Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πάρουν voucher για ψηφιακές εφαρμογές


Κουπόνια από 700 ευρώ ως και 14.000 ευρώ για επιχειρήσεις με ως 250 εργαζόμενους και έσοδα ως 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε επιχειρήσεις για ψηφιακο μετασχηματισμό.
Μέσα Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα χορηγείται στους δικαιούχους –μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 250 εργαζομένων– χρηματική ενίσχυση υπό μορφήν κουπονιού, με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους που ξεκινούν από 700 ευρώ και φτάνει ως και 14.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε χθες, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Microsoft Hellas, ο σύμβουλος του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπεύθυνος για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Θάνος Δήμας, ως τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων μέσω της οποίας θα χορηγείται στους δικαιούχους χρηματική ενίσχυση υπό την μορφή κουπονιού, για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Τα vouchers θα αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 250 εργαζόμενους και πρόθεση του να απορροφηθούν οι πόροι το συντομότερο δυνατόν και στους τρεις τομείς.
Να θυμίσουμε ότι το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων περιλαμβάνει τρεις δράσεις. Η πρώτη προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, αφορά την επιδότηση υπηρεσιών στο cloud, η δεύτερη, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και η τρίτη, ύψους 165 εκατ. ευρώ, αφορά την αντικατάσταση παλαιών ταμειακών μηχανών και POS.
Πώς θα διατεθούν τα vouchers
Οι τρεις τομείς που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι οι εξής:
1. Επιδότηση, μέσω κουπονιών αξίας από 700 ευρώ, σε ποσοστό 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έως 250 εργαζόμενους και ετήσια έσοδα έως 50 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ψηφιακών λύσεων.
Ο προϋπολογισμός αυτού του τομέα είναι 180 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση, ενώ 80 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα. Μέσω των κουπονιών θα χρηματοδοτείται η αγορά τυποποιημένων προϊόντων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και η ενίσχυση εφαρμογών cloud, με το μέγιστο ποσό της επιδότησης να είναι 14 χιλ. ευρώ.
Για παράδειγμα, επιχειρήσεις έως 5 ατόμων θα λαμβάνουν κουπόνι συνολικής αξίας 700 ευρώ για δαπάνες 1.000 ευρώ (τα 300 ευρώ είναι ίδια κεφάλαια). Το ποσό αυτό αυξάνεται συναρτήσει του αριθμού των εργαζομένων.
2. Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτού θα χρηματοδοτηθούν έργα ύψους 200 χιλ. έως 2 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής παραγωγικής ικανότητας στη χώρα με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ευρύτερη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.
3. Αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και την απόσυρση τερματικών αποδοχής συναλλαγών (POS), έργο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα