Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Προσοχή με τα τζάκια και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ: Γιατί εκτοξεύουν το κόστος της θέρμανσης

Το φυσικό αέριο ακριβαίνει και πάλι. Το ρεύμα δοκιμάζει την περιοχή των 330-350 ευρώ ανά μεγαβατώρα τα τελευταία 24ωρα, ανακόπτοντας την πτωτική τάση των τελευταίων μηνών ενώ αγωνία υπάρχει και για το πετρέλαιο ενόψει των αποφάσεων για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Και επειδή ο υδράργυρος αρχίζει να υποχωρεί, οι σκέψεις επιστρέφουν σε χιλιάδες νοικοκυριά: Μήπως να λειτουργήσει για μερικές ώρες το απλό ηλεκτρικό καλοριφέρ;
Μήπως να χρησιμοποιήσουμε φέτος το τζάκι περισσότερο από κάθε άλλη φορά; Χρειάζεται προσοχή διότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Ακόμη και με το φυσικό αέριο σε αυτά τα επίπεδα, ακόμη και με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κινείται στα επίπεδα των 1,1-1,2 ευρώ το λίτρο, το ηλεκτρικό καλοριφέρ και το τζάκι είναι πανάκριβες ενεργειακά λύσεις.
Η καύση ξύλου ως βασική πηγή θέρμανσης (και όχι ως… παρέα ή δημιουργία σημείου συνάντησης για την οικογένεια όπως συχνά αντιμετωπίζεται) ενδείκνυται μόνο για τους κατοίκους της περιφέρειας που έχουν πρόσβαση στα ξύλα που διατίθενται μέσω των δασικών υπηρεσιών χωρίς κόστος αλλά με προσωπική εργασία.
Με την τιμή λιανικής ενός κυβικού στην Αθήνα να φτάνει φέτος ακόμη και στα 180 ευρώ, ένας τόνος ξύλα κοστίζει γύρω στα 310 ευρώ. Σε ένα ανοικτό τζάκι, το κόστος της κάθε θερμικής κιλοβατώρας θα διαμορφωθεί περίπου στα 0,25 ευρώ, ενώ σε ένα κλειστού τύπου ενεργειακό τζάκι, το κόστος θα είναι περίπου το μισό. Άρα, αν μιλάμε για καύση ξύλου σε τζάκι ανοικτού τύπου με αγορά ξύλου στη λιανική, το κόστος της θερμικής κιλοβατώρας φτάνει να είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου θέρμανσης.
Ρεύμα και ηλεκτρικά καλοριφέρ
Και το ηλεκτρικό ρεύμα; Τα απλά ηλεκτρικά καλοριφέρ, τα αερόθερμα και άλλες παρόμοιες ηλεκτρικές συσκευές που πουλήθηκαν με μεγάλες εκπτώσεις κατά την περίοδο των εκπτώσεων της Black Friday συνιστούν επίσης μεγάλη παγίδα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Παράγουν μια θερμική κιλοβατώρα για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν. Έτσι, σε όποιο πάροχο και αν είστε πελάτης, το κόστος της θερμικής κιλοβατώρας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 0,16 ευρώ τελική τιμή, ενώ μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 0,27-0,28 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα. Δηλαδή, το ηλεκτρικό καλοριφέρ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει να είναι ακριβότερο ακόμη και από το τζάκι ανοικτού τύπου.
Για τον Δεκέμβριο, η κιλοβατώρα του φυσικού αερίου θα πωλείται προς περίπου 12-13 λεπτά του ευρώ ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά και τη χθεσινή μείωση της επιδότησης από τα διυλιστήρια κατά 50% (από τα 7,5 λεπτά στα 3,75 λεπτά) θα διατίθεται κάτω από τα 1,2 ευρώ το λίτρο κάτι που σημαίνει ότι η κιλοβατώρα επίσης θα κοστίζει περίπου στα 11-12 λεπτά. Το ηλεκτρικό ρεύμα αυτή τη στιγμή επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή με τιμή έως και 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Το τοπίο βέβαια αλλάζει συνεχώς καθώς οι τιμές επηρεάζονται και από τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές αλλά και από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ή των εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα