Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Mε τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε το εκτρωματικό νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως για τα ΑΕΙ


Το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» πέρασε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία.
Πέρασε απ' τη Βουλή χθες βράδυ, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα αλλά και έντονων αντιδράσεων απ' το φοιτητικό κίνημα και την πανεπιστημιακή κοινότητα, το πρόσφατο νομοσχέδιο με την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως για τα ΑΕΙ.
Tο νομοσχέδιο Κεραμέως έχει προκαλέσει την οργή της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς, μεταξύ άλλων, καταργεί τη δημοκρατική διοίκηση των ιδρυμάτων, υποτάσσει πλήρως τη λειτουργία τους στη νεοφιλελεύθερη αγορά, θεσπίζει ουσιαστικά 6 πτυχία διαφορετικών ταχυτήτων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα αλλά... πλούσια πειθαρχικά μέσα, ενώ «απελευθερώνει» τα δίδακτρα και εμπρευματοποιεί τις μεταπτυχιακές σπουδές.
Θα μπορούσε το νομοσχέδιο να έχει τον τίτλο "Νέοι ορίζοντες επιτάχυνσης της επιχειρηματικής δράσης", αφού επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο πλαίσιο όλες τις προηγούμενες νομοθετικές, αντιδραστικές αλλαγές ενσωματώνοντας και νέες ρυθμίσεις, με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλα τα επίπεδα», από σπουδές μέχρι διοίκηση.
Η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπ. Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία», ξεκίνησε την Τετάρτη 13/7 με εισηγητές τον Φώντα Μπαραλιάκο από τη ΝΔ και τον Νίκο Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Το νομοσχέδιο με την ονομασία «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ» υπερψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του. Συνολικά έλαβε 157 ψήφους σε σύνολο 213 ψηφισάντων, δηλαδή τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησε απ' την ψηφοφορία. «Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα, δεν θα είμαστε εδώ όταν θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για τη δημόσια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές της Δημοκρατίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.



Για 10 αλήθειες του νομοσχεδίου έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε, «έγινε μία πλούσια κοινοβουλευτική διαδικασία με τις ομιλίες 110 βουλευτών και τις τοποθετήσεις 20 αρμόδιων φορέων».
Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία, η κ. Κεραμέως τον κατηγόρησε ότι επέλεξε να δραπετεύσει για να μην υποχρεωθεί να ψηφίσει τα 9 στα 10 άρθρα του νομοσχεδίου.
«Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίτρανη απόδειξη ότι υπάρχει στις διατάξεις η κοινή λογική που απαιτεί η κοινωνία. Γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν έχουν αποχρώσεις. Γιατί πρέπει η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο γνώσης σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, οι 10 αλήθειες του νομοσχεδίου είναι:
«1: Ακαδημαϊκές δυνατότητες στους φοιτητές
2: Βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών
3: Κίνητρα για καινοτομίες και ερευνητικά προγράμματα σε φοιτητές και πανεπιστημιακούς
4: Πολλά οφέλη στη κοινωνία με σύγχρονο πλαίσιο
5: Αποκέντρωση του συστήματος με μεταφορά αρμοδιοτήτων στα πανεπιστήμια
6: Καλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
7: Νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ καταργώντας την παντοκρατορία του πρύτανη και δημιουργώντας 11μελές σχήμα
8: Νέο, πιο διαφανές και αξιοκρατικό πλαίσιο για την εκλογή και την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών
9: Τέλος στη ταλαιπωρία της κοινωνίας, με γρήγορες διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων από το εξωτερικό και 10 εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνία».
Δυναμικό φοιτητικό συλλαλητήριο
Νωρίς το βράδυ, πριν απ' την ψηφοφορία, φοιτητές και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ έκαναν δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια να παραδώσουν τα ακίνητα του ΑΠΘ σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Η ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη ριζική διαφωνία της με τις αλλαγές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ σε επίπεδο διοίκηση και εκλογής πρύτανη, υπογραμμίζοντας ότι «ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα».
Σε σχετικό κάλεσμα φοιτητών και εργαζομένων, τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετατρέπει ακόμη πιο φανερά τα πανεπιστήμια σε αυτόνομες, επιχειρηματικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, τα πανεπιστήμια όχι μόνο δεν θα καλύπτουν τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, αλλά η έρευνα και η επιστήμη θα υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που ως «χορηγοί» θα πλουτίζουν ακόμη περισσότερο αξιοποιώντας δημόσιες υποδομές και προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα