Νωρίτερα σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί φέτος η διαδικασία προκειμένου οι έγγαμοι φορολογούμενοι να γνωστοποιήσουν στην ΑΑΔΕ ότι επιθυμούν να παρουν φορολογικό «διαζύγιο» από τον/την σύζυγο τους.
Η επίσπευση της ημερομηνίας έναρξης της συγκεκριμένης διαδικασίας έρχεται ως αποτέλεσμα των σχεδίων που κάνει η ΑΑΔΕ να ξεκινήσει φέτος νωρίτερα η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσω της ΑΑΔΕ να γνωστοποιήσουν στην φορολογική αρχή την πρόθεση τους να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν για το φορολογικό έτος 2021.
Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε με τους κωδικούς του TAXIS.
Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι επιλέξει να υποβάλλει ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις τότε θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
- Εκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου ακόμα και αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση από τον άλλο σύζυγο
- Εάν ο ένας σύζυγος δικαιούται επιστροφή δεν θα γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές του άλλου συζύγου.
- Ο κάθε σύζυγος ορίζει ατομικά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος
- Διατήρηση των προσωπικών δεδομένων
Ωστόσο, αρκετά είναι και τα μειονεκτήματα καθώς οι φορολογούμενοι χάνουν το δικαίωμα της «μεταφοράς» εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο για την κάλυψη τεκμηρίων και θα πρέπει να αρκεστούν στο ατομικό τους εισόδημα.
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να χαθούν επιδόματα τα οποία ορίζουν ως κριτήριο το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα. Επίσης, στην ατομική επιχείρηση χάνεται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημιάς, αν προκύψει διαφορά τεκμηρίων.
Υποχρεωτική υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης
Αυτό γίνεται στην περίπτωση που:
Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το έγγραφο που απαιτείται να κατατεθεί στο μητρώο της εφορίας είναι το διαζευκτήριο ή η λύση συμφώνου συμβίωσης.
Έχει δηλωθεί διάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει με αίτηση του ενός μέρους τουλάχιστον με αποδεικτικό αίτησης κατάθεσης αγωγής διαζυγίου ή αίτηση συναινετικού διαζυγίου, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση.
Ο ένας από τους δύο συζύγους βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Λύση του γάμου που έχει προέλθει από θάνατο. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν δεν έχει γίνει διακοπή του ΑΦΜ του θανόντος, με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, η οικογενειακή κατάσταση μεταβάλλεται ”σε χηρεία”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα