιπλήξεις που δεχόταν ο Χάρι από μέλη της βασιλικής οικογένειας και η κόντρα των Χάρι-Μέγκαν με τις βρετανικές ταμπλόιντ δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα που «αγγίζει» το παλάτι.
Ο ΜΑΡΚ ΖΑΚΕΡΜΠΕΡΓΚ «META» ΤΟ FACEBOOK
Ο Mr Facebook, κατά κόσμον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αναζητά τη σανίδα σωτηρίας που χρειάζεται για να επιβιώσουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του και οι φιλανθρωπικές φιλοδοξίες του από την κοινωνική κατακραυγή.
Η πρώην εργαζόμενη της Facebook, Φράνσις Χάουγκεν, διέρρευσε στοιχεία για τη λειτουργία της εταιρίας, την «κακοποιητική» συμπεριφορά του αλγόριθμου που επηρεάζει την υγεία των χρηστών στον βωμό του κέρδους, τις μονοπωλιακές τακτικές και τη διαιώνιση ρητορικής μίσους και ψευδών ειδήσεων μέσα από την πλατφόρμα.
Το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω με την πολύωρη κατάρρευση των εφαρμογών της μητρικής εταιρίας -Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger- που πυροδότησε σειρά θεωριών συνωμοσίας για τα αίτια των «τεχνικών προβλημάτων» εν μέσω των αποκαλύψεων Χάουγκεν.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ πέρασε ωστόσο στην αντεπίθεση και σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει και να αντιστρέψει το κακό κλίμα, ανακοίνωσε τη μετονομασία της εταιρίας σε «Meta». Η αλλαγή δίνει έμφαση στο «μετα-σύμπαν» (metaverse), κόσμο εικονικής πραγματικότητας που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί σε νέο κεφάλαιο στον διαδικτυακό κόσμο.  eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα