Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Ελλείψεις φαρμάκων: Αφαντα τα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια - Επέστρεψαν στα ράφια αντιπυρετικά και αντιβηχικά


Συνεχίζονται οι μεγάλες ελλείψεις που καταγράφονται στα ράφια των φαρμακείων, ειδικά στα παιδιατρικά φάρμακα για τις εποχικές ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Παράγοντες από το χώρο των φαρμακαποθηκών αναφέρουν πως η κατάσταση ομαλοποιείται σταδιακά, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα.
Συγχρόνως, η λίστα που ανάρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν παρατηρείται ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα, και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη.
Στο κόκκινο λόγω των ιώσεων
Όπως εξηγούν πηγές από τον χώρο των φαρμακείων, πράγματι η υποκατάσταση με γενόσημα λειτούργησε, ωστόσο λόγω της αυξημένης ζήτησης υπήρξαν γενόσημα που βρέθηκαν και αυτά με τη σειρά τους σε έλλειψη.
Τα προβλήματα παραμένουν και εκτιμούν πως η αγορά δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί πριν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και όσο εποχική γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, βρογχιολίτιδες κτλ, μαζί με τον κορονοϊό, βρίσκονται σε έξαρση.
Γιατί παραμένουν οι ελλείψεις
Υπενθυμίζεται πως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε λίστα με τα φάρμακα ευρείας χρήσης που είναι σε έλλειψη ή καθυστερεί η τροφοδοσία τους και τα εναλλακτικά φάρμακα ανά θεραπευτική κατηγορία που μπορεί να προμηθεύεται το κοινό από τα ιδιωτικά φαρμακεία.Από τα ράφια, ήδη από τα μέσα του φθινοπώρου, έλειπαν εισπνεόμενα σκευάσματα, σιρόπια για το βήχα, αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και πολύ γνωστά αναλγητικά, αλλά και φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις, για την υπέρταση, για τον σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με τις αποθήκες, το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, κάνουν λόγο για υποεφοδιασμό της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες. Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας διερευνά εννιά φαρμακευτικές εταιρείες για το εάν εισάγουν και διανέμουν στη χώρα μας μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από αυτές που οφείλουν.
Ήδη στη χώρα μας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων, έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές σε περισσότερα από 200 ελλειπτικά φάρμακα. Παράλληλα, οι φαρμακαποθήκες κλήθηκαν να γνωστοποιήσουν τα αποθέματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα