Παρ’ αυτά το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε, ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή και όλων των υπολοίπων νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ.
Εξάλλου η κυβέρνηση εδώ και καιρό δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της ότι σκοπεύει να μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Το επιχείρημα είναι ότι θα είναι πιο ευέλικτα, θα μπορούν να κάνουν με μεγαλύτερη ευκολία προσλήψεις χωρίς να παρεμβαίνει η γραφειοκρατική διαδικασία του ΑΣΕΠ, ενώ και όλες οι αγορές θα γίνονται επίσης με την αντίστοιχη ευκολία.
Στόχος είναι εάν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία μετά τις επερχόμενες εκλογές να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου Χάρτη Υγείας ο οποίος σε πρώτη φάση περιλαμβάνει τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων (έως πέντε) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει πιλοτικά από κάποια νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη και κάποια μεγάλα στην Αθήνα. Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να καταγράφονται έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, οι οποίοι φοβούνται πως η αλλαγή του νομικού καθεστώτος θα φέρει και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις σημερινές σχέσεις εργασίας.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το νοσοκομείο Σαντορίνης που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου προσλαμβάνει κυρίως προσωπικό με «μπλοκάκι» και με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Βέβαια οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι σε σύγκριση με τα δημόσια νοσοκομεία. Να υπενθυμιστεί ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης ανήκει στην ΑΕΜΥ που είναι ο μοναδικός μέτοχος και αποτελεί εταιρεία του Δημοσίου.
Αλλαγές και συγχωνεύσεις
Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές του ΕΣΥ ο νέος Χάρτης Υγείας ο οποίος αναμένεται να αξιοποιηθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί μετά τις κάλπες.
Ο χάρτης έχει ήδη καταρτιστεί και αποτελεί ουσιαστικά μία λεπτομερή καταγραφή όλων των δομών και του προσωπικού στις Μονάδες Υγείας, πάνω στην οποία σχεδιάζονται οι αλλαγές.
Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.
- Στα κριτήρια που θα αξιοποιηθούν για τις συγχωνεύσεις είναι μεταξύ άλλων:
- Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και αν αυτές καλύπτονται από ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων.
- Στις περιπτώσεις που κάποιες κλινικές έχουν το ίδιο αντικείμενο και βρίσκονται σε κοντινά νοσοκομεία, θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο.
- Βασικό κριτήριο θα είναι και ο αριθμός χειρουργείων που πραγματοποιούνται σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Εάν κριθεί ότι ο αριθμός είναι περιορισμένος, στην περίπτωση αυτή θα μπαίνει λουκέτο στη μία χειρουργική κλινική ενός νοσοκομείου και οι επεμβάσεις θα διεξάγονται στο αμέσως κοντινότερο.
- Και η πληρότητα όμως θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με την ίδια μορφή. Εάν είναι χαμηλή και οι νοσηλείες των ασθενών δεν ξεπερνούν το 60%, ο ανασχεδιασμός προβλέπει ότι η συγκεκριμένη Μονάδα θα αλλάξει χαρακτήρα και θα παρέχει άλλες υπηρεσίες Υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα