Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Δημοσκοπήσεις: Υποκλοπές και Πάτσης κοστίζουν στην κυβέρνηση - Γιατί δεν το καρπώνεται ο Τσίπρας


Με δύο δημοσκοπήσεις κλείνει η εβδομάδα που φεύγει (Pulse για λογαριασμό του Σκαι και Metron Analysis για το Mega) με την κυβέρνηση να βγαίνει μεν "πληγωμένη" από τις μετρήσεις του προηγούμενου μήνα, αλλά να προηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η δύναμη της κυβερνώσας παράταξης υποχώρησε από τις 8 μονάδες στις 7 στη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ( δημοσκόπηση Pulse) , με τη ΝΔ να φθάνει στην πρόθεση ψήφου ένα ποσοστό της τάξης του 33% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν της Metron Analysis, η διαφορά προς τα κάτω της Νέας Δημοκρατίας είναι 0,4 μονάδες, από το 29,3% δηλαδή του Οκτωβρίου, στο 28,9% σήμερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αγγίζει το 20,9% (εμφανίζεται ωστόσο ελαφρά διαφοροποιημένος προς τα επάνω, καθώς στην μέτρηση του Οκτωβρίου βρισκόταν στο 20,7%)
Η μείωση αυτή του ποσοστού της πρόθεσης ψήφου αντανακλά πιθανώς τη δυσαρέσκεια από τις υποθέσεις των υποκλοπών, αλλά και του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, οι οποίες όμως δεν έχουν σταθεί ικανές να ανατρέψουν τις ισορροπίες, αφού στα ζητήματα που απασχολούν τους ερωτώμενους και τη διαχείριση τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται καταλληλότερος.
Στο γενικότερο μάλιστα ερώτημα ποιος είναι πιο κατάλληλος να κρατάει το τιμόνι της χώρας, στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ η διαφορά Μητσοτάκη-Τσίπρα φθάνει τις 11 μονάδες (39% και 28%) ενώ στην έρευνα της Metron Analysis η διαφορά στην καταλληλότητα αγγίζει τις 20 μονάδες (37% και 17% αντίστοιχα)
Το κανένας από τους δύο, στην πρώτη έρευνα καταγράφει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, που φθάνει το 29%, ενώ το…καμπανάκι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήχησε κυρίως στα θέματα διαφάνειας, που μάλλον συνδέονται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα θέματα διαφάνειας, ποσοστό 28% λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας και 27% ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας, και της ενεργειακής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα έναντι του βασικού του αντιπάλου, δείχνοντας ότι- σε αυτήν την χρονική στιγμή τουλάχιστον- ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι έχει μία αξιόπιστη πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Στα θέματα της άμυνας ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει μεγάλη εμπιστοσύνη -σύμφωνα με την Pulse- στην οικονομία το ίδιο, ενώ στην διαχείριση της ενεργειακής κρίσης η διαφορά των δύο αντιπάλων είναι 35% και 27% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές τα λάθη πουυ έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της οικονομίας δεν έχουν ακόμη ξεχαστεί, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πείθει, δεν του έχουν εμπιστοσύνει και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας παραμένει έτσι πολύ διστακτικό και δεν δίνει, ακόμη, δεύτερη ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Με θετικό μάτι βλέπουν στην κυβέρνηση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι παρά τις συνεχιζόμενες κρίσεις, η φθορά δεν είναι μεγάλη. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μέχρι τις εκλογές η ανάδειξη του έργου της τελευταίας τριετίας, ο τρόπος διαχείρισης των κρίσεων και τα αποτελέσματα, θα δικαιώσουν την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και θα την φέρουν στη νίκη, με τους πιο αισιόδοξους να μιλούν ακόμη και για αυτοδυναμία.
Οι πολίτες πάντως, όπως δείχνουν τα σημάδια των ερευνών, δεν επιθυμούν πρόωρες κάλπες, αφού τα προβλήματα που απασχολούν τώρα είναι άλλα και καυτά, με την πλειοψηφία λέει "ναι" σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις (51% Metron Analysis) χωρίς ωστόσο να είναι αμελητέο το ποσοστό 47% που τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα