Αυτό που προβληματίζει το υπουργείο Εργασίας και καθυστερεί τη ρύθμιση είναι να βρει τη χρυσή ισορροπία προκειμένου να εισάγει ένα δικαιότερο σύστημα χωρίς να ενθαρρύνει την αδήλωτη εργασία.
Υπενθυμίζουμε ότι με τον νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30%, οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα τον μήνα ο συνταξιούχος, θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης.
Με τις αλλαγές που προωθούνται, θα εισάγουν αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, συνταξιούχος με 1000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική, χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, ήτοι 360 ευρώ, ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15% εφόσον δουλεύει 15 ημέρες θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά.
Σύμφωνα με τα δικηγορικά γραφεία που επεξεργάζονται συντάξεις, αν και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν πρόσφατα αιτήσεις βλέπουν τις σωστές περικοπές, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες συνταξιούχοι μετά το 2020 που εξακολουθούν να υφίστανται το μαχαίρι 60% του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις τους.
Ο χρόνος αναμονής των αναδρομικών είναι περίπου 17 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν ο εργαζόμενος συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ, με το πέναλτι 60% έχανε 600 ευρώ από τη σύνταξή του, με την εφαρμογή του νέου λογισμικού η μείωση συρρικνώνεται στα 300 ευρώ.
Επομένως, θα έχει κέρδος 300 ευρώ και η σύνταξη που θα λαμβάνει θα ανέρχεται στα 700 ευρώ. Ετσι, αν υποθέσουμε ότι ο συνταξιούχος του παραδείγματος συνταξιοδοτήθηκε στις 28/2/2020 και αμέσως μετά ανέλαβε εργασία, θα πρέπει να αναμένει αναδρομικά 15 μηνών, δηλαδή 4.500 ευρώ.
Προσαύξηση στη σύνταξη
Ωστόσο, παράλληλα με το ψαλίδι στη σύνταξη ο νόμος δίνει την ευκαιρία ο χρόνος της απασχόλησης να αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους.
Πρόκειται για προσαύξηση σύνταξης που για μια 5ετία απασχόλησης μπορεί να φτάσει στα 115 ευρώ το μήνα.
Ομως, όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει ακόμη τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης, παρότι καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα