Όσα θα ήθελε κανείς να γνωρίζει για τα πρωτεϊνικά εμβόλια που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα Sanofi και Novavax, μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα: «Η διαφορά των εμβολίων έγκειται στον τρόπο ενεργοποίησης της ανοσίας. Στα εμβόλια mRNA, Pfizer Moderna δίνονται οι πληροφορίες και ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεϊνη που δίνει τα αντισώματα. Astrazeneca και J&J δίνουν αδαρανοποιημένο ιό. Στα νέα εμβόλια η πρωτεΐνη ακίδα χορηγείται έτοιμη, δεν την παράγει ο οργανισμός. Είναι τεχνολογία παλιά, του 80' και έχουν παραχθεί εμβόλια με αυτή την τεχνολογία για άλλους ιούς.
Μια δόση εμβολίου περιέχει 5 μικρογραμμάρια πρωτεϊνης. Η δόση μπορεί να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, είναι εμβόλιο φθηνό και θεωρείται πως θα συμβάλλει ιδιαίτερα στις μη προνομιούχες χώρες. Έχουν προγραμματιστεί 1 δισ. δόσεις εμβολίου. Η έγκριση έγινε με βασικά δεδομένα από δύο κλινικές μελέτες που συμμετείχαν 45.000 άτομα. Η μια σε ΗΠΑ και Μεξικό και η άλλη σε Βρετανία. 90% και 89,7% αποτελεσματικότητα για μέτρια και σοβαρή συμπτωματική νόσο. Το εμβόλιο χορηγείται σε σχήμα δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Η παραγωγή αντισωμάτων αρχίζει μετά από 14 ημέρες.
Θέματα υπό μελέτη:
Τα δεδομένα για τη χορήγησή του ως αναμνηστικής δόσης είναι περιορισμένα. Από μια δυο μελέτες φαίνεται να προκαλεί ικανή ανοσοποιητική ανταπόκριση. Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας για παραλλαγές είναι περιορισμένα, όπως και της δυνατότητας εφαρμογής μικτού σχήματος. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της ανοσίας. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και ανάλογες των συμβατικών εμβολίων Δύο πράγματα μπορεί να δώσει αυτό το εμβόλιο. Να πειστούν οι ανεμβολίαστοι και να πάει σε μη προνομιούχα μέρη».
Ακόμα η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε και για τον προβληματισμό σχετικά με μια αναμνηστική δόση στα παιδιά 5 έως 12 ετών: «Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός στον FDA γιατί η ανοσοαπάντηση στις δύο δόσεις των 5 έως 12 δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναζητείται τροποποίηση της δοσολογίας και τρίτη δόση. Οι εμπειρογνώμονες δηλώνουν πως μόνο αν υπάρξουν αποτελέσματα θετικά θα μπορέσουν να σκεφτούν την έγκριση γι αυτή την ομάδα ηλικιών. Έμμεση προστασία των παιδιών μπορεί να δοθεί και μέσω του εμβολιασμού των γονιών. Σε 230.000 νοικοκυριά».
Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την πλευρά του αναφέρθηκε στα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα: «74,2% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Περισσότεροι από 7.380.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, 70,3% του γενικού πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος 70,4% στην ΕΕ».
Ερωτώμενη σχετικά με τον 11χρονο που νοσηλεύεται με σύνδρομο Misc αφού κόλλησε covid, η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για περισσότερα από 100 αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες παρενέργειες των νέων εμβολίων, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως: «Η τεχνολογία είναι παλιά και γνωστή, ίσως οι τοπικές αντιδράσεις να είναι λίγο πιο έντονες αλλά δεν διαφέρουν από τις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες των υπόλοιπων εμβολίων». Ακόμα σημείωσε πως τα παιδιά πρέπει να κάνουν δεύτερη δόση εμβολίου ακόμα και αν έχουν πρώτη δόση και νόσηση «Για τη δεύτερη δόση, θα κρατήσετε ότι το σχήμα εμβολιασμού για τα παιδιά είναι δύο δόσεις. Με την Όμικρον δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το βαθμό ανοσοπροστασίας που προσφέρεται έναντι της Όμικρον. Έχει αλλάξει στη βιβλιογραφία και γι αυτό δύο δόσεις είναι αυτές που καλύπτουν τα παιδιά, ακόμα και μετά από νόσηση».
Τέλος, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε το... αλαλούμε με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που ισχύουν για 9 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για να μπει κανείς στη χώρα αλλά για 7 μήνες ώστε να κυκλοφορείς σ' αυτή
Δείτε την ενημέρωση:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα