Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Νέα μεγαλύτερη εισαγγελική έρευνα για το σαϊτοπόλεμο προ των πυλών


Περικλής Ξηρογιάννης: «Να καταργηθούν με παρέμβαση Εισαγγελιών τα επικίνδυνα και παράνομα έθιμα»
Νέος κύκλος ερευνών θα ανοίξει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας για το σαϊτοπόλεμο του 2019, χωρίς να αποκλείεται η διερεύνηση παράνομων πράξεων και άλλες χρονιές πραγματοποίησης του εθίμου, οπότε μπορεί να είχαν διαπραχθεί αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί.
Μετά την ολοκλήρωση την Παρασκευή της μεγάλης δίκης για το θάνατο από σαΐτα το Πάσχα του 2019 του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, όπου κρίθηκαν ένοχοι οκτώ από τους δέκα κατηγορουμένους (τρεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια και οι υπόλοιποι – κατά περίπτωση – για όπλα και πυρομαχικά), η εισαγγελέας έδωσε εντολή επιστροφής των δύο δικογραφιών, αλλά και της απόφασης, στην Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση.
Παράλληλα, η απόφαση του δικαστηρίου την Παρασκευή θα ανοίξει το δρόμο στην οικογένεια του άτυχου Κώστα Θεοδωρακάκη για διεκδίκηση αποζημίωσης.
Νέα έρευνα
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας την Παρασκευή και με αφορμή αναφορά του συνηγόρου υπεράσπισης των σαϊτολόγων, Αντώνη Κατσά, στην αγόρευσή του ότι μια απόφαση ενοχής των κατηγορουμένων πρέπει να σημαίνει και συνέχιση της έρευνας, η εισαγγελέας Έδρας πρότεινε την επιστροφή της υπόθεσης στην Εισαγγελία.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το σύνολο της πρότασής της και αποφάσισε τη διαβίβαση αντιγράφων των δύο δικογραφιών και της απόφασης στην Εισαγγελία για τη διερεύνηση πράξεων που αφορούν στη νομοθεσία περί όπλων και πυρομαχικών, αλλά και παράβασης καθήκοντος από άτομα που δεν παραπέμφθηκαν με αυτές τις δύο δικογραφίες.
Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα πλέον θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς ή πρόσωπα που μπορεί να εμπλέκονται στην υπόθεση ή δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στα Δημοτικά Συμβούλια στα οποία ελήφθησαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Κι αν η «βεντάλια» της έρευνας ανοίξει περαιτέρω, μπορεί να εξετασθούν και οι περιπτώσεις άλλων περιοχών που διεξάγεται το έθιμο ή διοργανώσεις σαϊτοπόλεμου προηγούμενων ετών.
Αντώνης Κατσάς: «Θα χρειασθούμε την Τέντα»
Ο κ. Κατσάς, που εκπροσωπούσε τους σαϊτολόγους στη συγκεκριμένη δίκη, τόνισε σε δηλώσεις του ότι το αίτημα της εισαγγελέως να επιστραφούν οι δικογραφίες παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για να διερευνηθούν ευθύνες και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση του σαϊτοπόλεμου, όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε άλλες πόλεις του νόμου μας.
«Θεωρώ ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και εάν η Εισαγγελία βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, η επόμενη δίκη θα διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο της τέντας. Θα μπει, όμως, το μαχαίρι στο κόκαλο; Ίδωμεν», υπογράμμισε ο κ. Κατσάς και συνέχισε: «Εκείνο το οποίο είναι αναμφισβήτητο, είναι πως υπήρξε τεράστια υποκρισία στην αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης από πολλές πλευρές και, φυσικά, αποδιοπομπαίοι τράγοι και εξιλαστήρια θύματα δεν μπορεί να είναι τα φτωχόπαιδα του Αγίου Σίδερη και της Φυτειάς. Τα οποία οι πάντες εγκατέλειψαν στα δύσκολα, όταν στις πλάτες τους έχτιζαν καριέρες, έβγαζαν χρήματα και επένδυαν στο χρηματιστήριο των προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων. Πρέπει κάποια στιγμή να μπει τέλος στην αχαριστία και την υποκρισία».
Περικλής Ξηρογιάννης: «Πρέπει να καταργηθούν τα παράνομα έθιμα»
Για την οικογένεια, βέβαια, που ξαναέζησε μέσα από τη δίκη τις στιγμές του χαμού του ανθρώπου της, η ολοκλήρωση της δίκης σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση αποζημιώσεων, ενώ, όπως τόνισε ο δικηγόρος της Περικλής Ξηρογιάννης, η απόφαση του δικαστηρίου είναι ένα μήνυμα προς ολόκληρη την Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ξηρογιάννης: «Έκλεισε ο πρώτος δικαστικός κύκλος για το ποινικό μέρος της απόδοσης ευθυνών για το θάνατο του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, που συνέβη κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του σαϊτοπόλεμου το Πάσχα του 2019, όταν χτυπήθηκε από την εκτόξευση μίας από τις παράνομες αυτοσχέδιες κατασκευές που αποκαλούνταν σαΐτες και περιείχαν μίγμα εκρηκτικής ύλης, η κατοχή και χρήση της οποίας απαγορεύεται.
Αρχικά είχε συνταχθεί περιορισμένο κατηγορητήριο με βάση την αυτόφωρη διαδικασία, πλην όμως στη συνέχεια, μετά την υποβολή σχετικού υπομνήματος από την οικογένεια του θανόντος, διερευνήθηκε από την Εισαγγελία περισσότερο η υπόθεση και ασκήθηκε δίωξη και κατά των λοιπών προσώπων που παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου μαζί με τους αρχικά κατηγορουμένους.
Το δικαστήριο τήρησε μία άριστη διαδικασία, για την οποία αφιέρωσε αρκετές δικασίμους και το αποτέλεσμα είναι μέσα στο νομικό πλαίσιο των κατηγοριών, όπως και τα πρόσωπα που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως. Η οικογένεια του θανόντος βίωσε έντονα ξανά το δράμα βλέποντας βίντεο της στιγμής που η σαΐτα χτύπησε τον Κώστα Θεοδωρακάκη και φωτογραφίες. Η ποινική απόφαση, εκτός της πρωτόδικης καταδίκης, επιστρέφει και τη δικογραφία στην Εισαγγελία προς διερεύνηση τυχόν ευθυνών άλλων προσώπων, το οποίο θα δούμε να εξειδικεύεται στην πορεία.
Στην οικογένεια του Κώστα Θεοδωρακάκη, τη σύζυγο και τα δύο παιδιά, απομένει η διαδικασία της αγωγής, ενώ προφανώς θα αναγκαστεί να βιώσει και πάλι το δράμα της απώλειάς του στο Ποινικό Εφετείο, κατόπιν της έφεσης που προφανώς θα ασκήσουν οι κατηγορούμενοι».
Καταλήγοντας ο κ. Ξηρογιάννης σημείωσε: «Η ποινική αυτή απόφαση στέλνει και ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα, ότι θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα με παρέμβαση των αντίστοιχων Εισαγγελιών αντίστοιχες δραστηριότητες όπου γίνεται χρήση παράνομων υλικών και που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Δε θα έχουν δικαιολογία οι αρμόδιες Αρχές αν ξανασυμβεί κάτι τέτοιο σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας». Βίκυ Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα