Από τον «καθαρό» δημοσιονομικό χώρο που θα υπολογιστεί βάσει του ύψους της ανάπτυξης για το δεύτερο 3μηνο του 2022, των φορολογικών εσόδων του Αυγούστου και των εσόδων από τον τουρισμό το καθοριστικό 2μηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα κριθεί η «μαγιά» που θα κατευθυνθεί σε μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών στη ΔΕΘ.
Και αυτό, διότι η ανάγκη για γενναία αύξηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο στενεύει τα περιθώρια για εφαρμογή μιας σειράς από κοστολογημένες παρεμβάσεις που έχει εισηγηθεί το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Θα «αφαιρεθούν» 700-800 εκατ. ευρώ
Η ενίσχυση με 2 δισ. ευρώ των λογαριασμών ρεύματος, προκειμένου να αμβλυνθεί το υπέρμετρο κόστος που θα προέκυπτε για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οδηγεί σε σημαντικό «κούρεμα» των τιμών. Ωστόσο, από αυτό το κονδύλι ένα τεράστιο ποσό -που εκτιμάται από 700 έως 800 εκατομμύρια ευρώ- προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα «αφαιρεθεί» από παρεμβάσεις που σχεδιάζονταν.
Στο υπουργείο Οικονομικών καθιστούν σαφές ότι όσο αυξάνεται η τιμή του αερίου και του ρεύματος και όσο απαιτούνται περισσότερα χρήματα για επιδοτήσεις λογαριασμών, τόσο θα περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος για παροχές έως το τέλος του έτους -αν δεν θέλει να υπερβεί τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα- αλλά και το 2023.
Το πιο πιθανό σενάριο
Mετά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει το ράλι στον χώρο της ενέργειας, με τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας να εκτοξεύεται σήμερα σε νέο ρεκόρ, στα 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα, και το αέριο να κλείνει χθες στα 295 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο οικονομικό επιτελείο πλέον βαδίζουν βάσει του δυσμενούς σεναρίου για τη διαμόρφωση των τιμών, επιδιώκοντας παράλληλα να κρατήσουν εφόδια για ακόμα πιο δυσμενείς εξελίξεις τον χειμώνα. To πιο δυσμενές σενάριο που είχε εκπονήσει μέχρι τώρα το Γενικό Λογιστήριο προέβλεπε ότι στην περίπτωση που η χονδρική τιμή του ρεύματος φτάσει στα 600 ευρώ, θα απαιτηθούν 2,1 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από 420 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για επιδοτήσεις λογαριασμών. Η πραγματικότητα αποδεικνύεται ακόμα πιο οδυνηρή.
Zητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για ένα πακέτο παρεμβάσεων που θα είναι συμβατές αφενός με τις αντοχές της οικονομίας και αφετέρου με τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα στηριχθούν με... μέτρο, κυρίως τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει τη χορήγηση επιταγής ακρίβειας στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες και τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης. Αντίθετα, φαίνεται να απομακρύνεται αυτή τη στιγμή το σενάριο για χορήγηση Fuel Pass 3, καθώς οι τιμές στα καύσιμα έχουν αποκλιμακωθεί και εκτιμάται ότι θα μειωθούν περαιτέρω.
Τα... καλά νέα
Στις 7 Σεπτεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, ήτοι των μηνών Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου, όταν ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παρενέργειες στις οικονομίες πολύ έντονες λόγω των αβεβαιοτήτων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα νέα θα είναι καλά και θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για τη φετινή ανάπτυξη από το 3,1% σε επίπεδα κοντά στο 4%.
Μαζί με τις προβλέψεις για νέο ρεκόρ εσόδων στον τουρισμό, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. To ερώτημα βέβαια είναι μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού εάν οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίσουν αυτό το ράλι, αφού ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να επιδοτεί με τόσο μεγάλα ποσά επί μήνες τους λογαριασμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα