Οριστικές αποφάσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν ληφθεί και αυτό είναι φυσικό αφού ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Το επικρατέστερο σενάριο αυτή την στιγμή είναι οι κάλπες να στηθούν στις 21 Μαΐου και οι επόμενες στις 2 Ιουλίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διάλυση της Βουλής θα έρθει μετά την Κυριακή του Θωμά. Με τις πληροφορίες να θέλουν την πορεία των εσόδων να είναι θετική και τον Φεβρουάριο, αλλά και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου μπαίνουν ξανά στο τραπέζι σενάρια περαιτέρω ενίσχυσης των αδυνάμων, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.
Τα σενάρια για τα νέα μέτρα
Ποια μπορεί αν είναι αυτά; Δύσκολο είναι αυτή την στιγμή κάποιος να προδικάσει κάτι, αλλά είναι σίγουρο πως αν ληφθούν κάποιες αποφάσεις θα είναι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης εκείνων που πλήττονται από την ακρίβεια, ειδικά στον τομέα των τροφίμων.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 6,5% τον Φεβρουάριο, έναντι 7,3% τον Ιανουάριο, ενώ άνοδος παρουσίασε ο δομικός πληθωρισμός, ενώ ενισχύθηκε ο δείκτης στα βιομηχανικά είδη. Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 8,5%.
Και επειδή το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, οι τιμές στα τρόφιμα σημείωσαν νέα άνοδο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 15% από 14,1% που ήταν έναν μήνα πριν. Αντίθετα μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 13,7% από 18,9% τον Ιανουάριο.
Τρέχει ο δομικός πληθωρισμός
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι συνεχίζεται η επιτάχυνση του δομικού δείκτη, δηλαδή του πληθωρισμού στον οποίο δεν έχει ενσωματωθεί η επίπτωση από τις τιμές ενέργειας αλλά και από τον κλάδο τρόφιμα ποτά καπνός. Τα στοιχεία για την Ελλάδα, δείχνουν πως ενώ ο Γενικός Δείκτης επιβραδύνεται ο Δομικός Πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα (από 6,5% τον Ιανουάριο σε 6,8% τον Φεβρουάριο).
Μικρή «ανάσα» δίδεται από τον κλάδο τρόφιμα – ποτά - καπνός που παραμένει όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα (άνοδος 12,8% τον Ιανουάριο και 12,3% τον Φεβρουάριο), ενώ πολύ πιο εμφανής είναι η επιτάχυνση στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (από 8,2% σε 9%).
Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, αφού αποφάσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν ληφθεί, είναι η παράταση του Market Pass για άλλους τρεις μήνες, αλλά και η χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού, στοχευμένα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Τα πάντα όμως θα κριθούν από την επόμενη εβδομάδα και μετά και αφού έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού που πλέον δεν αποκλείεται να είναι λίγο υψηλότερα των προσδοκιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα