Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει αρκετές επιστολές από δικαιούχους που χάνουν μια σειρά από επιδόματα λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με αποτέλεσμα να αναζητείται μια λύση που θα καλύπτει κυρίως όσους έχουν ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης.
Επιστολή στον Σταϊκούρα
Eίναι χαρακτηριστική η επιστολή που απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας τροποποιήσεις στο ισχύον καθεστώς καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έχει πετάξει έξω από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο πολλά άτομα με αναπηρία, αφού ανέβηκαν τα περιουσιακά κριτήρια, αλλά δεν αναπροσαρμόστηκαν τα όρια από το υπουργείο Οικονομικών.
Οπως τονίζεται στην επιστολή, πρέπει «να διευρυνθούν τα όρια της συνολικής φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας των υποψήφιων δικαιούχων της έκπτωσης του Κ.Ο.Τ. Α αλλά και του Κ.Ο.Τ .Β, δεδομένης της αύξησης των αντικειμενικών αξιών».
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι του ΚΟΤ πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Οι αιτήσεις ελέγχονται βάσει της φορολογικής δήλωσης 2021, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού και της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί σε φτωχοποίηση τα νοικοκυριά των Ατόμων με Αναπηρία.
Όπως είναι γνωστό, λόγω της ανόδου των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων χιλιάδες φορολογούμενοι χάνουν από φέτος ή πρόκειται να απολέσουν μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα. Πάρα πολλοί πολίτες των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την αύξησή της, υπερβαίνει το όριο μέχρι το οποίο τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών με αποτέλεσμα να χάσουν τα δικαιώματα αυτά, ακόμη κι αν πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια.
Ποια επιδόματα χάνονται
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν χιλιάδες δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης και του επιδόματος θέρμανσης. Για τη χορήγηση των επιδομάτων αυτών, προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η φορολογητέα-αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε ενδιαφερομένου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ποσών κλιμακούμενα ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή του.
Ταυτόχρονα, όπως επισημάνθηκε, υπάρχει κίνδυνος για απώλεια δικαιώματος ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ. Χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι πολίτες χάνουν το δικαίωμα ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ, καθώς η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει τα όρια μέχρι τα οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα αυτό. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την ένταξη ενός άγαμου χωρίς τέκνα στο «κοινωνικό τιμολόγιο» πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ. Για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός.
Τα κριτήρια για κοινωνικό τιμολόγιο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό είναι 9.000 ευρώ. Τα κριτήρια για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος είναι 13.500 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, είναι 15.750 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη είναι 18.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα