Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Σαν σήμερα, το διαβόητο δίδυμο Μπόνι και Κλάιντ πέφτει νεκρό έπειτα από 187 σφαίρες – Ποιοι ήταν οι ληστές που αναστάτωσαν τις ΗΠΑ στις αρχές της 10ετίας του '30


Μια μέρα σαν σήμερα, 23 Μαΐου του 1934, η άνοιξη κάλπαζε στα μέρη της Λουιζιάνα και τίποτα μα τίποτα δεν έδειχνε ότι το καλοκαίρι δεν θα ερχόταν ποτέ για την Μπόνι και τον Κλάιντ. Η Μπόνι Ελίζαμπεθ Πάρκερ (Bonnie Elizabeth Parker: 1 Οκτωβρίου 1910 - 23 Μαΐου 1934) και ο Κλάιντ Μπάροου (Clyde Chestnut Barrow: 24 Μαρτίου 1909 - 23 Μαΐου 1934) ήταν ένα από τα κομμάτια της αμερικανικής Ιστορίας, τα βαμμένα με αίμα, φόνους, ληστείες και παραβατικότητα· ένα από τα «κομμάτια» που έφυγαν από τα στενά κι ασήμαντα δρομάκια της χαμοζωής τους και ταξίδεψαν στις ολόφωτες λεωφόρους της υπερβολή και του μύθου.
Η μικροκαμωμένη ξανθιά Μπόνι είχε δύσκολα παιδικά χρόνια και εργαζόταν ως σερβιτόρα, όταν γνώρισε και ερωτεύτηκε παράφορα τον Κλάιντ Μπάροου. Ορφανή από πατέρα, σε ηλικία 16 ετών έκανε τον πρώτο της γάμο, όμως έπειτα από έναν χρόνο εγκατέλειψε τον σύζυγό της. Ο Κλάιντ είχε όνειρο να γίνει μουσικός, αλλά τον κέρδισε η παραβατικότητα. Από την πρώτη του κλοπή, μια ζωοκλοπή, συνελήφθη και πέρασε έξι χρόνια στη φυλακή.

Οι κινηματογραφικοί Μπόνι και Κλάιντ: Φέι Ντάναγουεϊ και Γουόρεν Μπίτι. 

Το ζευγάρι συναντήθηκε στο σπίτι μιας φίλης της Μπόνι και ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. Παρά τα όσα θρυλούνται, οι δύο παράνομοι ζούσαν μίζερη ζωή, διανυκτέρευαν στην ύπαιθρο και πλένονταν στα ποτάμια, ενώ υποχρεώνονταν κάνουν μικροκλοπές σε βενζινάδικα και παντοπωλεία για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Πάντα κατάφερναν να διαφεύγουν τις ενέδρες των Αρχών με περίεργους τρόπους - μια φορά το έσκασαν με μουλάρια. Αργότερα με τη συμμορία Μπάροου, άρχισαν να ληστεύουν Τράπεζες. Πίσω τους άφησαν αρκετούς νεκρούς αστυνομικούς, αλλά και ανυποψίαστους πολίτες.
Τον Απρίλιο του 1933 αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε γκαράζ στο Μιζούρι, αναζητώντας λαθρεμπόρους και «έπεσαν» πάνω στα μέλη της συμμορίας Μπάροου, που απάντησαν με πυροβολισμούς, σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς. Οι Μπόνι και ο Κλάιντ κατάφεραν να διαφύγουν αφήνοντας πίσω τους ένα φωτογραφικό φιλμ, που δεν είχαν προλάβει να εμφανίσουν. Η πόζα της Μπόνι με το πούρο στο χέρι περνάει στη σφαίρα του θρύλου, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα: Η Μπόνι δεν κάπνιζε ποτέ!
Στις 23 Μαΐου του 1934, το κλεμμένο Ford V8 του ζευγαριού έπεσε σε ενέδρα. Η αστυνομία της Λουιζιάνα «γάζωσε» το αυτοκίνητο με 187 σφαίρες, σκοτώνοντάς τους ακαριαία. Δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν ούτε έναν πυροβολισμό, αφού τα όπλα τους ήταν στο πορτ μπαγκάζ...


Μετά την εκτέλεση, αυτοί που φύλαγαν τα σώματά τους, επέτρεψαν σε πολίτες να κόψουν κομμάτια από τα ματωμένα μαλλιά της Μπόνι καθώς και από τα ρούχα της και να τα πουλήσουν για σουβενίρ, ενώ τα πιστόλια τους, δημοπρατήθηκαν και πουλήθηκαν σε συλλέκτη, έναντι σχεδόν 500.000 δολαρίων...
Και μετά από κάθε εκτέλεση ληστών, δολοφόνων, και κάθε είδους κακοποιών στοιχέιων έρχεται το Χόλιγουντ και τους ανασταίνει και πολλές φορές τους αγιοποιεί: Το 1967 ο Άρθουρ Πεν σκηνοθετεί την κινηματογραφική βιογραφία της Μπόνι και του Κλάιντ με πρωταγωνιστές τους Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουεϊ και η επιτυχία είναι τεράστια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα