Έμεινε στην Ιστορία ως πόλεμος των Φόκλαντ. Η πολεμική αναμέτρηση της Αργεντινής με την Αγγλία, στις αρχές του Απριλίου του 1982, έμελλε να οδηγήσει στην κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας του Λεοπόλδο Γκαλτιέρι και την ενίσχυση του προφίλ της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Η ιστορία άρχισε από τις 19 Μαρτίου, όταν Αργεντινοί έμποροι εμφανίστηκαν στα νησιά, που κατείχε - και ακόμα κατέχει - η Μεγάλη Βρετανία (Φόκλαντ, Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς) και εγκαταστάθηκαν, υψώνοντας τη σημαία της Αργεντινής. Τα Φόκλαντ βρίσκονται στα ανοιχτά της Αργεντινής και αποτελούν σύμπλεγμα νησιών με 3.000 κατοίκους.
Στις 25 Μαρτίου, η Μεγάλη Βρετανία έστειλε το περιπολικό σκάφος Endurance για να απομακρύνει τους εμπόρους. Εμποδίστηκε, όμως, από την κορβέτα Guerrico του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής.
Στις 2 Απριλίου ο τότε δικτάτορας της Αργεντινής στρατηγός Λεοπόλδο Γκαλτιέρι διατάσσει την εισβολή στρατευμάτων του στα νησιά. Η κυβέρνηση του Λονδίνου αρχικώς φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αλλά αντέδρασε αποτελεσματικά με την επιμονή της Θάτσερ, που ήθελε να δώσει σκληρή και άμεση απάντηση στην χούντα της Αργεντινής.
Ο πόλεμος μόλις αρχίζει. Η σύγκρουση διάρκεσε 74 ημέρες και έληξε με την παράδοση της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1982, επιστρέφοντας τα νησιά σε Βρετανικό έλεγχο. Οι Βρετανοί έχασαν 255 άνδρες και είχαν 746 τραυματίες, ενώ οι Αργεντινοί 649 νεκρούς και 1068 τραυματίες. 11.313 Αργεντίνοι στρατιώτες αιχμαλωτίσθηκαν έναντι ενός Βρετανού. Η επιχείρηση ανακατάληψης των Φόκλαντ κόστισε στη Μεγάλη Βρετανία 1,6 δισ. λίρες, ενώ οι απώλειες σε άψυχο υλικό ανήλθαν σε 6 πλοία, 10 με σοβαρές ζημιές και 34 αεροσκάφη.
Να πούμε εδώ ότι, ο Ντιέγκο Μαραντόνα και η αρμάδα του «εκδικήθηκαν» τους Άγγλους τέσσερα χρόνια αργότερα νικώντας και αποκλείοντας την Εθνική Αγγλίας από το Μουντιάλ του Μεξικού. Το μίσος των Αργεντινών ήταν έκδηλο και το «Χέρι του Θεού» απέδωσε δικαιοσύνη… Οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αργεντινής αποκαταστάθηκαν το 1989 έπειτα από μια συνάντηση στη Μαδρίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα