Χοληστερόλη: Πρόκειται για την ουσία που είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας όμως οι υψηλές τιμές της στον οργανισμό μας αποτελεί κίνδυνο. Εάν τα επίπεδα χοληστερόλης είναι υψηλά, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το ρίσκο αυξάνεται περισσότερο, εάν έχουμε μειωμένα επίπεδα HDL χοληστερόλης και αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης. Η χοληστερόλη του οργανισμού κατά το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται στο ήπαρ, ενώ ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό είναι εξωγενούς προέλευσης, προέρχεται δηλαδή από τη διατροφή.
Η χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) συσσωρεύεται στις αρτηρίες και σχηματίζει πλάκα, η οποία εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Η HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) χοληστερόλη συλλαμβάνει την LDL και τη μεταφέρει στο ήπαρ για επεξεργασία, σύμφωνα με την Dr. Elizabeth Klodas καρδιολόγο και ιδρύτρια της Step One Foods.
«Ως καρδιολόγος που θεραπεύει ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, προσπαθώ πάντα να χρησιμοποιώ πρώτα τη διατροφή ως φάρμακο», λέει η Klodas.
Εδώ είναι οι 4 χειρότερες τροφές για την υψηλή χοληστερόλη που μάς παρουσιάζει η καρδιολόγος και τι τρώει αντ ’αυτού για να διατηρήσει την καρδιά της υγιή.
1. Αρτοσκευάσματα
Τα μπισκότα, τα κέικ και τα αρτοσκευάσματα μαζικής παραγωγής είναι συχνά πυκνά σε θερμίδες, χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους (ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο και το λίπος) και ζάχαρη. Όλα αυτά είναι μεγάλοι ένοχοι της υψηλής χοληστερόλης. Εναλλακτικά ψήσε στο σπίτι και έλεγξε την ποσότητα και τον τύπο του λίπους και της ζάχαρης που χρησιμοποιείς.
Εδώ είναι οι 4 χειρότερες τροφές για την υψηλή χοληστερόλη που μάς παρουσιάζει η καρδιολόγος και τι τρώει αντ ’αυτού για να διατηρήσει την καρδιά της υγιή.
1. Αρτοσκευάσματα
Τα μπισκότα, τα κέικ και τα αρτοσκευάσματα μαζικής παραγωγής είναι συχνά πυκνά σε θερμίδες, χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους (ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο και το λίπος) και ζάχαρη. Όλα αυτά είναι μεγάλοι ένοχοι της υψηλής χοληστερόλης. Εναλλακτικά ψήσε στο σπίτι και έλεγξε την ποσότητα και τον τύπο του λίπους και της ζάχαρης που χρησιμοποιείς.
2. Κόκκινο κρέας
Αυτό περιλαμβάνει μπιφτέκια, παϊδάκια, μπριζόλα και χοιρινές μπριζόλες. Εάν δεν θέλεις να κόψεις εντελώς το κόκκινο κρέας, επικεντρώσου σε μικρές ποσότητες άπαχου κρέατος. Και με τον όρο μικρό, εννοούμε να τρως κόκκινο κρέας το πολύ μία φορά την εβδομάδα.
Όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος, η Klodas γενικά δύσπιστη σχετικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτίμησε τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Οι γαρίδες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αλλά εφόσον δεν τις περιχύνεις με βούτυρο, θα σε προμηθεύουν με άφθονη πρωτεΐνη ενώ αφήνουν τη χοληστερόλη στο αίμα σου μόνη.
3. Τηγανητά
Το τηγάνισμα συνήθως αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων επειδή τα κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και η χοληστερόλη απορροφώνται από τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εναλλακτικά ψήσε πατάτες, λάχανο ή μπρόκολο σε τραγανές μπουκιές. Ή μπορείς να αγοράσεις μια φριτέζα αέρα η οποία χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο λίπος.
4. Επεξεργασμένο κρέας
Αυτό περιλαμβάνει μπιφτέκια, παϊδάκια, μπριζόλα και χοιρινές μπριζόλες. Εάν δεν θέλεις να κόψεις εντελώς το κόκκινο κρέας, επικεντρώσου σε μικρές ποσότητες άπαχου κρέατος. Και με τον όρο μικρό, εννοούμε να τρως κόκκινο κρέας το πολύ μία φορά την εβδομάδα.
Όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος, η Klodas γενικά δύσπιστη σχετικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτίμησε τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Οι γαρίδες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αλλά εφόσον δεν τις περιχύνεις με βούτυρο, θα σε προμηθεύουν με άφθονη πρωτεΐνη ενώ αφήνουν τη χοληστερόλη στο αίμα σου μόνη.
3. Τηγανητά
Το τηγάνισμα συνήθως αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων επειδή τα κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και η χοληστερόλη απορροφώνται από τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εναλλακτικά ψήσε πατάτες, λάχανο ή μπρόκολο σε τραγανές μπουκιές. Ή μπορείς να αγοράσεις μια φριτέζα αέρα η οποία χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο λίπος.
4. Επεξεργασμένο κρέας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα χοτ ντογκ και το σαλάμι ως καρκινογόνα. Το επεξεργασμένο κρέας είναι επίσης «φορτωμένο» σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά. Για αυτό λοιπόν πρέπει να περιορίσεις αυτά τα προϊόντα και να τα προτιμάς σαν λιχουδιές σε συγκεκριμένες περιστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα