Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί έρχονται μεγάλες αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου από Γενάρη - Ποιοι θα την "πληρώσουν"


Δύσκολος προμηνύεται ο Ιανουάριος. Η μεγάλη άνοδος στην διεθνή τιμή του φυσικού αερίου -μόνο χθες υπήρξε μια ανάσα διόρθωσης και αποφεύχθηκε προς το παρόν η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα- έχει αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Δεκέμβριο κατά 50% σε σχέση με τον Νοέμβριο.
Έτσι, στις 20 Δεκεμβρίου που οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια για τον Ιανουάριο, είναι πλέον πολύ πιθανό να ανακοινωθούν σημαντικές αυξήσεις τιμών. Πολλές από τις εταιρείες που ανακοίνωσαν χαμηλές τιμές για τον Δεκέμβριο (κάτω από 0,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα) θα… μπουν μέσα αν συνεχιστούν αυτά τα επίπεδα τιμών μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς η τιμή χονδρικής αυτή τη στιγμή για τον Δεκέμβριο βγαίνει στα 0,33 ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από τη λιανική.
Το ποια θα είναι η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδο χονδρικής το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ειδικά μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου οπότε και θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια Ιανουαρίου. Το πιθανότερο είναι ότι η αύξηση θα είναι σημαντική και ότι η τιμή της κιλοβατώρας θα ανέβει αισθητά πάνω από τα 42-44 λεπτά ανά κιλοβατώρα ώστε οι εταιρείες να μην ρισκάρουν ζημιές.
Άλλωστε, πλέον βρίσκεται σε ισχύ ο κρατικός μηχανισμός εξισορρόπησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εταιρείες μπορούν να ανεβάσουν τις τιμές λιανικής ψηλά για να… βγει ο μήνας και αν εκ των υστέρων κριθεί ότι τα επίπεδα τιμών δεν είναι δικαιολογημένα να επιστρέψουν τα επιπλέον χρήματα.
Στα νοικοκυριά η αύξηση των τιμολογίων λιανικής δεν θα φανεί έντονα, καθώς παράλληλα με τις αυξήσεις των χρεώσεων θα αυξηθούν και οι επιδοτήσεις. Ο στόχος είναι η τιμή της κιλοβατώρας για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες να παραμείνει στο επίπεδο των 0,16 ευρώ.
Αυτοί που θα έχουν οικονομική ζημιά θα είναι οι εξής:
1. Όσοι είναι πελάτες εταιρειών που ακολούθησαν για τον Δεκέμβριο πολύ ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική με αποτέλεσμα η τιμή της κιλοβατώρας να πέσει ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά (από 16 λεπτά που έδινε ο βασικός πάροχος), το πιθανότερο είναι ότι θα χάσουν αυτό το προνόμιο.
2. Οι επιχειρήσεις καθώς όσο υψηλότερα ανεβαίνει η τιμή λιανικής, τόσο αυξάνεται το μερίδιο που πρέπει να βάλουν από το δικό τους ταμείο οι επαγγελματίες.
Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, θα επηρεάσει και τους καταναλωτές που επιλέγουν το συγκεκριμένο καύσιμο για τη θέρμανση. Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας θα διαμορφωθεί στα 13-14 λεπτά ενώ είναι πολύ πιθανό η ΔΕΠΑ να προχωρήσει εκ νέου σε αύξηση της επιδότησης ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της ζημιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα