Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Νέες τεχνολογίες: Γιατί στην Ελλάδα καταγράφεται τεράστια έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων – Οι λόγοι


Ακάλυπτο αναμένεται να μείνει μεγάλο τμήμα της υπερβάλλουσας ζήτησης σε εξειδικευμένους εργαζομένους Τεχνολογιών και Πληροφορικής το διάστημα μεταξύ 2023 και 2030, καθώς οι ανάγκες θα αυξάνονται με ρυθμούς ταχύτερους από την αντίστοιχη προσφορά.
Οι ειδικοί ΤΠΕ εκτιμώνται σήμερα σε περίπου160.000, ενώ το 2030, λαμβάνοντας υπόψη τη στόχευση της Ψηφιακής Πυξίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, οι ειδικοί ΤΠΕ θα ανέλθουν σε περίπου 280 – 300.000. Εκτιμάται επιπλέον ζήτηση από 15.000 έως 16.000 ειδικών κατ’ έτος για την περίοδο 2023 – 2030. Βάσει των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της προσφοράς αποφοίτων από το 2023 έως το 2030, η διαθέσιμη προσφορά αναμένεται να ανέλθει σε 8 – 8.500 κατ’ έτος, ενώ η επιπλέον ζήτηση, που αναμένεται να μην καλύπτεται από τη διαθέσιμη προσφορά, υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 7 – 7.500 ετησίως για τη συγκεκριμένη επταετία.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα της μελέτης που διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων Deloitte, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight.
Οι συμμετέχουσες εταιρίες αξιολόγησαν σε μεγάλο ποσοστό (43%) την ετοιμότητα ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας ως «μέτρια», ενώ σημαντική ζήτηση προκύπτει για δεξιότητες προγραμματισμού και κυβερνοασφάλειας.
Ως βασικές αιτίες της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού καταγράφονται:
  • Η μη επαρκής εξειδίκευση σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα ΤΠΕ
  • Η μετανάστευση νέων επιστημόνων
  • Ο ελλιπής επαγγελματικός προσανατολισμός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
  • Ο περιορισμένος αριθμός αποφοίτων ελληνικών τμημάτων ΤΠΕ στην Ελλάδα
  • Οι περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα ΤΠΕ
  • Ο περιορισμένος αριθμός εισακτέων σε ελληνικά τμήματα ΤΠΕ στην Ελλάδα
Η επάρκεια ειδικών έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο καθώς ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών βρίσκεται σε ανοδική πορεία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρά όχι μόνο στον ιδιωτικό, αλλά και το δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Digital Europe, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσθέτει 1,2 εκατομμύρια ειδικούς στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στην απασχόληση κάθε χρόνο μέχρι το 2030, για να πετύχει τους στόχους της για την Ψηφιακή Δεκαετία, ενώ ένα επιπλέον 20% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες μέχρι το τότε.
Σε ό,τι αφορά το τοπίο στην Ελλάδα, τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών στη χώρα μας έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των αναγκών τους στο μέλλον, δίνοντας ένα ποσοστό:
• 7,8% ακάλυπτων θέσεων ειδικών ΤΠΕ την τρέχουσα περίοδο στον κλάδο ΤΠΕ και
• 7,5% ακάλυπτων θέσεων ειδικών ΤΠΕ την τρέχουσα περίοδο στους λοιπούς κλάδους.
Την ίδια στιγμή οι εταιρίες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού ΤΠΕ (ποσοστό 51% του κλάδου ΤΠΕ απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο), ενώ αξιολογούν σε μεγάλο ποσοστό (43%) την ετοιμότητα ένταξης στην αγορά εργασίας των αποφοίτων ως «μέτρια».
Σημαντική ζήτηση προκύπτει για τις τρεις πιο βασικές ειδικότητες στον κλάδο ΤΠΕ σήμερα, με τον προγραμματισμό να κατέχει ποσοστό 78%, την κυβερνοασφάλεια 54% και την αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων 48%, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους: προγραμματισμός 52%, IT Business Analysis 48%, IT Project Management 48%, με τα ποσοστά να ανεβαίνουν στους περισσότερους κλάδους τα επόμενα χρόνια.
Η ύπαρξη αναγκών σε ειδικούς αναδείχθηκε και στο Δημόσιο Τομέα με την κυβερνοασφάλεια να κατέχει το 56%, τον προγραμματισμό το 52% και την αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων το 42% σήμερα, με μικρή ποσοστιαία απόκλιση τα επόμενα χρόνια.
Για την κάλυψη των κενών και τη μείωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η μελέτη προχωρά σε δέκα προτεινόμενες δράσεις και συγκεκριμένα:
• Αύξηση προγραμμάτων κατάρτισης σε αντικείμενα ΤΠΕ
• Προσέλκυση και αξιοποίηση ειδικών από το εξωτερικό ( Visas/ Hubs)
• Δημιουργία νέων μεταπτυχιακών τμημάτων ΤΠΕ
• Υποχρεωτική πρακτική άσκηση φοιτητών και ενίσχυση συνεργασίας ΑΕΙ - εταιριών
• Δημιουργία νέων προπτυχιακών τμημάτων ΤΠΕ
• Εμπλουτισμός προγραμμάτων σπουδών λοιπών τμημάτων με μαθήματα ΤΠΕ
• Ενίσχυση αντικειμένων και δεξιοτήτων ΤΠΕ σε Α’ βάθμια και Β’βάθμια εκπαίδευση
• Συνεργασία με ξένες χώρες σε πανεπιστημιακό επίπεδο
Βάσει των ανωτέρω δράσεων, οι οποίες διαφέρουν ως προς το χρονικό ορίζοντα που θα αποφέρουν αποτέλεσμα, το κενό προβλέπεται να καλυφθεί από το έτος 2029 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα