Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Σαν σήμερα οι Σοβιετικοί μπαίνουν στο Βερολίνο: Γιατί γιορτάζεται η 9η Μαΐου, το χέρι με τα δυο ρολόγια και το ακριβό τίμημα της νίκης


Κάθε χρόνο μια μέρα σαν σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης για τους Ρώσους και όχι μόνο...
Ήταν 8 Μαΐου του 1945 όταν οι σοβιετικοί στρατιώτες ξεχύνονται, σαν τα μερμήγκια, στα ερείπια του Βερολίνου. Ο Χίτλερ έχει αυτοκτονήσει (τουλάχιστον έτσι ισχυρίστηκαν οι Σοβιετικοί…) και κάθε αντίσταση των τελευταίων Ναζί που υπερασπίζονταν την πόλη τους, είναι μάταιη.
Την επόμενη ημέρα η Γερμανία θα συνθηκολογήσει με τους Σοβιετικούς. Το ημερολόγιο γράφει 9 Μαΐου 1945. Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν ήδη στα χέρια τους την υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης των Ναζί από τις 7 Μαΐου. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος περιορίζεται πια στην Άπω Ανατολή…
Από τις 8 Μαΐου τα πλήθη είχαν πλημμυρίσει από νωρίς το πρωί τους δρόμους σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Ήταν το τέλος του παγκόσμιου εφιάλτη που κράτησε έξι χρόνια. Οι νεκροί άμαχοι του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίζονται στα 57 εκατομμύρια και οι νεκροί στρατιώτες σε 23 εκατομμύρια, συνολικά δηλαδή 80 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε έξι χρόνια, από το 1939 έως το 1945!
Οι νεκροί των Σοβιετικών
Η Σοβιετική Ένωση «έβαλε τους νεκρούς»! Σε αυτό συμφωνούν όλες οι στατιστικές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στον πόλεμο αυτό, τον πιο αιματηρό της Ιστορίας, ο λαός που είχε ταπεινώσει τον Ναπολέοντα, έκανε τον Χίτλερ να λυσσάξει με την πανωλεθρία του. Το αντίτιμο, όως ήταν βαρύ. Ο αριθμός των σοβιετικών που χάθηκαν ήταν μεγαλύτερος από τους μισούς όλων των νεκρών Συμμάχων και σχεδόν διπλάσιος από τους νεκρούς του εχθρού! Μερικά παραδείγματα σε αριθμούς: Η πολιορκία του Λένινγκραντ σκότωσε ένα εκατομμύριο από την πείνα. Η μάχη του Στάλινγκραντ άφησε 800.000 νεκρούς ή τραυματισμένους σοβιετικούς. Στην άμυνα της Μόσχας έπεσαν 700.000 και στο Κουρσκ 600.000, στο Βερολίνο 300.000, ενώ στον ποταμό Δνείπερο χάθηκαν 100 φορές περισσότερες ζωές από ό,τι στην Απόβαση της Νορμανδίας, αλλά αυτή η μάχη είναι 100 φορές λιγότερο γνωστή...

Τα δυο ρολόγια δεν ήταν πολίτικαλ κορέκτ...

Εκείνο το μεσημέρι της 8ης Μαΐου του 1945, δύο στρατιώτες έστησαν τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στον τρούλο της γερμανικής εξουσίας. Η φωτογραφία του Γεβγκένι Γιαλεντέι αποτυπώνει τον θρίαμβο της χώρας που είχε τα περισσότερα θύματα πολέμου! Το πρακτορείο ΤΑΣ στέλνει τη φωτογραφία σε όλο τον κόσμο, όμως πρώτα τη διορθώνει: Ο ρώσος στρατιώτης, που φορούσε δύο ρολόγια, τώρα φοράει μόνο ένα! Οι πολεμιστές του προλεταριάτου δεν λεηλατούν πτώματα...


Κι έτσι, η 9η Μαΐου είναι αφιερωμένη στην Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Η σοβιετική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα τη νίκη, τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, μετά τη τελετή υπογραφής παράδοσης στο Βερολίνο. Η ημέρα καθιερώθηκε ως αργία στις δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης από την επόμενη χρονιά: Ημέρα της Νίκης στην ΕΣΣΔ και τις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ.
Στην Ανατολική Γερμανία, η 8η Μαΐου εορταζόταν ως Ημέρα της Απελευθέρωσης από το 1950 έως το 1966, καθώς και στην 40ή επέτειο το 1985, ενώ το 1975, εορτάστηκε ως Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου. Από το 2002, το γερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία εορτάζει την 9η Μαΐου ως ημέρα ανάμνησης, γνωστή με την ονομασία Ημέρα της Απελευθέρωσης από τον Εθνικοσοσιαλισμό και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην Ρωσία, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, η 9η Μαΐου έπαψε να γιορτάζεται με εντυπωσιακές πορείες και πομπώδεις στρατιωτικές παρελάσεις, όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ανέβηκε στην εξουσία, η ρωσική κυβέρνηση… ξεσκόνισε την Ιστορία και πλέον η 9η Μαΐου έχει μετατραπεί σε γιορτή όπου ο λαϊκός πολιτισμός παίζει πρωτεύοντα ρόλο.
Το 2015, στην επέτειο των 70 χρόνων από την (τυπική) λήξη του Πολέμου περίπου 30 αρχηγοί κρατών έδωσαν το παρών στους εορτασμούς· οι ηγέτες δυτικών χωρών μποϊκόταραν τους εορτασμούς λόγω της (τότε) ρωσικής επέμβασης στη Κριμαία.
Στην Ουκρανία η 9η Μαΐου είχε καθιερωθεί ως αργία από την ανεξαρτησία της από τους Σοβιετικούς, το 1991 έως το 2013. Η αργία εορταζόταν κανονικά και όταν αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης, στην Ουκρανία, ο όρος Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος αντικαταστάθηκε από την επιλογή Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Και μπορεί ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος να έχει τελειώσει 77 χρόνια τώρα, αλλά οι λαοί συνεχίζουν να σκοτώνονται για τ' αφέντη το φαΐ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα