Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Κορωνοϊός: Γιατί η νέα μετάλλαξη ονομάζεται «Kraken»

«Άλφα», «Δέλτα» και «Όμικρον». Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια από τότε, που προτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός στη Κίνα, έχει ακουστεί πλήθoς ονομάτων για τις μεταλλάξεις του. Πώς όμως, η τελευταία ονομάστηκε «Kraken»; Γιατί πάψαμε να χρησιμοποιούμε γράμματα από την ελληνική αλφάβητο;
Όλοι γνωρίζουν τα ονόματα των κύριων παραλλαγών του COVID, όπως οι Άλφα, Δέλτα και Όμικρον. Όμως πέρυσι, η εξέλιξη του ιού άλλαξε, θολώνοντας τα νερά, καθώς και τα ονόματα των σημαντικότερων παραλλαγών.
Αντί να γεννήσει εντελώς νέες παραλλαγές, ο COVID άρχισε να εξελίσσεται εντός της ίδιας της Omicron.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λοιπόν, που είναι υπεύθυνος για την ονοματοδοσία σταμάτησε να χρησιμοποιεί ελληνικά γράμματα - μετά το Omicron - υποστηρίζοντας ότι οι νέες παραλλαγές δεν ήταν αρκετά διαφορετικές, ώστε να δικαιολογούν καινούργια ψευδώνυμα.
Έτσι, κάποια στελέχη, όπως το BA.4, BA.5 ή BQ.1.1, έχουν περάσει στην «αφάνεια».
Η νέα μετάλλαξη, XBB.1.5, φαίνεται, όλο και πιο μεταδοτική, με ορισμένους από τους ειδικούς να κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου.
Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα τον Δρ Ράιαν Γκρέγκορι, καθηγητή βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκουέλφ στο Οντάριο του Καναδά, έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ένας όρος, ώστε να αυτή η νέα μορφή να μπορέσει να επικοινωνηθεί ευκολότερα, σύμφωνα με το fortune.com
Kraken
«Kraken» ονομάζεται το νέο στέλεχος XBB.1.5, σύμφωνα με απόφαση του ΠΟΥ. Πώς, όμως, επιλέχθηκε αυτό το όνομα;
Με τη συμβολή τόσο από επαγγελματίες όσο και από «πολίτες» επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ο Δρ Ράιαν Γκρέγκορι συνέταξε μια λίστα με αξιομνημόνευτα ονόματα από την ελληνική μυθολογία κι όχι μόνο, όπως Chiron, Argus, Basilisk και Typhon.
Τελικά, επιλέχθηκε το «Kraken», δηλαδή ένα επιθετικό θαλάσσιο τέρας από τη σκανδιναβική λαογραφία.
Λίγο μετά τα Χριστούγεννα, όταν κι άρχισε να το χρησιμοποιείται, γρήγορα έγινε ευρέως γνωστό, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο όρος συναντάται, πλέον σε πολλά διεθνή και εθνικά ειδησεογραφικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των Insider και Sky News.
Το «Omicron» παραμένει ένας χρήσιμος «περιγραφέας», υποστήριξε ο Γκρέγκορι, «αλλά περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έκρηξη του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους στην παγκόσμια σκηνή, κάποιος πρέπει να ονομάσει τις νέες παραλλαγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα