Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Δ. Μπούρλος: Σύγχυση και ανοιχτά ζητήματα για την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων


Οι εξαγγελίες για κατάργηση της εισφοράς έχουν δημιουργήσει σύγχυση και βέβαια προσδοκίες στους συνταξιούχους, που θεωρούν ότι επίκειται κατάργησή της - Θεωρώ απαραίτητη την παροχή διευκρινίσεων, προκειμένου να μην καλλιεργούνται προσδοκίες αν δεν υπάρχει ασφαλής βάση

Οπως είναι γνωστό, από 1-8-2010 (νόμος 3865/2010) θεσπίσθηκε η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και επιβλήθηκε κράτηση 3% έως 14% στις κύριες συντάξεις, οι οποίες υπερέβαιναν τα 1.400 ευρώ μηνιαίως.
Από 1-8-2011 τα ποσοστά κρατήσεων αναπροσαρμόσθηκαν (νόμος 4002/2011) και επιβλήθηκαν και κρατήσεις 3% έως 10% και στις επικουρικές συντάξεις που υπερέβαιναν τα 300 ευρώ μηνιαίως.
Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχου διατηρήθηκε ως κράτηση στη σύνταξη και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, συνεχίζει να επιβάλλεται δε τόσο στις «παλαιές» προ νόμου Κατρούγκαλου συντάξεις, που έχουν επανυπολογισθεί, όσο και στις συντάξεις που εκδίδονται μετά το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και το νόμο Βρούτση.
Υπενθυμίζουμε ότι η συνταγματικότητα της επιβολής της κρίθηκε τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας που την έκρινε συνταγματικά ανεκτή, όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο που την έκρινε αντισυνταγματική για τα έτη 2017-2018, συνταγματικά επιτρεπτή δε για το μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κράτηση αυτή, παρότι έχει επιβληθεί με κλιμακωτή αύξηση, τελικά επιβάλλεται με βάση το ποσοστό που αντιστοιχεί στο ύψος της σύνταξης, χωρίς την αυτονόητη κλιμάκωση που οι ίδιες οι διατάξεις προβλέπουν. Και αυτό βεβαίως είναι κάτι που -ορθώς κατά την άποψή μου- έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικών προσφυγών, προκειμένου να κριθεί και από τα αρμόδια δικαστήρια.
Εντελώς σχηματικά θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «ασφαλιστική» εισφορά αλληλεγγύης.
Η «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης
Με τον ν. 3986/2011 και 4172/2013 επιβλήθηκε στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ειδική εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, με κλιμάκωση ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων. Η εισφορά αυτή, που βεβαίως επιβλήθηκε και στα εισοδήματα των συνταξιούχων, θα μπορούσε σχηματικά να ονομασθεί «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης.
Αυτή η εισφορά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την άλλη, δηλαδή την ασφαλιστική εισφορά. Οι εξαγγελίες για κατάργηση της εισφοράς έχουν δημιουργήσει σύγχυση και βέβαια προσδοκίες στους συνταξιούχους, που θεωρούν ότι επίκειται κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι εξαγγελίες αφορούν μόνον τη φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης και όχι την ασφαλιστική. Θεωρώ απαραίτητη την παροχή διευκρινίσεων, προκειμένου να μην καλλιεργούνται προσδοκίες αν δεν υπάρχει ασφαλής βάση.
Μακάρι να μην υπήρχε καμία επιβολή κρατήσεων στις συντάξεις, ώστε ο κάθε συνταξιούχος να εισπράττει το πραγματικό ποσό σύνταξης στο ύψος που δικαιούται, σύμφωνα με τον υπολογισμό που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για την ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης υπάρχουν, όπως προείπαμε, θέματα ανοικτά, όπως η καθολική επιστροφή των κρατήσεων που έγιναν για την περίοδο που η επιβολή της κρίθηκε αντισυνταγματική σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως ασκήσεων προσφυγών και βέβαια σε περίπτωση διατήρησής της, η κλιμάκωση στον υπολογισμό του ύψους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα