Τις προθέσεις των εταιρειών διαχείρισης αποκάλυψε η επικεφαλής του τομέα Real Estate Services της doValue στην Ελλάδα, κυρία Λίλα Πατεράκη.
Ειδικότερα, μιλώντας στο πλαίσιο του 23ου ετήσιου συνεδρίου ακινήτων Prodexpo, υπογράμμισε πως από ένα χαρτοφυλάκιο με 250.000 ακίνητα το e-σφυρί θα «χτυπήσει» για περίπου 62.000 από αυτά. «Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αναδιάρθρωση του δανείου, αλλά ένα ποσοστό 20% με 25% θα βγουν σταδιακά προς πώληση τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πράγματι, το σκέλος των ρυθμίσεων αποδεικνύεται σημαντικό για τους servicers, με τους ίδιους να σημειώνουν πως πρόκειται για βιώσιμες λύσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και άφεση χρέους. Ο αντίλογος, βέβαια, λέει πως προκειμένου να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους είτε ζητούν υψηλές προκαταβολές που «αγγίζουν» έως και το 30% των απαιτήσεων είτε προτείνουν ρυθμίσεις με όρους, οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των οφειλετών. Σε κάθε περίπτωση, από τις αρχές του 2020 έως σήμερα οι εταιρείες διαχείρισης φέρεται να έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις, συνολικού ύψους άνω των 7,3 δισ. ευρώ, σε χαρτοφυλάκια που έχουν τιτλοποιηθεί ή μεταβιβαστεί.
Όσον αφορά στο σκέλος των πλειστηριασμών, όπως σημείωσε προσφάτως ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης, στα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια αυτό συμβάλλει μόλις στο 20% των ανακτήσεων, με το υπόλοιπο 80% να αφορά σε ρυθμίσεις και πληρωμές δανειοληπτών. Κι, όμως, αυτό το ποσοστό είναι αρκετό να τινάξει στον «αέρα» τα business plans των τιτλοποιήσεων, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, αναφορικά με τη νομιμοποίηση ή μη των servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς, αλλά και την άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο επί του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες διαχείρισης φέρεται να έχουν αποφασίσει να κινηθούν μεμονωμένα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που τους παρέχει ο Νόμος να παρατείνουν για ακόμη ένα εξάμηνο την επίτευξη των στόχων των επιχειρηματικών σχεδίων που είχαν υποβάλλει για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή».
Επενδυτικό ενδιαφέρον
Σύμφωνα με την κυρία Πατεράκη, τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα θα έχουν χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, σε σχέση με το να τα αποκτούσε κάποιος απευθείας από την αγορά, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, Ελλήνων, αλλά και ξένων.
Τα υψηλά ποσοστά άγονων δημοπρασιών αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα. Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων Delfi Partners & Company καταδεικνύει πως ακόμη και σήμερα μόλις δύο στους 10 πλειστηριασμούς ακινήτων ολοκληρώνονται με επιτυχία και καταλήγουν σε πλειοδότη. Ενδεικτικά, το 9μηνο του 2022 από τους 39.178 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ακινήτων ολοκληρώθηκαν 25.865, ενώ κατακυρώθηκαν μόλις 6.773. Κύριες αιτίες του υψηλού ποσοστού άγονων πλειστηριασμών, παρά τις άκρως ανταγωνιστικές τιμές, στις οποίες διατίθενται τα εν λόγω ακίνητα, αποτελούν καταρχάς, η μη εξοικείωση των δυνητικών αγοραστών με τη διαδικασία πλειοδοτήσεων, η ελλιπής πληροφόρηση σε σχέση με το ακίνητο, αλλά και η απουσία χρηματοδότησης των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες αποφάσισαν να παράσχουν χρηματοδότηση σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο από πλειστηριασμό. Τα νέα προϊόντα θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα στεγαστικό δάνειο (επιτόκιο, όροι κ.λπ.), με τη διαφορά ότι ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση και σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι εξίσου γρήγορη θα είναι και η εκταμίευση του δανείου. «Η σταδιακή άρση του εμποδίου της ανάγκης να έχει κανείς το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων για την αγορά, μέσω της διάθεσης χρηματοδοτικών πακέτων, θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της απορρόφησης», πρόσθεσε η κυρία Πατεράκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα