Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Σαν σήμερα 21/10, Καμικάζε: Οι πιλότοι αυτοκτονίας έμπαιναν με το ζόρι στα αεροπλάνα - Τι ετοίμαζαν οι Ιάπωνες πριν πέσουν οι ατομικές βόμβες στη χώρα τους


Τους αποκαλούσαν Καμικάζε – Καμικάζι στην Ελλάδα – και ήταν η τελευταία λύση της Ιαπωνίας για να κερδίσει τον πόλεμο. Οι ατομικές βόμβες χάλασαν τα σχέδια των πιλότων αυτοκτονίας…
Ήταν Ιούλιος του 1944· ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη έχει αρχίσει να «κυνηγάει» τους Γερμανούς στην ήπειρό τους μετά την Απόβαση στη Νορμανδία και στην Ασία, αλλά και στον Ειρηνικό, οι Ιάπωνες δεν πατούσαν καλά στα πόδια τους ή έδειχναν συμπτώματα ναυτίας…
Ο πλοίαρχος Ειικίρο Τζο, κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου «Κιγιόντα» κάλεσε τον ασυρματιστή και το έδωσε ένα επείγον σήμα να στείλει στην Ανώτατη Αυτοκρατορική Διοίκηση.
Το σήμα έγραφε: «Δεν είναι πια καιρός να ελπίζουμε ότι μπορούμε να καταστρέψουμε, με τα συνηθισμένα μέσα, τα αριθμητικώς υπέρτερα εχθρικά πολεμικά πλοία. Εισηγούμαι, όπως συγκροτηθεί, και μάλιστα το γρηγορότερο, ειδικό αεροπορικό σώμα του οποίου οι πιλότοι θα ρίχνονται πάνω στα εχθρικά σκάφη. Του Σώματος αυτού επιθυμώ να αναλάβω τη διοίκηση».

Οι Καμικάζε μόλις είχαν γεννηθεί!

Πρώτη επίθεση αυτοκτονίας
Μια μέρα σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου του 1944, νωρίς το πρωί, ένα ιαπωνικό αεροσκάφος συντρίβεται στην πλώρη του καταδρομικού HMAS «Australia». Από την επίθεση σκοτώθηκαν 30 άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη του καταδρομικού και τραυματίστηκαν 64, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή των αυστραλιανών δυνάμεων. Οι Αυστραλοί έχουν καταγράψει την επίθεση ως την πρώτη Καμικάζε στην Ιστορία. Άλλοι διατείνονται ότι εκείνο το περιστατικό της 21ης Οκτωβρίου ήταν μεμονωμένο.
Τρεις ημέρες μετά, στις 24 Οκτωβρίου του 1944 βυθίστηκε το πρώτο πλοίο από χτύπημα Καμικάζε: ήταν το ρυμουλκού στόλου USS Sonoma. Όμως η πρώτη συντονισμένη επίθεση πιλότων αυτοκτονίας καταγράφηκε στις 25 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της Μάχης του Κόλπου Λέιτε. Πέντε ιαπωνικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε αμερικανικά πλοία.
Μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας, 55 Καμικάζε είχαν καταστρέψει τρία μεγάλα αεροπλανοφόρα, τα: USS «Sangamon», «Santee» και «Suwanne» και τρια μικρότερα πολεμικά: USS «White Plains», «Kalinin Bay» και «Kitkun Bay». Συνολικά χτυπήθηκαν επτά πολεμικά πλοία, καθώς και ακόμα 40 πλοία (πέντε βυθίστηκαν, 23 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 12 μικρές ζημιές).


Στην Ιαπωνία πανηγύριζαν. Οι πρώτες επιτυχίες, όπως η βύθιση του γιγαντιαίου αεροπλανοφόρου USS «St. Lo» αναπτέρωσαν το ηθικό των Ιαπώνων που άμεσα έδωσαν εντολή να επεκταθεί το πρόγραμμα Καμικάζε.
Υπερβολές και πραγματικότητα
Ο ακριβής αριθμός των βυθισμένων πλοίων είναι αμφισβητούμενος, ακόμα. Σύμφωνα με την ιαπωνική προπαγάνδα, εν καιρώ πολέμου, οι αποστολές αυτοκτονίας βύθισαν 81 πλοία και κατέστρεψαν 195, και σύμφωνα με ιαπωνικό απολογισμό, οι επιθέσεις καμικάζι αντιπροσώπευαν έως και το 80% των απωλειών των ΗΠΑ στην τελική φάση του πολέμου στον Ειρηνικό.
Σε ένα βιβλίο του 2004 με τίτλο «Β' Παγκόσμιος Πόλεμος», ο ιστορικός H.P.Willmott, γράφει ότι περισσότερα από 70 αμερικανικά πλοία «βυθίστηκαν ή υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά» από Καμικάζε . Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Οκτώβριο του 1944 μέχρι το τέλος του πολέμου, πραγματοποιήθηκαν 2.550 αποστολές Καμικάζε με μόνο 475 (το 18,6%) να πετυχαίνουν στόχο. Πολεμικά πλοία όλων των τύπων υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένων 12 αεροπλανοφόρων, 15 θωρηκτών και 16 ελαφρών σκαφών.
Οι τελευταίες επιθέσεις Καμικάζε καταγράφηκαν στις 20 Αυγούστου του 1945, λίγο πριν η κύρια δύναμη του ιαπωνικού στρατού άρχισε να καταθέτει τα όπλα μετά την ραδιοφωνική εκπομπή με τον λόγο του Αυτοκράτορα. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε φτάσει στο τέλος τους.
Κατά την ημέρα της συνθηκολόγησης, οι Ιάπωνες διέθεταν περισσότερα από 9.000 αεροσκάφη έτοιμα για επίθεση με Καμικάζε και από αυτά περισσότερα από 5.000 είχαν ήδη εξοπλιστεί ειδικά για επιθέσεις αυτοκτονίας ώστε να αντισταθούν στη σχεδιαζόμενη εισβολή είτε από τις δυνάμεις των ΗΠΑ είτε της Σοβιετικής Ένωσης.
«Είναι όλα ψέματα. Με το ζόρι έμπαιναν»!
Οι Ιάπωνες υποστήριζαν ότι υπήρχαν πολλοί εθελοντές για τις δυνάμεις αυτοκτονίας. Ο πλοίαρχος Motoharu Okamura έχει γράψει ότι «υπήρχαν τόσοι πολλοί εθελοντές για αποστολές αυτοκτονίας που θα τους χαρακτήριζα σαν ένα σμήνος μελισσών», εξηγώντας: «Οι μέλισσες πεθαίνουν αφού τσιμπήσουν».
Καθώς περνούσε ο καιρός, οι σύγχρονοι ιστορικοί αμφισβήτησαν την προπαγανδιστική απεικόνιση των πιλότων καμικάζι ως ευγενείς στρατιώτες, πρόθυμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για την πατρίδα. Το 2006, ο Tsuneo Watanabe, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Yomiuri Shimbun», επέκρινε την αγιοποίηση των επιθέσεων Καμικάζε από τους ιάπωνες εθνικιστές: «Είναι όλα ψέματα, το ότι έφεγαν γεμάτοι γενναιότητα και χαρά, φωνάζοντας, "Ζήτω ο αυτοκράτορας!" Ήταν πρόβατα που οδηγούνταν στο σφαγείο. Όλοι κοιτούσαν προς τα κάτω και έτρεμαν. Κάποιοι δεν μπορούσαν να σταθούν όρθιοι και μεταφέρονταν σπρωχτοί στα αεροσκάφη τους»!
Να σημειώσουμε, κλείνοντας ότι, Καμικάζε σημαίνει Θείος Άνεμος και η λέξη προέρχεται από τα Makurakotoba (σχήματα λόγου) της ιαπωνικής ποίησης waka και χρησιμοποιήθηκε το 1281 για να περιγράψει τους μεγάλους τυφώνες που διέλυσαν τους στόλους των Μογγόλων που εισέβαλαν στην Ιαπωνία υπό τον Kublai Khan το 1274.
Πριν από τον σχηματισμό των μονάδων Καμικάζι, ιάπωνες πιλότοι είχαν σκόπιμα οδηγήσει τα αεροσκάφη τους πάνω σε πολεμικά πλοία του εχθρού, ως τελευταία λύση όταν το αεροσκάφος τους είχε υποστεί σοβαρή ζημιά και δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να συλληφθούν ή ήθελαν να κάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στον εχθρό, αφού ούτως ή άλλως συντρίβονταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα