Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Σε έξαρση η γρίπη: Πώς γίνεται η μετάδοση και πόσο διαρκούν τα συμπτώματα


Η εποχική γρίπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση, με ανοδικές τάσεις στις ηλικίες 15-
64, όπως έδειξε η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της τελευταίας εβδομάδας, ενώ η κορύφωσή της αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται συνήθως δύο έως τρεις ημέρες μετά την επαφή με τον ιό, εντούτοις μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε άρρωστοι έως και επτά ημέρες μετά τη μόλυνση.
Μετά από τέσσερις έως επτά ημέρες, τα περισσότερα συμπτώματα κανονικά θα αρχίσουν να υποχωρούν, όμως το αίσθημα κόπωσης και ο επίμονος βήχας μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Η γρίπη συνήθως δεν διαρκεί όσο ένα κρυολόγημα (το οποίο σύμφωνα με το CDC μπορεί να διαρκέσει από επτά έως 10 ημέρες).
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, αυτοί οι αριθμοί είναι εξαιρετικά υποκειμενικοί και η γρίπη μπορεί στην πραγματικότητα να διαρκέσει περισσότερο. Γενικά, τα συμπτώματα διαρκούν πέντε έως επτά ημέρες, αν και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και τα βρέφη μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν, αλλά και να μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη για περισσότερο διάστημα.
Εκείνοι που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να εμφανίσουν λιγότερο σοβαρά
συμπτώματα που συχνά υποχωρούν νωρίτερα από το χρονικό όριο των τεσσάρων έως επτά ημερών.
Πόσο καιρό είναι μεταδοτική η γρίπη;
Αν και δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο το COVID-19, η γρίπη μπορεί να εξαπλωθεί αρκετά γρήγορα. Κάποιος με γρίπη μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλο άτομο πριν από οποιοδήποτε σημάδι μόλυνσης και πέντε έως επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ακόμη και εάν αισθάνεται πως έχει αναρρώσει. Συνήθως, η γρίπη είναι πιο μεταδοτική μέσα στις πρώτες τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο κάποιος είναι μεταδοτικός, η απουσία πυρετού για 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων είναι ένα σημάδι πως μπορούμε να έχουμε και πάλι επαφές.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
Τι πρέπει να προσέξω εάν κολλήσω γρίπη;
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη.
Ο ΕΟΔΥ συνιστά:
-Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
-Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
-Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
-Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ' όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
-Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
-Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
-Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα