Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, εντοπίστηκαν περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με παραβάσεις τα έτη 2019 και 2018, στους οποίους καταλογίστηκαν πρόστιμα.
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών απέρριψε τις προσφυγές τους και «έριξε» πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ, ενώ οι ελεγχόμενοι μπορούν να προσφύγουν μόνο στα δικαστήρια, με αβέβαιη την έκβαση της δίκης.
Η ΑΑΔΕ έχει βάλει στο στόχαστρο τα ακίνητα που αξιοποιούνται με βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και να τηρούν τις υποχρεώσεις που ορίζει η νομοθεσία.
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ δεν περιορίζονται στην τρέχουσα χρήση, αλλά έχουν επεκταθεί και σε προηγούμενα χρόνια ειδικά του 2019 και πίσω.
Οι έλεγχοι ξεκινούν από τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet και επεκτείνονται στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών, ώστε να διαπιστώσουν αδήλωτες πιστώσεις λογαριασμών.
Οι φορολογικές υπηρεσίες έχουν θέσει υπό έλεγχο τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet, ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς και τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Παράλληλα, η διασταύρωση των ανωτέρω στοιχείων, γίνεται με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΕ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων (πχ Airbnb) καθώς και με τα στοιχεία που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε2.
Τέλος, στο «μικροσκόπιο» των Αρχών είναι οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και οι πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών των πελατών, ώστε να διαπιστωθούν τα ποσά που πληρώθηκαν.
Η νομοθεσία προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για όσους παραβίασαν τη νομοθεσία. Έτσι, εάν εντοπιστούν ακίνητα που δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» ή αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους.
Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά» καθώς ξεκινούν από 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα