Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Τι συμβαίνει πραγματικά με τις συντάξεις στο Δημόσιο και τους εκπαιδευτικούς - Κενό στη μειωμένη σύνταξη


Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και κυρίως οι εκπαιδευτικοί καθώς κατέθεσαν τα χαρτιά τους για παραίτηση και συνταξιοδότηση και λόγω του ότι εκκρεμεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους δεν γνωρίζουν αν δικαιούται μειωμένη σύνταξη. Το θέμα  ανέδειξε στο Dnews o δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς από τις 2 Μαρτίου 2022
Το πρόβλημα είναι η μειωμένη σύνταξη για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και συγκεκριμένα, όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει 25ετία μέχρι το 2010 και όσους, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν συμπληρώσει 25ετία το 2011 και το 2011, καθώς οι παραπάνω προϋποθέσεις έδιναν μέχρι τώρα το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης με την συμπλήρωση των 55, 56 και 58 ετών αντίστοιχα.
Ενώ λοιπόν μέχρι και το τέλος του 2021, οι συνταξιούχοι στο Δημόσιο έπαιρναν μειωμένη σύνταξη με την συμπλήρωση των παραπάνω ηλικιών, σταδιακά διαμορφώθηκε η εξής κατάσταση. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μαυρωνάς μέσα στο 2021 ξεκίνησε η φημολογία, συζήτηση, κινδυνολογία, ευχή ( ανάλογα με το ποιος διακινούσε το μήνυμα) ότι από 1.1.2022 οι συγκεκριμένες μειωμένες συντάξεις στο Δημόσιο θα καταργούνταν. Καμία όμως διευκρίνιση δεν έγινε από τα αρμόδια όργανα, με πρώτο καθ’ ύλην αρμόδιο φυσικά προς τούτο τον Τομέα Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του e-ΕΦΚΑ και μετά το Υπουργείο Εργασίας.
Ένας λοιπόν ασφαλισμένος στο Δημόσιο αυτήν την στιγμή, ο οποίος έχοντας θεμελιώσει δικαίωμα μειωμενης σύνταξης με 25ετία το 2010, 2011 και 2012 δεν γνωρίζει έαν δικαιούται να βγει στην σύνταξη πριν τα 62. Μιλάμε για έναν πολύ πάρα πολύ σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων σε όλον τον τομέα του Δημοσίου. Αυτόι οι άνθρωποι λοιπόν, επιθυμούν να βγουν στην σύνταξη, έχουν συμπληρώσει τις μόνες προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος προς αυτό, αλλά δεν μπορούν να βγουν και μένουν στάσιμοι, χωρίς κανείς να έχει απαντήσει το ερώτημά τους.
Για όσους δεν γνωρίζουν, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, δεν έχουν δικαίωμα να παραιτηθούν για να πάρουν σύνταξη, όποτε αυτοί επιθυμούν, ενώ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους υποψήφιους συνταξιούχους, αλλά τους δίνεται κάθε χρόνο μόνο ένα στενό περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και ένας μήνας να τις ανακαλέσουν.
Μετά από την τροποποίηση των ημερομηνιών που νομοθετήθηκαν πέρσι με την διάταξη του αρ. 46 Ν. 4777/2021, από φέτος οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους με σκοπό την συνταξιοδότησή τους μετά το πέρας του σχολικού έτους, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2022. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με την ημερομηνία που υπέβαλε ο κάθε εκπαιδευτικός την παραίτησή του, έχει την δυνατότητα να την ανακαλέσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Αυτοί την στιγμή λοιπόν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους για να λάβουν μειωμένη σύνταξη έχοντας συμπληρώνοντας τις ηλικίες των 55, 56 ή 58 εντός του 2022, οι οποίοι δεν μπορούν να τις ανακαλεσουν, αφού ο Τομέας Απονομής Συντάξεων Δημοσίου του e- ΕΦΚΑ ενημέρωσε ότι δεν έχει τελική απάντηση για το αν δικαιούνται ή οχι μειωμένη σύνταξη και ότι έχει αποσταλεί εκ μέρους του Τομέα ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να αποφανθεί αυτό σχετικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρωνά δεν υπάρχει κανένα έρεισμα στο οποίο με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα να μπορεί να στηριχτεί η κατάργηση των μειωμένων συντάξεων στο Δημόσιο πριν τα 62.
Το ερώτημα το οποίο απευθύνεται προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αλλά και γενικότερα παραμένει εκκρεμές είναι εσφαλμένο καθώς το Υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιό του, το μόνο το οποίο δεν διασφαλίζεται μετά τις 31.12.2021 είναι τα μη θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα