Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν σήμερα, Τερτσέτης και Πολυζωίδης: Οι δικαστές που δεν έστειλαν τον Κολοκοτρώνη στη γκιλοτίνα δικάζονται για απείθεια


Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης ήταν πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ναυπλίου και ο Γεώργιος Τερτσέτης μέλος του δικαστηρίου· και οι δυο αρνήθηκαν με πείσμα να υπογράψουν την απόφαση που καταδίκαζε σε θάνατο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον άλλο αγωνιστή της Επανάστασης, τον Δημήτριο Πλαπούτα!
Ποιον θα καταδίκαζαν σε θάνατο; Τον θρυλικό Γέρο του Μοριά! Και μια μέρα σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου του 1834 οι δικαστές σύρθηκαν σε δίκη!
Η Αντιβασιλεία των Βαυαρών είχε σφόδρα θορυβηθεί από την ανυπακοή των Τερτσέτη και Πολυζωίδη και ήθελε να τους δώσει μάθημα σκληρό.
Ο Τερτσέτης ήταν Ζακυνθινός στην καταγωγή, ιστορικός, λόγιος και νομικός. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, υπηρέτησε ως καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή του Ναυπλίου, αλλά και ως αρχειοφύλακας της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Πολυζωίδης καταγόταν από το Μελένικο της ανατολικής Μακεδονίας και ήταν νομικός, πολιτικός, λόγιος και συγγραφέας. Ο Πολυζωίδης υπήρξε ο κύριος συντάκτης του Συντάγματος της Επιδαύρου, ενώ εξέδωσε τα ιδρυτικά διατάγματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μοίρα έφερε πλάι πλάι Τερτσέτη και Πολυζωίδη όταν τον Απρίλιο του 1834 διορίστηκαν από την Αντιβασιλεία: πρόεδρος ο Πολυζωίδης και μέλος ο Τερτσέτης του πενταμελούς δικαστηρίου του Ναυπλίου που δίκαζε τους Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα κ.ά. Οι δυο δικαστές αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση καταδίκης των κατηγορουμένων σε θάνατο δια αποκεφαλισμού!
Πριν από την άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα οι Μαυροκορδάτος και Κωλέττης, θεωρώντας τον Κολοκοτρώνη ως εμπόδιο στα σχέδια τους για την εξουσία, τον συκοφάντησαν και έστειλαν επιστολή στο Μόναχο ότι ετοιμάζει στράτευμα προκειμένου να μην επιτρέψει στον Όθωνα να πατήσει στην Ελλάδα.
Οι Βαυαροί συνέλαβαν τον Κολοκοτρώνη και τους «συνεργούς» του και τους δίκασαν. Παρά την αρνητική στάση των Πολυζωίδη και Τερτσέτη η απόφαση που εκδόθηκε ήταν καταδικαστική, όμως η ποινή - τρεις μέρες μετά την δίκη - μετατράπηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης, λόγω της αναταραχής, που είχε προκαλέσει η είδηση της στους κατοίκους του Ναυπλίου. Με την ενηλικίωση του - ένα χρόνο μετά, το 1835 - ο Όθων υπέγραψε την αποφυλάκιση τόσο του Κολοκοτρώνη όσο και των άλλων αγωνιστών!
Οι δυο αδέκαστοι δικαστές παύθηκαν, προπηλακίστηκαν και κακοποιήθηκαν από λακέδες των Αντιβασιλέων και δικάστηκαν με την κατηγορία της άρνησης υπηρεσίας· με δημόσιο κατήγορο τον ίδιο άνθρωπο που είχε ζητήσει την καταδίκη του Κολοκοτρώνη σε θάνατο, τον Σκωτσέζο Έντουαρτ Μάσον.
«Ποιός είσαι εσύ που παίζεις με ημάς εις την γη της γεννήσεώς μας», είχε ρωτήσει με οργή ο Τερτσέτης τον βρετανό δικαστή. Και ο Τερτσέτης και ο Πολυζωίδης αθωώθηκαν εν μέσω χειροκροτημάτων!
Ανδριάντες των Τερτσέτη, Πολυζωίδη κοσμούν την πρόσοψη του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης κι απέναντι τους δεσπόζει το άγαλμα του εφίππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Κάποιες φορές στην Ελλάδα απονέμεται (και) δικαιοσύνη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα