Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

«Παγίδες» στις γονικές δωρεές και παροχές ακινήτων – Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις με τη νέα χρονιά


«Πολύπλοκες» αποδεικνύονται οι γονικές παροχές ή δωρεές με τα νέα υψηλά αφορολόγητα, παρά το γεγονός ότι έχουν ενεργοποιηθεί ηλεκτρονικές διαδικασίες που -θεωρητικά τουλάχιστον- διευκολύνουν τέτοιου τύπου μεταβιβάσεις.
Μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια βάζουν «φρένο» σε χιλιάδες νοικοκυριά που επιθυμούν να μεταβιβάσουν ακίνητα με το νέο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ εντός του τρέχοντος έτους χάνοντας έτσι την ευκαιρία τους για φθηνές μεταβιβάσεις.
Ο χρόνος σώνεται και όσοι θελήσουν να κάνουν γονικές παροχές ή δωρεές από τον Ιανουάριο του 2022 θα βρουν μπροστά τους «παγίδες» επιπλέον επιβαρύνσεων.
Σε 10 μέρες κλείνουν οι διορίες για μεταβιβάσεις χωρίς πρόστιμα από τους δήμους, αλλά και χωρίς την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.
Τα κέρδη στις γονικές παροχές ή δωρεές έως το τέλος της χρονιάς
Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε μεν περιθώριο έναν μήνα για μεταβιβάσεις με τις παλαιές αντικειμενικές έως τέλος Ιανουαρίου, αλλά και αυτή αποδεικνύεται ελλιπής διαμορφώνοντας αδικίες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που αρκετοί συμβολαιογράφοι διώχνουν από τα γραφεία τους -για να τους προστατεύσουν από την απώλεια χρόνου και χρήματος- όσους έσπευσαν να κάνουν συμβόλαια για να εκμεταλλευτούν το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, για εν ζωή μεταβιβάσεις ακινήτων στα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που με την αλλαγή του χρόνου χάνουν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές αξιοποιώντας την συγκυρία που τους πρόσφερε ένα «τριπλό κίνητρο».
Συγκεκριμένα:
1. Χαμηλό κόστος εξόδων συμβολαίου: από το 2022 οι αντικειμενικές αλλάζουν. Και αυξάνονται αυτομάτως οι αμοιβές και τα έξοδα στα συμβόλαια. Αυτό ώθησε ιδιαίτερα όσους είχαν μικρές περιουσίες, αν και έτσι και αλλιώς θα ήταν αφορολόγητοι, να σπεύσουν να επωφεληθούν και να κάνουν συμβόλαια πριν αλλάξουν οι αμοιβές και τα έξοδα.
2. Μεταβιβάσεις με χαμηλό πρόστιμο αδήλωτων τετραγωνικών από τους δήμους: η πλατφόρμα του υπ. Εσωτερικών άνοιξε τον Οκτώβριο και κλείνει 31.12.2021.
3. Δυνατότητα για μεταβιβάσεις με απλή βεβαίωση μηχανικού έως 31.12.2021, χωρίς ταλαιπωρία, καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος, αντί της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ταυτότητος ακινήτου.
Ποιες είναι οι «παγίδες» για τα νοικοκυριά
Και ενώ τα νοικοκυριά έσπευσαν να κάνουν χρήση του αφορολόγητου, οι διαδικασίες «κόλλησαν» σε εφορίες, ΕΦΚΑ, δήμους, μηχανικούς και συμβολαιογραφεία.
Χωρίς να φταίνε οι ίδιοι οι πολίτες, ανακάλυψαν ότι μπήκαν σε μια διαδικασία που εξελίσσεται σε … «παγίδα» για αυτούς, επειδή:
1. πολλοί δήμοι χρειάζονται 2 και 3 μήνες για να βγάλουν βεβαιώσεις ΤΑΠ. Χιλιάδες νοικοκυριά δεν θα προλάβουν να πάρουν το πιστοποιητικό που χρειάζονται ούτε έως 31.1.2022. Σε τέτοια περίπτωση, η παράταση δεν καλύπτει τον πολίτη. Ανάλογα με το πού κατοικεί κανείς, κάποιοι «τυχεροί» κερδίζουν και προλαβαίνουν τις διορίες. Ενώ οι «άτυχοι» βγαίνουν «χαμένοι από χέρι»
2. το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να παρακάμψει την γραφειοκρατία στις εφορίες. Ανακοίνωσε ότι από 20 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις παροχών και δωρεών ακινήτων γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Αυτό θεωρητικά, επιταχύνει τις διαδικασίες. Επίσης, δόθηκε και παράταση 1 μήνα έως τέλος Ιανουαρίου, για συμβόλαια με τις αντικειμενικές του 2021 αντί για τις νέες του 2022.
Ωστόσο και εδώ πάλι κρύβεται άλλη μια γραφειοκρατική παγίδα: η Πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ «διασώζει» … τη μισή Ελλάδα μόνο! Και αυτό γιατί η πλατφόρμα λειτουργεί για περιοχές και αστικά κέντρα όπου ισχύουν οι αντικειμενικές Τιμές Ζώνης. Για την υπόλοιπη μισή Ελλάδα (κυρίως την Περιφέρεια ή σχεδόν 80% της ελληνικής επικράτειας) όπου δεν ισχύει ο Αντικειμενικός Προσδιορισμός Αξίας Ακινήτων (“περιοχές εκτός ΑΠΑΑ” όπως λέγονται) η παράταση δεν σημαίνει τίποτα!
Σε αυτήν την ανισότητα έρχεται να προστεθεί και άλλη μια αδικία: όπως ανακοινώθηκε, η παράταση αφορά μόνον όσους προλάβουν να ξεκινήσουν διαδικασία μεταβίβασης μέσα στο 2021. Εδώ και μήνες όμως οι ενδιαφερόμενοι ψάχνουν και δεν βρίσκουν συμβολαιογράφο ή μηχανικό που να τους αναλάβει και να τους εγγυηθεί ότι θα προλάβουν να κάνουν όσα χρειάζεται πριν τις 31.12.2021. Χωρίς να φταίνε αποκλείονται, κυρίως οι μικροϊδιοκτήτες που είχαν παρατημένα και «μπλεγμένα» με χρέη ακίνητα. Το υπουργείο ωστόσο δεν δίνει άλλη παράταση, γιατί τον Μάρτιο θα πρέπει να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές.
3. Καθυστερήσεις σημειώνονται και στην έκδοση από τον ΕΦΚΑ πιστοποιητικών ασφαλιστικής ενημερότητος και χωρίς αυτά συμβόλαια δεν γίνονται.
4. Αδήλωτα τετραγωνικά: Η σχετική προθεσμία λήγει 31/12 για να τακτοποιηθούν και να πληρωθούν τα αδήλωτα εμβαδά κατοικιών. Έτσι από 1.1.2022 μια γονική παροχή μπορεί να αλλάξει κόστος ή και να ματαιωθεί από τους ενδιαφερόμενους, εάν το πρόστιμο που θα πληρώσουν αποδειχθεί μεγαλύτερο από εκείνο που νόμιζαν ως τώρα.
5. Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου: Από τη νέα χρονιά θα πρέπει να εκδίδεται υποχρεωτικά και θα κοστίζει περί τα 300 ευρώ. enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα