Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Πάτρα: Τι αποκαλύπτουν οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας και της Μαλένας - Πού έχουν επικεντρωθεί οι επιστήμονες


Τι ψάχνουν οι αρμόδιοι ιατροδικαστές και επιστήμονες που έχουν αναλάβει την υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας αλλά και της Μαλένας από την Πάτρα

Ουσία, την οποία έχει λάβει η Τζωρτζίνα αλλά και η Μαλένα, το πρώτο παιδί της οικογένειας της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη από την Πάτρα που είχε χάσει τη ζωή του, φέρεται να έχει εντοπιστεί στο πλαίσιο των τοξικολογικών εξετάσεων. Αρχικά οι αρμόδιοι ιατροδικαστές και επιστήμονες διερευνούν σε τι επίπεδα ήταν η χρήση της, αν ήταν η ενδεδειγμένη ή αν υπήρξε υπερδοσολογία και κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει τις αιτίες που επέφεραν τον θάνατο.
Τα στελέχη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας θα εξετάσουν αν αυτή η ουσία προερχόταν από φαρμακευτική αγωγή που είχαν ακολουθήσει και τα δύο παιδιά. Στην περίπτωση που αυτή η ουσία δεν συμπεριλαμβάνεται στην αγωγή των παιδιών, και έχει προκαλέσει βλάβες οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο τους, δεν αποκλείεται να είναι κοινός και ο "εξωγενής" παράγοντας, που προέβη στην χορήγησή της. Οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζορτζίνας σε συνδυασμό με τις ιστολογικές που παραδόθηκαν προχθές στον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, θα αναδείξουν ή όχι αλλοιώσεις σε ζωτικά όργανα του άτυχου κοριτσιού ως συνέπεια ουσίας που σχετίζεται με την φαρμακευτική αγωγή ή άλλης που θα μπορούσε να αναδείξει "εξωγενή" παράγοντα.
Η ιατροδικαστική έρευνα θα εξετάσει αν οι ουσίες εντάσσονται στο πλαίσιο της φαρμακευτικής αγωγής και του ιατρικού πρωτοκόλλου της Τζωρτζίνας και αν αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες που επέφεραν τον θάνατο. Σε περίπτωση που εντοπιστούν ουσίες, οι οποίες δεν εντάσσονταν στο πλαίσιο της φαρμακευτικής αγωγής, τότε θα εξεταστεί αν αυτές ευθύνονται για τον θάνατο του παιδιού και κατά συνέπεια σε "εξωγενή" παράγοντα που τον προκάλεσε.
Θα εξεταστεί αν κάποιες από τις ουσίες που έχουν εντοπιστεί στην Τζωρτζίνα έχουν προκαλέσει βλάβες σε ήπαρ και πνεύμονες και έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην θανατηφόρα κατάληξη. Παράλληλα θα διερευνηθούν συγκριτικά οι τοξικολογικές-ιστολογικές εξετάσεις της μικρής Μαλένας, καθώς πέρα από την κοινή ουσία, παρουσιάζονται ομοιότητες στα πιθανά αίτια θανάτου των δύο παιδιών.
Οι ιστολογικές εξετάσεις
Από τις ιστολογικές εξετάσεις, δεν φαίνεται να αναδεικνύονται ευρήματα ασφυξίας, ούτε κάποιο παθολογικό ή καρδιολογικό πρόβλημα αλλά σαφή ίχνη πνευμονικού οιδήματος. Από την διερεύνηση του παθολογοανατόμου δεν εντοπίζονται ίχνη ασφυκτικών κηλίδων στους πνεύμονες του παιδιού, εξαγγειώσεις στον εγκέφαλο ή πίεση καρωτίδων. Βέβαια όπως εξηγούν αρμόδιοι ιατροδικαστές, στα παιδιά μπορεί να υπάρχουν και "αόρατες"-"απαρατήρητες" ασφυκτικές κηλίδες.
Ωστόσο, ο αρμόδιος παθολογοανατόμος Σταμάτης Θεοχάρης, εντόπισε κάποια ευρήματα που χρειάζονται περαιτέρω αξιολόγηση από τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος πρέπει να συγκρίνει τα αποτελέσματα των ιστολογικών με αυτά των τοξικολογικών εξετάσεων που αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προβεί σε ασφαλείς διαπιστώσεις και συμπεράσματα.
Στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι οι θάνατοι δεν οφείλονται στις παθήσεις που νοσούσαν τα παιδιά.
Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης αναμένεται μετά την συνδυαστική αξιολόγηση ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων να συντάξει την ιατροδικαστική έκθεση την ερχόμενη εβδομάδα για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, κάτι που αναμένεται και από την άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη, Νίκου Καλόγρηα και Χριστίνας Τσάκωνα, για αυτόν της άτυχης Μαλένας.
Στο μεταξύ τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής συγκεντρώνουν καταθέσεις από γιατρούς, ιατροδικαστές, παθολογοανατόμους, νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να γίνει μια συνολική εκτίμηση και αξιολόγηση των δεδομένων, με στόχο να αναδείξουν αν ο θάνατος των τριών παιδιών οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή εξωγενή παράγοντα και εγκληματική ενέργεια.
Πρόκειται συνολικά για τέσσερα νοσοκομεία, καθώς, πλην του Καραμανδάνειου και του "Αγλαΐα Κυριακού", η 9χρονη κόρη της οικογένειας, Τζωρτζίνα, που απεβίωσε στις αρχές του τρέχοντος έτους, είχε μεταφερθεί για εξετάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου αλλά και στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δύο νοσοκομείων της Πάτρας δεν έχουν ακόμη καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ωστόσο έχουν διαβιβάσει τους ιατρικούς φακέλους στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Αντιθέτως, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, την εβδομάδα που πέρασε, άρχισαν την λήψη καταθέσεων από το προσωπικό των δύο νοσοκομείων της Αττικής, στα οποία νοσηλεύθηκαν η Μαλένα και η Τζωρτζίνα, πριν καταλήξουν.
Ακόμη και αν η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας, όπου επικεντρώνεται η αστυνομική έρευνα, είναι απροσδιόριστη αλλά δεν αποκλείονται άλλες πιθανές αιτίες θανάτου, οι αρμόδιοι χειριστές της υπόθεσης θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν άλλα τυχόν ευρήματα εγκληματικής ενέργειας. Αυτά θα μπορούσαν να είναι μαρτυρίες, καταθέσεις, ομολογίες, που θα μπορούσαν να αναδείξουν την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας σε συνδυασμό με μία χρονική ανακολουθία δηλώσεων και ενεργειών με επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα