Πρόκειται για το τελευταίο θύμα του κραχ που κλόνισε την αγορά crypto πέρυσι, αφαιρώντας 1,3 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της.
Αν και το bitcoin ανακάμπτει το 2023, κινούμενο πάνω από τα 20.000 δολάρια, το γαϊτανάκι των χρεοκοπιών συνεχίζεται για τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Ακολουθούν οι μεγαλύτερες εταιρείες crypto που υπέβαλαν αίτηση για πτώχευση τον τελευταίο χρόνο, με αντίστροφη χρονολογική σειρά.
GENESIS GLOBAL CAPITAL
Μία τις μεγαλύτερες τράπεζες crypto, η Genesis πάγωσε τον Νοέμβριο τις καταθέσεις των πελατών της μετά το σοκ που προκάλεσε η χρεοκοπία του μεγάλου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.
Σε αίτηση που κατέθεσε χθες σε πτωχευτικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η εταιρεία ανέφερε ότι το ενεργητικό και το παθητικό της κινούνται σε ένα εύρος από 1 δις. δολάρια έως 10 δις. δολάρια και ότι έχει πάνω από 100.000 πιστωτές.
Η Genesis Global Holdco, μητρική της Genesis Global Capital, κατέθεσε επίσης αίτηση πτώχευσης μαζί με την άλλη τράπεζα του ομίλου, Genesis Asia Pacific.
CORE SCIENTIFIC
Μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες εξόρυξης crypto στις ΗΠΑ, η Core Scientific επικαλέστηκε τον Δεκέμβριο τη βουτιά της τιμής του bitcoin, την αύξηση του κόστους ενέργειας και το «φέσι» 7 εκατ. δολαρίων από τη χρεοκοπημένη τράπεζα crypto, Celsius Network, με την αίτηση της για υπαγωγή στο άρθρο του 11 του πτωχευτικού νόμου των ΗΠΑ.
BLOCKFI
Η τράπεζα crypto, BlockFi, προσέφυγε στην προστασία του άρθρου 11 στα τέλη Νοεμβρίου, δύο περίπου εβδομάδες μετά την κατάρρευση της FTX, δηλώνοντας ότι αντιμετώπιζε κρίση ρευστότητας λόγω της σημαντικής έκθεσή της στην τελευταία.
Η τράπεζα είχε βασιστεί σε μία πιστωτική διευκόλυνση 400 εκατ. δολαρίων από την FTX για να μπορέσει να σταθεί μετά τις χρεοκοπίες των ανταγωνιστριών της Voyager Digital και Celsius Network νωρίτερα το 2022.
FTX
Το ανταλλακτήριο, που είχε την έδρα του στις Μπαχάμες, σόκαρε τον κόσμο των crypto με τη χρεοκοπία που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο, μετά από αναλήψεις καταθέσεων περίπου 6 δισ. δολαρίων μέσα σε μόλις 72 ώρες και την εγκατάλειψη του εγχειρήματος διάσωσής του από το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance.
Το hedge fund Alameda Research, που ανήκε στην FTX, υπέβαλε επίσης αίτηση πτώχευσης. Η κατάρρευση των δύο εταιρειών, που ιδρύθηκαν από τον 30χρονο πρώην δισεκατομμυριούχο, Σαμ Μπάνκνμαν – Φριντ, ο οποίος διώκεται για βαριά αδικήματα από τις αμερικανικές Αρχές, ήταν από τις πιο εμβληματικές του κλάδου.
Η FTX είχε πάνω από 1 εκατομμύριο πελάτες και σε αυτή είχαν επενδύσει, μεταξύ άλλων, η BlackRock και το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά.
Ο Μπάνκμαν – Φριντ δήλωσε αθώος αυτό τον μήνα αναφορικά με την κατηγορία εξαπάτησης επενδυτών της FTX που τους προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.
CELSIUS NETWORK
Η τράπεζα crypto χρεοκόπησε υπό το βάρος της κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων terraUSD και luna, ξεκινώντας στις 14 Ιουλίου τη διαδικασία πτώχευσης.
Εκτοτε, η Celsius έχει εμπλακεί σε διαμάχες σχετικά με έρευνες για απάτες, διαφορετική μεταχείριση λογαριασμών των πελατών της, το απόρρητο των πελατών και τις δαπάνες της για μία νέα εγκατάσταση εξόρυξης bitcoin.
VOYAGER DIGITAL
H τράπεζα crypto με έδρα το Νιού Τζέρσεϊ υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας στις ΗΠΑ στις 6 Ιουλίου μετά τη μη αποπληρωμή δανείου crypto αξίας άνω των 650 εκατ. δολαρίων από την Three Arrows Capital (3AC).
Η θυγατρική στις ΗΠΑ του ανταλλακτηρίου Binance δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι σχεδιάζει να αγοράσει την πλατφόρμα της Voyager έναντι 1 δις. δολαρίων.
Το deal, ωστόσο, μπορεί να καθυστερήσει ή να μπλοκαριστεί κατά την εξέταση που θα κάνει αμερικανικό σώμα το οποίο έχει δικαίωμα βέτο σε επενδύσεις που γίνονται σε αμερικανικές εταιρείες για λόγους εθνικής ασφάλειας.
THREE ARROWS CAPITAL
Μία ακόμη τράπεζα crypto, η οποία χρεοκόπησε την 1η Ιουλίου, υπό το βάρος της κατάρρευσης του stablecoin terraUSD και του «αδελφού» κρυπτονομίσματος luna τον Μάιο.
Η κατάρρευση των δύο ψηφιακών νομισμάτων προκάλεσε απώλειες 42 δις. δολαρίων στην επενδυτική αξία και οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης στη Νότια Κορέα για τους υπεύθυνους ανάπτυξης του terraUSD.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα