Από το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να κάνουν χρήση από τα ταμειακά διαθέσιμα, που ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 38 δισ. ευρώ, σε ποσοστό 0,4% του ΑΕΠ για το 2022, ήτοι 740 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι ανάγκες για μέτρα ολοένα και αυξάνονται.
Ήδη, όπως ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για μια παρέμβαση ώστε να μειωθούν οι τιμές στη βενζίνη, κυρίως στα νησιά, σύμφωνα με την «Ημερησία». Οι τιμές σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες έχουν φτάσει σε επίπεδα - ρεκόρ, ενώ λίγο χαμηλότερες τιμές σε καύσιμα πληρώνουν μόνο οι καταναλωτές σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω και Λέρο, όπου έχει διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής φόρου 17%.
Από συμπληγάδες εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές
Ταυτόχρονα στην έκθεση της Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει την ανάπτυξη κάνοντας μόνιμη τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», στο κεφάλαιο για τις Δημοσιονομικές Εξελίξεις υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων, που έχουν δημοσιονομικό κόστος 0,8% του ΑΕΠ, «εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν από το 2023 και μετά».
Αυτό σημαίνει ότι η μονιμοποίηση αυτών των δύο μέτρων θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών το επόμενο διάστημα, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.
Κλιμάκωση του πληθωρισμού
Σύμφωνα με την έκθεση, η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια αναμένεται να κλιμακώσει τις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις και να επηρεάσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Επιπλέον, όπως σημειώνεται, η αβεβαιότητα γύρω από την αγορά ενέργειας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις προβλέψεις, διότι μπορεί να αυξήσει το κόστος των ενεργειακών επιδοτήσεων και να δημιουργήσει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Σχετικά με την πανδημία, ενώ ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος περαιτέρω παράτασης των υφιστάμενων έκτακτων μέτρων εξασθενεί, ο κίνδυνος κατάπτωσης εγγυήσεων για μέτρα στήριξης παραμένει. Κίνδυνοι υπάρχουν και για τον φορέα ακινήτων, που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο έλλειμμα και στην αύξηση του χρέους ανάλογα με την τελική στατιστική του ταξινόμηση. Πρόσθετοι κίνδυνοι προκύπτουν από τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, με κυριότερο το θέμα της ΕΤΑΔ.
Υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023
Το βασικό σενάριο της έκθεσης προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με τον πήχη να τοποθετείται στο 2,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς της ΕΕ, προκειμένου να παραμείνει βιώσιμο το χρέος, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 θα ανέλθει στο 1,3% του ΑΕΠ, για να ψηλώσει το 2024 και το 2025 στο 2,7% και στο 3,4% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα