Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος βρίσκονται γύρω από το 3% στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Οι δημοσκοπήσεις τους έδειχναν εξ αρχής σε αυτό το επίπεδο, αλλά δεν παύει να είναι μια χαμηλή ανταπόκριση και αποδοχή στα πρόσωπα τους.
Ειδικά για τον Παύλο Γερουλάνο που έχει περάσει από τη Βουλή, έχει γίνει υπουργός και έχει βάλει υποψηφιότητα και για δήμαρχος της Αθήνας στο παρελθόν, το αποτέλεσμα είναι κακό. Όμως σίγουρα δεν είναι ο μεγάλος χαμένος. Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ως μεγάλο ηττημένο τον Ανδρέα Λοβέρδο και μεγάλο νικητή τον Γιώργο Παπανδρέου. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις τους ήθελαν τον πρώτο να κοντράρεται με τον Ανδρουλάκη και μάλιστα να βγαίνει πρώτος, ενώ τον δεύτερο να μην τα καταφέρνει για τον δεύτερο γύρο.
Εδώ βρίσκεται λοιπόν ο μεγάλος χαμένος. Αυτός είναι… οι δημοσκοπήσεις. Το ζήσαμε και στις εκλογές του 2019. Το βλέπουμε και τωρα. Το ζήσαμε και πίσω στο δημοψήφισμα.
Προφανώς οι δημοσκοπήσεις βασίζονται σε απαντήσεις συγκεκριμένης μερίδας κοινού και πάντοτε με βάση τον τρόπο που τίθενται οι ερωτήσεις. Υπάρχουν όμως και στοιχεία που δε μπορούν να προβλέψουν, γιατί δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί όπως η παρατήρηση. Ούτε λαμβάνουν υπ΄όψιν πως υπάρχει μερίδα εκλογικού σώματος που ψήφισε σε αυτές τις εκλογές με στόχο να δυναμώσει το ΚΙΝΑΛ ως ανταγωνισμό στον Αλέξη Τσίπρα.
Η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων απέτυχε. Απέτυχε και γιατί έχει τα εγγενή μειονεκτήματα. Αν κάποιος βρισκόταν εκτός Ελλάδας και έβλεπε τα αποτελέματα της πλειονότητας των δημοσκοπήσεων (υπήρχαν και φωτεινές εξαιρέσεις) που δημοσιεύτηκαν σε μεγάλους δημοσιογραφικούς ομίλους θα πίστευε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά και σίγουρος για το δεύτερο γύρο. Τόσο ισχυρό ήταν το προβάδισμα που εμφανιζόταν να έχει έναντι του Γιώργου Παπανδρέου…
Οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ δε μπόρεσαν να αντιληφθούν τη δυναμική του Παπανδρέου και τους συσχετισμούς που άλλαξαν. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί του ΚΙΝΑΛ. Δεν μπορεί να πάρει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά ούτε από τη Νέα Δημοκρατία καθώς πολλές απ’ τις θέσεις του εφαρμόζονται ήδη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ίσα ίσα που μπορεί το παρελθόν του και δη το περιστατικό με τις οροθετικές ιερόδουλες να αφαιρούσε κι άλλο ποσοστό από το κόμμα. Δεν είναι απίθανο σε έναν αριθμό 270.000 ψηφοφόρων – τόσοι δεν είχαν εμφανιστεί ούτε το 2017 – να υπήρξαν κάποιοι που έδωσαν ψήφο στον Παπανδρέου διότι τον θεωρούν πολιτικά μεγάλο μέγεθος που μπορεί να φέρει «φυλλορροή» στον Τσίπρα.
Γι΄αυτό πάντοτε θα επανέρχεται αυτό που λένε για τη στατιστική. Ότι δηλαδή είναι το ενδιάμεσο του ψέματος και της αλήθειας. Και ποτέ δεν ξέρεις που θα γείρει περισσότερο. Προφανώς δεν είναι κάτι αναπόφευκτο. Έγιναν λάθος εκτιμήσεις. Υπέπεσαν δημοσκόποι σε σφάλματα. Ακολούθησαν ηθελημένα ή άθελα τους μονοπάτια που έφερναν μονομαχία ανάμεσα σε Ανδρουλάκη και Λοβέρδο.
Κι όμως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι στον δεύτερο γύρο και ο Ανδρέας Λοβέρδος…σπίτι του. Και είναι απορίας άξιον πώς γίνεται οι στοιχηματικές να έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους, ενώ οι περισσότερες εταιρίες δημοσκοπήσεων όχι. Δεν είναι η πρώτη φορά και μάλλον δεν θα είναι ούτε η τελευταία… menshouse.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα