Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

H παροχολογία, οι εκλογές και η επικίνδυνη στροφή για την ελληνική οικονομία - Δύο οι δύσκολες περίοδοι

Θα είναι μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα για την παγκόσμια οικονομία, με τα βλέμματα να στρέφονται αυτή τη φορά προς τις ΗΠΑ και την FED, η οποία θα ανακοινώσει μια ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα προκαλέσει αντίστοιχη αντίδραση και από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες μεταξύ των οποίων και της ΕΚΤ.
Η αγωνία για το πού θα χρειαστεί να φτάσουν τα επιτόκια για να ανακοπεί το πληθωριστικό κύμα που σαρώνει όλον τον πλανήτη έχει ήδη αποτυπωθεί στις αποδόσεις των ομολόγων. Η Γερμανία δανείζεται πλέον με κόστος 1,76%, η Ιταλία με 4% λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και σε οικονομικό (πολύ μεγάλο χρέος) αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Όσο για την Ελλάδα, παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και την ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξακολουθεί να υποβάλλεται από τις αγορές στο μαρτύριο του να φορτώνεται τη μεγαλύτερη απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ευρωζώνη.
Όσο για τους ελεγκτικούς οίκους, όπως κατέστη σαφές την Παρασκευή, δεν είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν διασφαλιστεί ότι η χώρα θα επιστρέψει στην δημοσιονομική ομαλότητα εγκαταλείποντας την πολιτική των πρωτογενών ελλειμμάτων που ήδη εφαρμόζεται (λόγω των πολλαπλών κρίσεων) επί μια συνεχή 3ετία.
Ακριβώς λόγω της αμφισβήτησης των αγορών υπάρχει και η κατ’ εξαίρεση πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα για τα προγράμματα στήριξης που εφαρμόζει παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα.
Το κάνει για να μην ξεφύγουν οι αποδόσεις των ομολόγων (όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες του νότου) με αποτέλεσμα να περιέλθουν οι χώρες σε κατάσταση μεγάλης δυσκολίας κατά τη διαδικασία εξυπηρέτησης του χρέους τους.
Η Ελλάδα φαίνεται να έχει μπροστά της δύο πολύ δύσκολες περιόδους. Η μια έχει να κάνει με την κορύφωση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, καθώς ουδείς μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.
Η δεύτερη έχει να κάνει με την μακρά προεκλογική περίοδο και το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια διπλή ή και τριπλή εκλογική αναμέτρηση για να αναδειχθεί η επόμενη κυβέρνηση. Με δεδομένες αυτές τις δύο πολύ δύσκολες "στροφές" για την ελληνική οικονομία, είναι σαφές ότι οι πολυδάπανες υποσχέσεις και η εκτεταμένη παροχολογία δεν βοηθούν ειδικά όταν όλοι γνωρίζουν πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Η αντιπαράθεση για την κοστολόγηση συγκεκριμένων παροχών δεν βοηθάει. Το ζητούμενο είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που θα διεκδικήσουν την διακυβέρνηση να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ξεκαθαρίσουν στους φορολογούμενους και ψηφοφόρους το βασικό: Eίναι προτεραιότητα η άσκηση συνετής πολιτικής και η διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων ώστε η Ελλάδα να μην μπλέξει ξανά με το κλείσιμο της πόρτας των αγορών; Είναι προτεραιότητα η χώρα να μπορεί να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές κάτι που προϋποθέτει ότι θα αποφευχθούν τα μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα