Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Οι Λάκωνες παραπονιούνται για τους Μεσσήνιους - Δηλώνουν ότι τους καταστρέφει η απόφαση για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας


Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χρήση της ένδειξης “Καλαμάτα” στις ελιές Καλαμών μόνο από τους Μεσσήνιους παραγωγούς είναι καταστροφική για τους παραγωγούς της Λακωνίας, οι οποίοι παράγουν το 30% του προϊόντος ενώ οι Μεσσήνιοι μόνο το 3%. 
Αυτό υποστηρίζουν περιφερειακοί σύμβουλοι από τη Λακωνία. Μάλιστα η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος, Μαργαρίτα Σπυριδάκου, σχολιάζει δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Στάθη Αναστασόπουλου, σημειώνοντας ότι “πανηγυρίζει” για θετική απόφαση για τους μεσσήνιους παραγωγούς και αδιαφορεί για τις συνέπειές της για τους Λάκωνες παραγωγούς. Από την πλευρά του ο Γιώργος Πουλοκέφαλος υπαινίσσεται ότι οι Μεσσήνιοι εξαπάτησαν τους Λάκωνας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τους έριξαν στη φάκα με τυράκι τη διεύρυνση του ΠΟΠ στη Λακωνία…
Συγκεκριμένα ο Γιώργος Πουλοκέφαλος, πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκλεγμένος με το συνδυασμό του Γιώργου Δέδε, σημειώνει:
“ΦΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΤΥΡΑΚΙ ΑΛΛΑ …… ΜΕ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ
Η αναμενόμενη ούτως ή άλλως απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την τύχη του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας βγήκε και προφανώς δικαιώνει του προσφεύγοντες !
Θα πει κανείς και πολύ καλά έκαναν οι Μεσσήνιοι και στήριξαν την κατοχυρωμένη από αυτούς από το έτος 1992 ονομασία προέλευσης ενός προϊόντος που εξαγόταν παλαιόθεν από το Λιμάνι της Καλαμάτας και όλοι το γνώριζαν εκτός Ελλάδος ως kalamata olives !
Για τους Λάκωνες παραγωγούς όμως αυτή η εξέλιξη δεν είναι η καλύτερη και θα υπάρξει άμεσο πρόβλημα γιατί θα αναγκάζονται πλέον να πωλούν το προϊόν τους ως «Ελιά Καλαμών» και μόνον. Που ναι μεν στην εσωτερική κατανάλωση δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά στην εξαγωγή δεν θα έχει καμία τύχη το προϊόν αυτό γιατί στον καταναλωτή εκτός Ελλάδος το «Kalamon olives» δεν του λέει τίποτα!
Αρα θα υπάρξει τεράστιο ζήτημα στην απορρόφηση του προϊόντος με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομική ζωή τοπικής κοινωνίας της Λακωνίας και κυρίως στα νέα παιδιά , τους νέους παραγωγούς που επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα, στην καλλιέργεια της ελιάς.
Βέβαια επειδή η ζήτηση της ελιάς εκτός Ελλάδος είναι μεγάλη και η Μεσσηνία καλύπτει μόνον το 3% της Πανελλαδικής παραγωγής θα δούμε φαινόμενα που υπήρχαν πριν από την περιβόητη απόφαση Αποστόλου του 2018 !
Δηλαδή παράνομες υπογραφές, παράνομες διακινήσεις μέσω Μεσσηνίας, παράνομα «βαφτίσια» κλπ με το αντίστοιχο οικονομικό αντάλλαγμα φυσικά για όλα αυτά τα αλισβερίσια!
Το σίγουρο είναι ότι έρχονται πέτρινα χρόνια για τους δικούς μας παραγωγούς!
Για την ταμπακιέρα βέβαια καμία κουβέντα! Τις παράνομες Ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων ποσοτήτων από την αλλοδαπή και εν συνεχεία επανεξαγωγή τους ως ελιά Καλαμάτας ποσότητες που προσεγγίζουν τις 20.000 τόνους !!!
Και ακόμη επειδή από το έτος 2003 έχει εγγραφεί στο διεθνή κατάλογο ποικιλιών η ποικιλία της ελιάς Καλαμών ως συνώνυμη της ελιάς Καλαμάτας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και χωρίς καμία αντίδραση, θα έχουμε το εξής ευτράπελο:
Στις διεθνείς αγορές οι Αιγύπτιοι παραγωγοί, οι Τανζανοί, οι Αυστραλοί και λοιποί, θα μπορούν να πωλούν το προϊόν τους ως kalamata olives, αλλά οι Λάκωνες δεν θα μπορούν !
Αυτές είναι οι συνέπειες της χθεσινής απόφασης του ΣΤΕ !
Δεν θα αφήσουμε βέβαια ασχολίαστο το γεγονός ότι για να βρουν συμμάχους οι προσφεύγοντες φίλοι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν την λεγόμενη διεύρυνση !
Δηλαδή έριξαν το …τυράκι της φάκας στους Λάκωνες για να υπάρξει στήριξη στο αίτημα προς το ΣΤΕ ότι στο ΠΟΠ θα μπουν και οι Λάκωνες παραγωγοί !
Προφορική και μόνον δέσμευση χωρίς να αναγράφεται πουθενά μέχρι να τσιμπήσουν οι αφελείς !
Και όπως θυμόμαστε …..τσίμπησαν αρκετοί ! Και όλοι εμείς που δείχναμε ευθαρσώς τη φάκα είμαστε οι κακοί , που δεν καταλαβαίναμε τον γειτονικό …. πόνο και την καλοπροαίρετη θέση των γειτόνων μας!
Και στήριξαν την προσφυγή και οι Λάκωνες στο Συμβούλιο Επικρατείας των φίλων Μεσσηνίων!
Αλλά !!!!
Μετά την αναχώρηση από το ταμείον ουδέν λάθος αναγνωρίζεται που λέγαμε κάποτε !!! Περαστικά μας !
Εν αναμονή των δικών μας αντιδράσεων ! Εάν είναι αντιδράσεις όπως της « Νοσηλευτικής» τότε είναι γνωστό το αποτέλεσμα.
Δάκρυα πάνω στο χυμένο γάλα !!!”.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ
Από την πλευρά της η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου σημειώνει σε δική της παρέμβαση:
“Τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής και οι συνεργάτες του κ.Νίκα οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο θεσμικός τους ρόλος και τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί, απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση ότι υπηρετούν τα συμφέροντα όλων των Πελοποννησίων πολιτών.
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εκδηλώνουν άκρατο τοπικισμό, οπαδικές συμπεριφορές και να εκφράζουν νοοτροπίες του τύπου «ο θάνατος σου, η ζωή μου», πανηγυρίζοντας για κάτι που οι ίδιοι δεν έχουν καμία απολύτως συμμετοχή.
Μία παρόμοια συμπεριφορά επέδειξε ο αρμόδιος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκ Μεσσηνίας προερχόμενος, κ.Στάθης Αναστασόπουλος, μετά την απόφαση του ΣτΕ που αφορά την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου σχετικά με την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», σύμφωνα με την οποία πλέον αποκλειστικά και μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κτλ. θα μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»).
Την ίδια λοιπόν χρονική στιγμή που στη Λακωνία οι παραγωγοί και τυποποιητές της «ελιάς Καλαμών» αγωνιούν για την τύχη του προϊόντος τους, που παρεμπιπτόντως η ποσότητα της Λακωνίας αντιστοιχεί στο 25 με 30 % της παραγωγής πανελλαδικά (ενώ της Μεσσηνίας στο 3%), ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αρχής για τα αγροτικά θέματα κ.Αναστασόπουλος αδιαφορεί πλήρως για τους Λάκωνες και φυσικά και για τους Αρκάδες παραγωγούς και επιλέγει να κομπάζει και να πανηγυρίζει για τη δήθεν «νίκη» του, κάνοντας προκλητικές δηλώσεις σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης με έδρα τη Μεσσηνία, στα οποία παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της Μεσσηνίας, εμπαίζοντας τους Λάκωνες παραγώγους και για να τους «χρυσώσει» το χάπι κάνει αναφορά σε δήθεν επέκταση του ΠΟΠ σε αόριστο χρόνο και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.
Ξεπερνώντας κάθε όριο μάλιστα ο κ.Αναστασόπουλος προσπαθεί να πιστωθεί την απόφαση του ΣτΕ λέγοντας ότι ο ίδιος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι επί ημερών της Περιφερειακής Αρχής Νίκα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια.
Το θέμα προτάθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς συζήτηση και ελήφθη σχετική απόφαση μετά από αίτημα 29 συμβούλων της Αντιπολίτευσης ενώ είχαν κάνει σχετικές παρεμβάσεις με επερωτήσεις οι Περιφερειακές Σύμβουλοι Ντίνα Νικολάκου, Δήμητρα Λυμπεροπούλου καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Πετράκος.
Με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου διαφωνήσαμε οι Λάκωνες Περιφερειακοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων γιατί αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει κίνδυνος για τους παραγωγούς της Λακωνίας, εκτός από τους δύο Αντιπεριφερειάρχες του κ.Νίκα!
Για τη διεύρυνση του ΠΟΠ που αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ.Νίκας έχει αδιαφορήσει πλήρως και σε καμία συνάντηση του μέχρι σήμερα με τους αρμόδιους Υπουργούς δεν έχει θέσει το θέμα.
Ο κ.Περιφερειάρχης οφείλει να διευκρινίσει αν αποδέχεται την ουσία, το πνεύμα και το ύφος του κ.Αναστασόπουλου, ο οποίος κινήθηκε με βάση καθαρά τοπικιστικά κίνητρα και να πράξει τα δέοντα, αποδεικνύοντας ότι είναι Περιφερειάρχης όλης της Πελοποννήσου.
Οι Αντιπεριφερειαρχες Λακωνίας κ. Βερούτης και κ.Τζινιέρης τηρούν σιγή ιχθύος. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν δέχτηκαν να συνταχθούν στην κοινή γραμμή για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των Λακώνων παραγωγών.
Ελπίζω να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους Λάκωνες στη συγκεκριμένη στιγμή που ευθέως θίγονται τα συμφέροντα των αγροτών μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα