«Δεν έχω τόσο χρήματα», απάντησε η ηλικιωμένη. Μόλις είχε ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, αλλά αυτή τη φορά η «κομπίνα» των επιτήδειων που ξαφρίζουν ανυποψίαστους ηλικιωμένους με τη μέθοδο των τροχαίων «μαϊμού» - απάτη που τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε «μάστιγα», δεν θα ευδοκιμούσε.
Η 85χρονη -όπως κατέθεσε αργότερα- ανέφερε ότι έχει μόνο 7.000 ευρώ με τον «αστυνομικό» να την προτρέπει να πάει στην τράπεζα προκειμένου να τα «σηκώσει» και να τα παραδώσει μαζί με κοσμήματα και τιμαλφή που τυχόν διέθετε. Θα ακολουθούσε νέο τηλεφώνημα με οδηγίες για τον τρόπο και τον τόπο παράδοσης. Παρά τον αιφνιδιασμό, η ηλικιωμένη κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της. «Μήπως είναι από τη μαφία που ζητάει χρήματα;» αναρωτήθηκε. Είχε ακούσει -άλλωστε- για τη δράση εγκληματικών ομάδων που εξαπατούν πολίτες με τέτοιου είδους πρακτικές.
Μετά από διαδοχικά τηλεφωνήματα που έκανε σε κοντινά της πρόσωπα και μεταξύ αυτών στην κόρη της, η οποία τη διαβεβαίωσε ότι είναι καλά, συνειδητοποίησε ότι η υποψία της επαληθεύτηκε. Αμέσως επικοινώνησε με την αστυνομία και στήθηκε επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη ενός 35χρονου, βουλγαρικής καταγωγής άνδρα, ο οποίος αργότερα και κατόπιν συνεχών κλήσεων συνεννόησης της 85χρονης με τον υποτιθέμενο αστυνομικό θα εμφανιζόταν με ταξί κάτω από το σπίτι της για να παραλάβει τα χρήματα και τα κοσμήματα.
Όπως αποκαλύφθηκε από την αστυνομική έρευνα, επρόκειτο για «εισπράκτορα» της εγκληματικής ομάδας που έναντι 50 ευρώ για κάθε «δρομολόγιο» αναλάμβανε την παραλαβή της «λείας». Ο ίδιος ομολόγησε την εμπλοκή του στην παραπάνω περίπτωση, όπως επίσης σε δύο ακόμη τετελεσμένες απάτες, από τις οποίες απέσπασε για λογαριασμό της εγκληματικής ομάδας το συνολικό ποσό των 57.000 ευρώ . Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης - ενώπιον του οποίου κλήθηκε να λογοδοτήσει σήμερα - τον καταδίκασε σε φυλάκιση 4,5 ετών, με αναγνώριση ελαφρυντικού. Μετά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου επέστρεψε στη φυλακή για την έκτιση της ποινής του, καθώς αυτή δεν ανεστάλη ούτε μετατράπηκε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η 85χρονη κατέθεσε στο Δικαστήριο, όπου περιέγραψε λεπτό προς λεπτό το χρονικό της περιπέτειας που βίωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Το σοκ που παθαίνει κανείς είναι τρομερό […] Εύχομαι να μην το ακούσει αυτό καμία μάνα», πρόσθεσε η ίδια. Αντίθετα με την περίπτωσή της, μία άλλη ηλικιωμένη έπεσε στα δίχτυα των επιτήδειων. «Εκείνη τη στιγμή λειτουργείς με το συναίσθημα, όχι με τη λογική» κατέθεσε για τη στιγμή του αρχικού αιφνιδιασμού.
Όσον αφορά τα ηγετικά στελέχη αυτών των κυκλωμάτων, από υποθέσεις που φτάνουν στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι δύσκολα εντοπίζονται και σπάνια συλλαμβάνονται. «Συνήθως βρίσκονται στο εξωτερικό και καλούν από άγνωστα κινητά τηλέφωνα. Επικοινωνούν με τους "εισπράκτορές" τους που είναι αναλώσιμοι και τους δίνουν οδηγίες για το που να πάνε», ανέφερε χαρακτηριστικά αστυνομικός με γνώση τέτοιου είδους υποθέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα