Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι υποθέσεις κυρίως, που η δωρεά ή γονική παροχή κατατέθηκε στην εφορία χωρίς μάλιστα το απαραίτητο τραπεζικό παραστατικό.
Αυτό που θέλουν να διαπιστώσουν οι αρχές είναι εάν δικαιολογούνται οι δωρεές και γονικές παροχές δηλαδή εάν τα ποσά είναι δηλωμένα στην εφορία. Επίσης θα ελεγχθούν εικονικές δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών που στόχο έχουν να καλύψουν τεκμήρια και αγορές. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο κατατέθηκαν χιλιάδες δηλώσεις (χειρόγραφες ή ηλεκτρονικά με email) στις οποίες δεν υπήρχε το παραστατικό του τραπεζικού ιδρύματος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η δωρεά έγινε σε κοινό λογαριασμού του δωρεοδόχου και του δωρεολήπτη, κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία, στο πλαίσιο εφαρμογής του αφορολόγητου των 800.000 ευρώ
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
1.Ελεγχος των φορολογούμενων που πραγματοποιήσαν γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ.
Από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές σε συγγενείς της α' κατηγορίας (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να υποβάλουν δηλώσεις, δωρίζοντας στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους ή τους γονείς τους χρηματικά ποσά, γλιτώνοντας σημαντικά ποσά φόρων.
Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση θα αναζητηθούν οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν στην εφορία με e-mail τη δήλωση χρηματικής γονικής παροχής χωρίς να φαίνεται ότι η μεταβίβαση των χρημάτων έχει πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Οσοι δεν έχουν συνυποβάλει με τη δήλωση το παραστατικό της τράπεζας που αποδεικνύει ότι η μεταφορά των χρημάτων έγινε μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα κληθούν για εξηγήσεις.
Στην περίπτωση που απλώς ξέχασαν το παραστατικό θα το συνυποβάλουν.
Σε διαφορετική περίπτωση δηλαδή εφόσον η δωρεά πραγματοποιήθηκε με μετρητά όχι μόνο θα καταβληθεί ο σχετικός φόρος που ανέρχεται στο 10% αλλά θα διενεργηθεί έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μαύρο χρήμα και ξέπλυμα.
2. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και όσοι πραγματοποίησαν δωρεές σε διαφόρους φορείς, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου (ιερούς ναούς, κοινωφελή ιδρύματα κλπ).
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν εικονικές δωρεές προκειμένου να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος. Το ποσό του φόρου εισοδήματος μειώνεται κατά 10% ή 20%, επί των ποσών δωρεών προς τους φορείς, εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.
Όπως αναφέρουν από την εφορία κυρίως πρόκειται για ελέγχους μεγάλων χρηματικών ποσών.
Οσοι λοιπόν κληθούν από την εφορία θα πρέπει να έχουν μαζί τους και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και συγκεκριμένα το γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς, το οποίο εκδίδεται από το πιστωτικό ίδρυμα όπου υφίσταται ειδικός λογαριασμός του νομικού προσώπου για το σκοπό αυτό και το οποίο θα πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του δωρητή και δωρεοδόχου, το ποσό της δωρεάς αριθμητικώς και ολογράφως, την ημερομηνία κατάθεσης του και την υπογραφή του δωρητή, κατά περίπτωση. Επίσης θα πρέπει να έχουν βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα