Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) ζητά από την κυβέρνηση να μπει μέγιστη τιμή εμπορίας - διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα.
Ο πρόεδρος στην ΠΟΚΚ κ. Σάββας Κεσίδης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε να υπάρξει ένας τύπος πλαφόν στο κρέας αμνοεριφίων για τις ημέρες του Πάσχα. Θέλουμε έτσι να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που θα υπάρξουν στην αγορά λόγω των ανατιμήσεων των τιμών.
Αν αυξηθεί πολύ η τιμή του κρέατος στο αρνί και το κατσικάκι οι καταναλωτές θα στραφούν σε άλλα είδη κρέατος. Εμείς αν δούμε κάτι τέτοιο θα κάνουμε αγορές μόνο για να καλύψουμε τις παραγγελίες μας.
Αυτή την εποχή γίνονται αγορές αρνιών και κατσικιών από Ιταλούς και Ισπανούς εμπόρους για τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα. Οι τιμές που αγοράζουν τα αμνοερίφια κυμαίνονται από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ποσότητες που θα μείνουν για το Ορθόδοξο Πάσχα στην χώρα μας. Το σίγουρο είναι ότι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές 1 - 1,5 ευρώ μικρότερες σε σχέση με τα εγχώρια κρέατα. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια εικόνα για τις ποσότητες και τις τιμές.
Στις ταμειακές αποδείξεις λιανικής που έχουν τα κρεοπωλεία μας αναγράφεται η χώρα προέλευσης των αμνοεριφίων που πουλάμε, όπως ισχύει σε όλα τα κρέατα. Για αυτό στα κρεοπωλεία δεν γίνονται ελληνοποιήσεις».
Η ανακοίνωση της ΠΟΚΚ αναφέρει τα εξής:
Οι ανατιμήσεις εξαιτίας των επικρατουσών δυσμενών συνθηκών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, σε καύσιμα, ενέργεια και είδη λαϊκής κατανάλωσης έχουν καταστήσει δυσλειτουργική την αγορά και την οικονομία προβληματική με ανεπιθύμητες προεκτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά και ο κλάδος των Κρεοπωλών.
Έχουμε διαπιστώσει και ταυτόχρονα επισημάνει προ πολλού ότι η αύξηση των τιμών πλήττει το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, που σημειωτέον είναι από τα χαμηλότερα της ΕΕ, και καθημερινά εντείνει τον αποδεκατισμό των μικρών επιχειρήσεων, που ως γνωστόν είναι η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας.
Για ακόμα μια φορά ο παραδοσιακός κρεοπώλης, που είναι και ο τελικός αποδέκτης πριν τον καταναλωτή, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών που με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή, τη ποιότητα και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας επωμίζεται το κόστος προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Όμως, εύλογα γεννάται το ερώτημα για πόσο ακόμα θα αντέξει;
Για όλα τα ανωτέρω αιτούμεθα να τεθεί ένα όριο στη μέγιστη τιμή εμπορίας - διακίνησης και λιανικής πώλησης, προκειμένου εξασφαλίσουμε το συμφέρον του καταναλωτή και να αποφευχθεί η υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση όχι μόνο του κλάδου μας αλλά του χώρου του κρέατος γενικότερα. Παϊσιάδης Σταύρος agrotypos.gr
Αν αυξηθεί πολύ η τιμή του κρέατος στο αρνί και το κατσικάκι οι καταναλωτές θα στραφούν σε άλλα είδη κρέατος. Εμείς αν δούμε κάτι τέτοιο θα κάνουμε αγορές μόνο για να καλύψουμε τις παραγγελίες μας.
Αυτή την εποχή γίνονται αγορές αρνιών και κατσικιών από Ιταλούς και Ισπανούς εμπόρους για τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα. Οι τιμές που αγοράζουν τα αμνοερίφια κυμαίνονται από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ποσότητες που θα μείνουν για το Ορθόδοξο Πάσχα στην χώρα μας. Το σίγουρο είναι ότι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές 1 - 1,5 ευρώ μικρότερες σε σχέση με τα εγχώρια κρέατα. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια εικόνα για τις ποσότητες και τις τιμές.
Στις ταμειακές αποδείξεις λιανικής που έχουν τα κρεοπωλεία μας αναγράφεται η χώρα προέλευσης των αμνοεριφίων που πουλάμε, όπως ισχύει σε όλα τα κρέατα. Για αυτό στα κρεοπωλεία δεν γίνονται ελληνοποιήσεις».
Η ανακοίνωση της ΠΟΚΚ αναφέρει τα εξής:
Οι ανατιμήσεις εξαιτίας των επικρατουσών δυσμενών συνθηκών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, σε καύσιμα, ενέργεια και είδη λαϊκής κατανάλωσης έχουν καταστήσει δυσλειτουργική την αγορά και την οικονομία προβληματική με ανεπιθύμητες προεκτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά και ο κλάδος των Κρεοπωλών.
Έχουμε διαπιστώσει και ταυτόχρονα επισημάνει προ πολλού ότι η αύξηση των τιμών πλήττει το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, που σημειωτέον είναι από τα χαμηλότερα της ΕΕ, και καθημερινά εντείνει τον αποδεκατισμό των μικρών επιχειρήσεων, που ως γνωστόν είναι η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας.
Για ακόμα μια φορά ο παραδοσιακός κρεοπώλης, που είναι και ο τελικός αποδέκτης πριν τον καταναλωτή, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών που με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή, τη ποιότητα και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας επωμίζεται το κόστος προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Όμως, εύλογα γεννάται το ερώτημα για πόσο ακόμα θα αντέξει;
Για όλα τα ανωτέρω αιτούμεθα να τεθεί ένα όριο στη μέγιστη τιμή εμπορίας - διακίνησης και λιανικής πώλησης, προκειμένου εξασφαλίσουμε το συμφέρον του καταναλωτή και να αποφευχθεί η υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση όχι μόνο του κλάδου μας αλλά του χώρου του κρέατος γενικότερα. Παϊσιάδης Σταύρος agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα