Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται το πρόγραμμα δακοκτονίας για τη φετινή ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία κι εκτιμάται πως θα είναι καλή χρονιά για το προϊόν και τους παραγωγούς.
Ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς παραγωγής Στάθης Αναστασόπουλος που μας ενημέρωσε, εξέφρασε την πίστη ότι “θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, ποιοτικό ελαιόλαδο και μεγάλη ποσότητα”. Η εκτίμηση είναι για 66.000 με 67.000 τόνους ελαιόλαδο, ενώ ο κ. Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι επιδιώκεται πιλοτικό πρόγραμμα μικρού προϋπολογισμού φέτος για όλη την Περιφέρεια, για την παρακολούθηση των ψεκασμών δακοκτονίας με GPS και ροόμετρα, ώστε να διεκδικηθεί πλήρη κάλυψη με GPS και ροόμετρα για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Ψεκασμοί με GPS γίνονται εδώ και χρόνια στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας.
Ειδικότερα, για τη μέχρι τώρα πορεία της δακοκτονίας στη Μεσσηνία, ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος μας είπε:
“Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη του δάκου, του θέματος της δακοκτονίας είναι και οι θερμοκρασίες και η υγρασία που επικρατούν κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι τέτοια, που έχει εφαρμοστεί το πρώτο χέρι, ο πρώτος ψεκασμός στις ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας. Εχουμε στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας κάποια χωριά που είναι οψιμότερα και που οι αρμόδιοι γεωπόνοι δεν εισηγήθηκαν ακόμη ψεκασμό. Είναι υπό έλεγχο, μετριούνται οι δακοπληθυσμοί και δεν έχει προκύψει ακόμη η εντολή να γίνει ψεκασμός.
Επίσης, έχει ξεκινήσει συστηματικά ο δεύτερος ψεκασμός, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές, και της Μεσσηνίας και της Τριφυλίας, όπου εκεί τα προβλήματα είναι πιο έντονα, έχουμε μεγαλύτερους δακοπληθυσμούς και νωρίτερα. Γίνεται το δεύτερο χέρι, υπάρχουν τα υλικά και στις δύο ΔΑΟΚ και όσον αφορά τα φυτοπροστατευτικά και όσον αφορά τις πρωτεΐνες. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι υπηρεσίες τα παρακολουθούν, βγάζουν τις ανακοινώσεις πού γίνονται οι ψεκασμοί κάθε μέρα και μπορούν οι παραγωγοί να ενημερώνονται και να παρακολουθούν, να επιβλέπουν τον ψεκασμό, όποτε το θέλουν”.
Για την επιδίωξη της παρακολούθησης των ψεκασμών με GPS παρατήρησε:
“Από κει και πέρα, έχουμε την προσπάθεια που γίνεται στην Τριφυλία εδώ και αρκετά χρόνια, που έχει καθιερώσει το σύστημα της παρακολούθησης με GPS πάνω στα τρακτέρ και την αποτύπωσή τους στον υπολογιστή στο γραφείο, ενώ γίνεται και στο κινητό. Μπορεί ο επιβλέπων γεωπόνος να παρακολουθεί και να βλέπει, αν υπάρχουν κτήματα που δεν έχουν ψεκαστεί. Και την επόμενη μέρα γίνονται παρατηρήσεις και διορθωτικές κινήσεις. Για την παρακολούθηση με GPS και ροόμετρα έχουμε κάνει μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ όλων των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπάρχει πρόταση στον περιφερειάρχη που θα προωθηθεί άμεσα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Ινστιτούτο Χανίων, ώστε να κάνουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα μικρού προϋπολογισμού φέτος για όλη την Περιφέρεια. Αυτό, όμως, θα μας δώσει τη δυνατότητα το χειμώνα να έχουμε τα δεδομένα αυτά που χρειαζόμαστε - μετά τον τελευταίο ψεκασμό -, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πλήρη κάλυψη με GPS, ροόμετρα για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό αν τα καταφέρουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί η περιοχή μας είναι η πρώτη σε παραγωγή ελαιολάδου”.
Για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία εκτίμησε:
“Η παραγωγή φέτος για μεν την Τριφυλία προβλέπεται στους 26.000 με 27.000 τόνους, εφόσον τα πράγματα πάνε όλα καλά και για τη Μεσσηνία περί τους 40.000 τόνους. Είναι μια καλή χρονιά. Γλοιοσπόριο δεν έχει ακόμη ανιχνευθεί πουθενά, το παρακολουθούν οι γεωπόνοι και οι υπηρεσίες μας. Αργότερα, με τα πρώτα πρωτοβρόχια και με την αυξημένη υγρασία υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Εάν αποτυπωθεί, θα γίνει η ενημέρωση των παραγωγών για να ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα”.
Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι “είμαστε σε μια καλή χρονιά, παρόλο ότι οι καιρικές συνθήκες τον τελευταίο καιρό με τις αυξημένες υγρασίες δημιουργούν προβλήματα. Ομως, οι γεωπόνοι δουλεύουν πάνω στο καθήκον, παλεύουν και πιστεύω θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα να έχουμε ποιοτικό ελαιόλαδο και μεγάλη ποσότητα”. Γ.Σ.
Δ. Παπαστεργίου: «Δεν βάζουμε κάμερες για να μοιράσουμε κλήσεις, αλλά για
να σώσουμε ανθρώπινες ζωές»
-
«Στο κινητό μας, στο Gov.gr Wallet θα μπει μέσα στον Νοέμβριο και η Θυρίδα
του Πολίτη, καθώς μπορούμε μέσα από αυτήν να πάρουμε πολύ σημαντική
αλληλογραφία...
Πριν από 24 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα