Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

"Φάμπρικα ελληνοποιήσεων": Ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση σε αστυνομικούς, δημοτικούς υπαλλήλους και δικηγόρο



Σωρεία αδικημάτων που αφορούν τη δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνονται στην ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των 20 συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, που φέρονται να εμπλέκονται στην "φάμπρικα" παράνομων ελληνοποιήσεων που εξέδιδε με πλαστά δικαιολογητικά, έγγραφα ταυτοποίησης σε πολίτες τρίτων χωρών για να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα ή να διεκδικήσουν υπηκοότητα ή ακόμη και να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας.
Βάση της ογκώδους δικογραφίας που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των συλληφθέντων περιλαμβάνει αδικήματα κυρίως κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πλην των αστυνομικών είναι υπάλληλοι ΟΤΑ, δικηγόρος και ιδιώτες.
Η δίωξη που ασκήθηκε κατά περίπτωση αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκίας υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, δωροδοκίας υπάλληλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του από κοινού κατ' εξακολούθηση και κατά μόνας, ψευδούς βεβαίωσης, διευκόλυνσης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη από κοινού και κατά συρροή από υπαίτιους που ενήργησαν με σκοπό τη κερδοσκοπία και κατ' επάγγελμα, διευκόλυνσης παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών των αστυνομικών αρχών για σύλληψη και απέλασή τους, διακίνησης ναρκωτικών (αγορά και κατοχή), συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση, συνέργειας στη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας και συνέργειας στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας .
Επιπλέον κάποιοι εκ των κατηγορουμένων βαρύνονται με κατηγορίες για για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ' εξακολούθηση, πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση και μη, προμήθεια και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών και ψευδή βεβαίωση.



Πώς δρούσαν
Εν ενεργεία αξιωματικοί και χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, αρκετοί απόστρατοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι εμπλέκονται στο κύκλωμα που είχε στήσει φάμπρικα πλαστών πιστοποιητικών, σχεδόν στη μισή Αττική, τα 8 τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.έχουν συλληφθεί 9 εν ενεργεία ασυνομικοί ( μεταξύ των οποών ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου), ένας (1) Πολιτικός Υπάλληλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , μια (1) Υπάλληλος Ληξιαρχείου Ο.Τ.Α, ένας (1) δικηγόρος και οκτώ (8) πολίτες.
Μάλιστα, επί του θέματος που προκαλεί "τριγμούς" στην Ελληνική Αστυνομία έχει επιληφθεί προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος την Τετάρτη το απόγευμα θα δώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου - παρουσίαση της Υπόθεσεων, που χειρίζεται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου και παρέμεινε για περσσότερες από 2.5 ώρες εξαιτίας της σοβαρότητας του συμβάντος.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., μετά από πολύμηνη έρευνα, παρακολούθηση των κατηγορουμένων και καταγραφής συνομιλιών, το κύκλωμα φέρεται να χορήγησε πιστοποιητικά ταυτοποίησης σε τουλάχιστον 3.000 παράτυπους μετανάστες, έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Μάλιστα, ένας από τους επικεφαλής του δικτύου χορήγησης πλαστών ταυτοτήτων (κυρίως) και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων (π.χ. διαβατήρια) φέρεται να είναι ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, όπου ζει και εργάζεται - σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να διαθέτει άδεια παραμονής - μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του διοικητή του τμήματος ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στη σπείρα, εντοπίστηκαν 320 χιλιάδες ευρώ μέσα σε χρηματοκιβώτιο.
Όταν του είπαν να το ανοίξουν έκανε πως δεν ήξερε τον κωδικό και αναγκάστηκαν να το ανοίξουν με τρόχο. Υποστήριξε πως "είναι του... θείου του και τα είχε εκεί για προστασία" .
Ο κατηγορούμενος αξιωματικός υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ στο γραφείο ταυτοτήτων υπηρετούσε η σύζυγός του - επίσης αστυνομικός - της οποίας η εμπλοκή της στο κύκλωμα δεν έχει γνωστοποιηθεί.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι στην υπόθεση υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής δεκάδων ακόμα αστυνομικών, οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, αλλά αναμένεται να κατηγορηθούν στη φάση της κυρίας ανάκρισης.
Η έρευνα εξάλλου όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συλληφθέντες αστυνομικοί υπηρετούν στα Τμήματα Ασφάλειας και Γραφεία Διαβατηρίων σε Ασπρόπυργο, Καλλιθέα, Ομόνοια, Γλυφάδα αλλά και σε ένα τμήμα της Βοιωτίας.
Στα σπίτια των συλληφθέντων αστυνομικών έχουν βρεθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με "πηγές" της Ελληνικής Αστυνομίας, βασικοί προμηθευτές των πλαστών αλλά και γνήσιων ταυτοτήτων (Ελλήνων) ακόμα και θανόντων ήταν σεσημασμένοι Αλβανοί κακοποιοί οι οποίοι πλήρωναν έως και 30.000 ευρώ για την απόκτηση μιας γνήσιας ταυτότητας.
Έτσι, σ΄ έναν πιθανό τυχαίο έλεγχο των αστυνομικών οι κακοποιοί θα εμφανίζονταν με "λευκό" ποινικό μητρώο.
Επίσης, μια απλή "πλαστή ταυτότητα" κόστιζε 4.000 ευρώ, με το ποσό να κυμαίνεται ανάλογα με τη βαρύτητα του αποδεικτικού εγγράφου που ζητούσε ο ενδιαφερόμενος αγοραστής,
Οι αλλοδαποί που φέρεται να πήραν στα χέρια τους πλαστά έγγραφα από το κύκλωμα φθάνουν τα 3.000 άτομα, ενώ τα χρήματα που έχουν προς τα παρόν εντοπισθεί στην κατοχή των συλληφθέντων ανέρχεται σε 600.000 ευρώ.
Επίσης, η έρευνα των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. εκτείνεται σε βάθος ετών, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο κύκλωμα των επίορκων αξιωματικών εμπλέκονται και απόστρατα πλέον στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι υπηρέτησαν σε "θέσεις κλειδιά" σχετικών με την έκδοση παραστατικών ταυτοποίησης μεταναστών .
Η "φάμπρικα των πιστοποιητικών" που είχαν στήσει οι επίορκοι αστυνομικοί δρούσε ως εξής.
Ανατρέχοντας στ΄ αρχεία προηγούμενων ετών έβρισκε τα στοιχεία παλιννοστούντων, κυρίως από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και - ανάλογα με την ταρίφα - εξέδιδαν ταυτότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο παράτυπο μετανάστη.
Έχοντας ταυτότητα ο κάτοχος της μπορούσε στη συνέχεια ν΄ εκδώσει εύκολα διαβατήριο, ΑΜΚΑ, άδεια εργασίας και φυσικά να απολαμβάνει διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα και χρηματικά βοηθήματα που χορηγεί η ΕΕ σε πρόσφυγες, με προσωρινή άδεια παραμονής.
Παράλληλα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όποιο ευρωπαϊκό κράτος ήθελαν εντός της Συνθήκης Σένγκεν.
Η εγκληματική οργάνωση, ήταν ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής, πολύπλοκη και καθόλου τυχαία, με διακριτούς και αλληλένδετους των μελών της ρόλους, με το κάθε μέλος να υποτάσσεται στη βούληση της ολότητας (Διευθύνοντα – εγκέφαλο της οργάνωσης), μη δυνάμενο να εφαρμόσει μόνο του το σχέδιό του, καθιστώντας κοινωνούς και τα λοιπά μέλη και επιδιώκοντας τον κοινό εγκληματικό σκοπό σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών της οργάνωσης, είτε με τη χρήση στοιχείων υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας προηγούμενου νομίμως εκδοθέντος δελτίου ταυτότητας, είτε με τη χρήση των πραγματικών τους στοιχείων ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα