Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Τι ώρα είναι τώρα στη Σελήνη;


Με τις περισσότερες από ποτέ σεληνιακές αποστολές στον ορίζοντα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θέλει να δώσει στο φεγγάρι τη δική του ζώνη ώρας
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση για ένα μέρος όπου ο χρόνος που χρειάζεται ένας αστροναύτης στη Σελήνη για να δει δυο διαδοχικές ανατολές του ήλιου ισούται με 29,5 ημέρες Γης και όπου τα ρολόγια τρέχουν πιο γρήγορα από ό,τι στη Γη, αφού το πεδίο βαρύτητας είναι λιγότερο ισχυρό.
Αλλά καθώς περισσότερα διαστημόπλοια εκτοξεύονται πέρα από την τροχιά της Γης, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να τυποποιηθούν οι χρόνοι στους διαστημικούς προορισμούς τους.
Αυτή την εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency, ESA) είπε ότι οι διαστημικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο εξετάζουν τον καλύτερο τρόπο για να καθορίσουν τον χρόνο στο φεγγάρι.
Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην Ολλανδία στα τέλη του περασμένου έτους, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν στην επείγουσα ανάγκη να καθιερωθεί «ένας κοινός σεληνιακός χρόνος αναφοράς», σύμφωνα με τον Pietro Giordano μηχανικό συστημάτων πλοήγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. «Ξεκινά τώρα μια κοινή διεθνής προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό», είπε ο ίδιος σε δήλωση.
Προς το παρόν, οι αποστολές στο φεγγάρι εκτελούνται σύμφωνα με την ώρα της χώρας που εκτοξεύει και διαχειρίζεται τα διαστημόπλοια. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του Διαστήματος συμφωνούν στο ότι μια διεθνώς αποδεκτή σεληνιακή ζώνη ώρας θα διευκόλυνε όλους, καθώς περισσότερες χώρες, ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες στοχεύουν στο φεγγάρι, ενώ η Nasa ετοιμάζεται να στείλει και αστροναύτες εκεί.
Τα ρολόγια τρέχουν πιο γρήγορα στο φεγγάρι
Η Nasa είχε να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρόνου κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ο οποίος πλησιάζει την 25η επέτειο από την εκτόξευση του πρώτου του κομματιού). Ενώ ο διαστημικός σταθμός δεν έχει τη δική του ζώνη ώρας, λειτουργεί βάσει Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας ή UTC, η οποία βασίζεται σχολαστικά σε ατομικά ρολόγια.
Αυτό βοηθά στον διαχωρισμό της διαφοράς ώρας μεταξύ της Nasa και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας και των άλλων συνεργαζόμενων διαστημικών προγραμμάτων στη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.
Η διεθνής ομάδα που εξετάζει τον καθορισμού μιας σεληνιακής ζώνης ώρας συζητά εάν ένας μεμονωμένος οργανισμός πρέπει να ορίζει και να διατηρεί τον χρόνο στο φεγγάρι ή περισσότεροι, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Υπάρχουν επίσης και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν.
Τα ρολόγια τρέχουν πιο γρήγορα στο φεγγάρι από ότι στη Γη, κερδίζοντας περίπου 56 μικροδευτερόλεπτα κάθε μέρα, αναφέρει η ESA. Το κάθε τικ συμβαίνει διαφορετικά στη σεληνιακή επιφάνεια από ότι στη σεληνιακή τροχιά, περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα.
Ίσως το πιο σημαντικό, ο σεληνιακός χρόνος θα πρέπει να είναι πρακτικός για τους αστροναύτες εκεί, σημειώνει ο Bernhard Hufenbach της ESA, ενόψει της προγραμματισμένης αποστολής αστροναυτών στη Σελήνη το 2024 από τη NASA.
«Αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση» με κάθε μέρα να διαρκεί έως και 29,5 γήινες ημέρες, δήλωσε ο Hufenbach. «Αλλά έχοντας δημιουργήσει ένα σύστημα υπολογισμού του χρόνου εργασίας για το φεγγάρι, μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο και για άλλους πλανητικούς προορισμούς».   Πηγή:Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα