Από τρεις πηγές θα ενισχυθούν οι συνταξιούχοι το 2023.
Ειδικότερα:
α) αύξηση 5%-5.5% θα πάρουν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους από 1/1/2023
β) θα καταργηθεί και η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ
γ) επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.
Παραδείγματα
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1201 ευρώ δικαιούται την 4η δόση της αύξησης του επαναϋπολογισμού ύψους 13 ευρώ. Η σύνταξή του θα ανέλθει σε 1214 ευρώ και με την αύξηση του 5% θα διαμορφωθεί στα 1275. Το κέρδος από την αύξηση θα είναι 61 ευρώ το μήνα και 732 ετησίως. Την ίδια ώρα η ελάφρυνσή του από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι περίπου 66 ευρώ ετησίως.
Συνταξιούχος με σύνταξη 1447 ευρώ δικαιούται την 4η δόση της αύξησης του επαναυπολογισμού ύψους 14 ευρώ. Η σύνταξή του θα ανέλθει στα 1461 ευρώ και με την αύξηση του 5% θα διαμορφωθεί στα 1534 ευρώ. Το κέρδος θα είναι 73 ευρώ το μήνα και 876 ετησίως. Παράλληλα θα επωφεληθεί κατά 110 ευρώ το χρόνο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Προσωπική διαφορά
Ηδη στον ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει η καταγραφή της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων από μηδενική βάση και «τρέχει» ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία (π.χ 500 έως 600 ευρώ, 600 έως 700 ευρώ κ.ο.κ). Σε κάθε κατηγορία καταγράφεται ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην τσέπη και ποιοι στα χαρτιά, καθώς διατηρούν θετική προσωπική διαφορά. Στόχος των ασκήσεων επί χάρτου είναι να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος ώστε τον Οκτώβριο να καταρτιστεί νέος προϋπολογισμός που θα περιλαμβάνει τα αυξημένα κονδύλια για τις συντάξεις από την 1/1/2023.
Το ποσοστό της αύξησης σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020 υπολογίζεται με βάση το άθροισμα του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού του 2022 διά του 2. Σύμφωνα με τις έως τώρα επίσημες εκτιμήσεις (Κρατικός Προϋπολογισμός, Τράπεζα της Ελλάδος, Κομισιόν) για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 3,1% και 3,7% και πληθωρισμός γύρω στο 7%-8%, που σημαίνει ότι η αύξηση συντάξεων για το 2023 θα κυμαίνεται σε ένα εύρος από 5,05% έως 5,85%. Στην παρούσα συγκυρία, οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει και μοιραία θα απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης ενώ αρνητικά επιδρά η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ.
Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί στην ασφάλιση περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων. Δηλαδή, λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν, αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα πάρουν δύο στους τρεις, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων. Παράλληλα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.
Αναδρομικά
Την ίδια ώρα o δημοσιονομικός χώρος δεν φαίνεται να επαρκεί για να καλύψει την επιστροφή των αναδρομικών που επιδίκασε το ΣτΕ σε όλους τους συνταξιούχους, τόσο σ' αυτούς που προσέφυγαν στα δικαστήρια όσο και στη μεγάλη μερίδα που δεν προσέφυγε.
Η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, με εύγλωττο τρόπο στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ethnos.gr οδηγεί σ' αυτό το συμπέρασμα. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Το 2020, με απόφαση του ΣτΕ -είπε ο κ. Χατζηδάκης- δικαιώθηκαν όσοι προσέφυγαν για αναδρομικά στις κύριες συντάξεις για την περίοδο 2015-2016. Αμέσως μετά, το καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση είπε ότι θα καλύψει, όχι μόνο όσους προσέφυγαν και δικαιώθηκαν δικαστικά για τις κύριες συντάξεις, αλλά όλους. Και το έκανε! Είπε όμως παράλληλα ότι δεν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα- δεν το αντέχει δηλαδή ο προϋπολογισμός της χώρας- να καλυφθούν με τον ίδιο τρόπο- δηλαδή μέσω επεκτασιμότητας- και τα δώρα και οι επικουρικές συντάξεις. Επί αυτού έγινε προσφυγή στο ΣτΕ. Και το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή και δικαίωσε την κυβέρνηση. Επειδή έχουν δημιουργηθεί διάφορες παρεξηγήσεις, το θέμα είναι έτσι όπως το περιγράφω».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα