«Όλες και όλοι στον φεμινιστικό αγώνα ως την ανατροπή! Ενάντια σε έμφυλη βία, θεσμικό σεξισμό, πολλαπλές ανισότητες», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας, η οποία έχει ως εξής:
«8 Μάρτη -Παγκόσμια Ημέρα Αγώνων των Γυναικών για Χειραφέτηση – Κοινωνική Ισονομία -Απελευθέρωση
Να καθιερωθεί η 8 ΜΑΡΤΗ ημέρα Φεμινιστικής Γενικής Απεργίας
Συγκέντρωση Τρίτη 8 Μάρτη στις 7μμ στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
“Ψωμί και τριαντάφυλλα” ήταν το σύνθημα μιας μεγαλειώδους πορείας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας της Ν. Υόρκης τον Μάρτιο του 1912. Οι γυναίκες απαιτούσαν 10ωρη βάρδια, καλύτερες συνθήκες εργασίας ,ίσο μισθό με τους άντρες, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και το δικαίωμα της ψήφου.
Φέτος αναδεικνύεται, ακόμη περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, η ανάγκη συσπείρωσης των γυναικών στο οργανωμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με την επιδείνωση των συνθηκών και της συνεχούς επίθεσης του νεοφιλελευθερισμού στα εργασιακά δικαιώματα, την έξαρση των γυναικοκτονιών, το ελληνικό me too, της αντιδραστικής αλλαγής του οικογενειακού δικαίου και της κατάργησης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων με το νόμο Χατζηδάκη.
Η ίδια η πραγματικότητα θέτει το καθήκον για αγώνα, για διεκδικήσεις και κατακτήσεις υπέρ των γυναικών, ειδικά σήμερα που το πρόβλημα της έμφυλης βίας έχει γίνει ορατό στο μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, με τραγικό και επαναλαμβανόμενο τρόπο.
Η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση, η ανεργία, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, η καθήλωση των μισθών, η πανδημική κρίση, η μακροχρόνια λιτότητα οδηγούν στο περιθώριο όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας με πρώτα θύματα τις γυναίκες και τη νεολαία.
Η βία διαχέεται σε όλη την κοινωνία με κυρίαρχη την κρατική βία της καταστολής ενάντια σε όποια/ον διεκδικεί, απεργεί, διαμαρτύρεται, αγωνίζεται. Ο ρατσιστικός λόγος, ο θεσμικός σεξισμός, η εντεινόμενη εκμετάλλευση και καταπίεση αποτυπώνονται εντονότερα στις γυναίκες με ιδεολογικές και οικονομικές επιθέσεις που αποσκοπούν στην επιστροφή σε μια αντιδραστική, απαρχαιωμένη κατάσταση τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά.
Οι αντι-σεξιστικές πολιτικές όμως, δεν μπορούν να σχεδιαστούν και να περιφρουρηθούν αόριστα, ούτε από την εργοδοσία, ούτε από το κράτος που νομοθετεί την ελαστική εργασία, που συμμετέχει επίσημα σε συνέδρια γονιμότητας και που ταυτίζει τις γυναίκες με την κοινωνική αναπαραγωγή.
Το φεμινιστικό κίνημα με το συνδικαλιστικό/εργατικό είναι αναγκαίο να συνδυάσουν τη δράση τους ενάντια στην έμφυλη βία και τις σεξιστικές διακρίσεις. Τα σωματεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες δημιουργίας εσωτερικών διαδικασιών και σημείων επαφής όπου θα καταφεύγουν οι εργαζόμενες για να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης,
Στήριξη των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας με ψυχολογική, νομική, πρακτική βοήθεια
Δίκτυο δομών στήριξης με αδιάλειπτη λειτουργία, κατάλληλο και μόνιμο προσωπικό, πόρους που θα εξασφαλίζουν πολύπλευρη και μακροχρόνια ενδυνάμωση των θυμάτων-ένταξη σε προγράμματα εξασφάλισης στέγης και εργασίας
Ισότητα στις αμοιβές και την εργασιακή ανέλιξη
Όχι στην ευελιξία, την τηλεργασία, την απλήρωτη εργασία, ταυτόχρονα σε σπίτι και δουλειά.
Συνεργασία φεμινιστικού και συνδικαλιστικού κινήματος για τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα
Το σύνθημα “Ψωμί και τριαντάφυλλα” εξακολουθεί να ’ναι και σήμερα επίκαιρο, γιατί οι γυναίκες αγωνίζονται για το ψωμί που συνδέεται με την αξιοπρεπή διαβίωση και τα τριαντάφυλλα που συμβολίζουν τον πολιτισμό και τον αναγκαίο ελεύθερο χρόνο για να απολαμβάνει ο άνθρωπος τα αγαθά που παράγει…
Όλες και όλοι στον φεμινιστικό αγώνα ως την ανατροπή!
Ενάντια σε έμφυλη βία, θεσμικό σεξισμό, πολλαπλές ανισότητες
Καμία μόνη !
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα