Διαχρονική είναι η συνεργασία της ΔΑΟΚ Τριφυλίας με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, πάνω στην αξιολόγηση και ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών. Καινοτομίες και νέες τεχνολογίες που στην συνέχεια βρίσκουν πρακτική εφαρμογή στις καλλιέργειες, δίνοντας έτσι προοπτική στην εξέλιξη του αγροτικού τομέα. Τομέας ο οποίος στην περιοχή της Τριφυλίας θα λέγαμε είναι πρωτοπόρος.
Μπορεί η περιοχή της Τριφυλίας να χαρακτηρίζεται ως παράδεισος από τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, αλλά σίγουρα αυτό από μόνον του δεν αρκεί. Εδώ και πολλά χρόνια έχει βρεθεί η κατάλληλη χημεία για να αξιοποιηθεί αυτός το τόπος στον αγροτικό τομέα. Χημική ένωση που αποτελείται από τρία στοιχεία, την ευέλικτη ΔΑΟΚ, τους πρωτοπόρους παραγωγούς και το ιδιωτικό επιστημονικό προσωπικό.
Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Τριφυλία και τους παράγοντες πουν έχουν δώσει αυτή την ώθηση στον αγροτικό τομέα.
Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της περιοχής αλλά και για τη ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών που προκύπτουν μέσα από συνεργασίες και έρευνες τόνισε:
«Η περιοχή της Τριφυλίας είναι ένας παράδεισος. Μια περιοχή όπου το μικροκλίμα και η εδαφολογικές συνθήκες είναι ιδανικές, για την ανάπτυξη πρώιμων καλλιεργειών αλλά και για θερμοκήπια. Και μιλάμε για σύγχρονα θερμοκήπια, ευφυή θερμοκήπια με ενσωματωμένες τις νέες τεχνολογίες και ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των αγορών, με παραγωγή προϊόντων πιστοποιημένων σε όλη τη διαδικασία. Μια παραγωγή που ενσωματώνει την μέριμνα για το περιβάλλον και σε αυτό έχουν συμμετάσχει ιδιαίτερα οι παραγωγοί μας, τα νέα παιδιά της περιοχής, που διακατέχονται από μια εξωστρέφεια, είναι άνθρωποι προοδευτικοί και αναγκάζουν και εμάς τους επιστήμονες - για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη δυναμική που διαμορφώνουν - να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να ανανεώνουμε τις γνώσεις, να συνεργαζόμαστε με Πανεπιστήμια ελληνικά και ξένα, ινστιτούτα έρευνας, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Σήμερα είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, με το ισχυρό ανταγωνιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στις αγορές για τα προϊόντα της περιοχής να είμαστε στη πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, να μειώσουμε τη χρήση των εισροών και κυρίως των λιπασμάτων. Όχι για την επιταγή της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία, που επιτάσσει βιολογικές καλλιέργειες 25% και 50% μείωση των εισροών των φυτοφαρμάκων. Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το οποίο όμως μπορούμε να το πλησιάσουμε.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι για να υλοποιήσουμε καινούργια πράγματα, για να βάλουμε την γεωργία της ακριβείας, την έξυπνη γεωργία στις καλλιέργειες μας, για να ορθολογικοποιήσουμε την άρδευση και τη θρέψη, χρειαζόμαστε τους αισθητήρες, τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, την αξιοποίηση της γνώσης που υπάρχει. Αυτό για εμάς είναι προτεραιότητα, είναι επιλογή μας. Για αυτό έχουμε κάνει τη Τριφυλία ένα κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας.
Γίνονται σε συνεργασία με τις οργανώσεις ελαιουργικών φορέων, με τις ομάδες παραγωγών, με τους συνεταιρισμούς, με επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις γεωργικής κατεύθυνσης, εξαιρετικές δουλειές. Οι οποίες μας δίνουν πληροφόρηση, την οποία μπορούμε εμείς να αξιοποιήσουμε και να την εντάξουμε στη δράση και βλέπουμε που βρισκόμαστε σε σχέση με προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Δεν διστάζουμε να αξιοποιήσουμε και να φέρουμε τεχνογνωσία, όμως επιλέγουμε αυτή τη τεχνολογία που μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή, να μην είναι υψηλού κόστους και να είναι κατανοητή στην εφαρμογή και την πρακτική της.
Στα πλαίσια όλων αυτών χαρακτηριστικό είναι για την ελαιοκαλλιέργεια ότι φέτος παράγαμε 30.000 τόνους, από τους οποίους το 85- 90% είναι έξτρα παρθένο, κάτι που είναι πρωτόγνωρο καθώς στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι στο 60%. Ταυτόχρονα η παραγωγή αυτή τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς αυξανόμενη και ακόμη δεν έχουμε αξιοποιήσει το φράγμα το οποίο θα μας βοηθήσει πάρα πολύ, ενώ εδώ να σημειώσουμε ότι χρειαζόμαστε και παρεμβάσεις μικρές εγγειοβελτιωτικές και αξιοποίηση των μικρών χειμάρρων».
Μονόδρομος η αύξηση αποδόσεων στην παραγωγή και με τις νέες τεχνικές
«Ταυτόχρονα για να αυξήσουμε τις αποδόσεις πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που ανέφερα προηγούμενα, διότι μόνο η αύξηση των αποδόσεων μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερο εισόδημα και να καταστήσει βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις.
Σήμερα η μέση παραγωγή στα θερμοκήπια στο έδαφος είναι 15-17 τόνους στην κυριότερη καλλιέργεια και το χρόνο 20-25 τόνους, στην υδροπονική καλλιέργεια οι αποδόσεις είναι πάνω από 50 τόνους. Με την αξιοποίηση του βρόχινου νερού που θα έχουμε από το φράγμα ή την αξιοποίηση νερού καλής ποιότητας, μπορούμε να αυξήσουμε τις υδροπονικές καλλιέργειες από 10% που είναι σήμερα να τις κάνουμε 25-30% που θα έχει μια αύξηση στην παραγωγή της περιοχής 30% και παραπάνω. Θα μπορέσουμε δηλαδή από τους 80.000 τόνους θερμοκηπιακών προϊόντων να πάμε στους 120.000 τόνους.
Όλες οι πειραματικές δράσεις έχουν αυτό το στόχο, θέλουμε να δούμε, ποιες από αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή, τι κόστος έχουν και να επιλέξουμε αυτές με προσδόκιμο όφελος».
Διαχρονική η συνεργασία ΔΑΟΚ με πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα
«Η συνεργασία της ΔΑΟΚ Τριφυλίας με πανεπιστήμια έχει ξεκινήσει εδώ και 25 -30 χρόνια, τα αποτελέσματα δεν φαίνονται άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου. Πριν 25 χρόνια είχαμε 700 στρέμματα θερμοκήπια χωρικού τύπου και σήμερα 3.000 στρέμματα με σύγχρονα θερμοκήπια. Εμείς εδώ εφαρμόζουμε γεωργία της ακριβείας από το 2006, είχαμε την τύχη να έχουμε ένα καθηγητή από τα Φιλιατρά τον κ. Φουντά και να τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Είδαμε τις ανάγκες μας, ποιες ήταν; τα θερμοκήπια, τα έξυπνα θερμοκήπια».
Η αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων το μυστικό για την ανάπτυξη
«Το μεγάλο μυστικό δεν είναι μόνο η συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, αλλά κερδίσαμε το στοίχημα των επενδύσεων. Δηλαδή καταφέραμε και αξιοποιήσαμε στο έπακρο από τα ΠΕΠ 94-99 που κάναμε την πρώτη μεγάλη ομάδα θερμοκηπίων μέχρι και σήμερα. Στο τελευταίο πρόγραμμα φτιάξαμε 386 στρέμματα θερμοκήπια και μέχρι σήμερα η συνολική απορρόφηση είναι 15 εκ. και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί με δημόσια δαπάνη 9 εκ. ευρώ και πληρωμές άμεσες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εμπιστευτούν την υπηρεσία και να επενδύουν πολύ εύκολα.
Επίσης ένα άλλο πρόγραμμα που επενδύσαμε, είναι αυτό των νέων γεωργών. Είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα, φυσικά δεν κάνουμε τίποτα ιδιαίτερο πέρα από τα αξιοποιούμε τα προγράμματα που βγαίνουν.
Στη χώρα υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα και στην Τριφυλία βλέπουμε να μας λείπουν οι νέοι παρότι κάποιοι νέοι επιστήμονες γυρίζουν, θέλουμε νέα παιδιά, θέλουμε ανανέωση. Για να γίνει αυτό πρέπει το πρόγραμμα νέων αγροτών να χρηματοδοτείται γενναιόδωρα».
Τόπος πολυλειτουργικών εκμεταλλεύσεων
«Η Τριφυλία είναι ένα καλό παράδειγμα πολυλειτουργικών εκμεταλλεύσεων, δεν έχουμε μόνο ελιές, χαρακτηριστικά να σας πω πως έχουμε 5 εκ. δέντρα δηλαδή 300.000 στρέμματα ελιές με μέση παραγωγή 28-30 χιλ τόνους. Τα θερμοκήπια που είναι σε μια έκταση 3.000 στρέμματα. Αμπέλια με 9.000 στρέμματα και παραγωγή 7-9 χιλ. τόνους και 20 οινοποιεία. Το πρώιμο καρπούζι που καλλιεργείται σε 5.000 στρέμματα που είναι καθαρά εξαγώγιμο. Τελευταία η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας περίπου 1500-2000 στρέμματα. Διατηρείτε η καλλιέργεια των φυλλωδών λαχανικών, η επάνοδος της καλλιέργειας πατάτας, τα υπαίθρια κηπευτικά. Η αιγοπροβατοκτηνοτροφία στον ορεινό όγκο.
Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτή την εποχή δοκιμάζουμε 5 είδη υποτροπικών φυτών στην Τριφυλίας, αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα, μακαντάμια. Από τους 9 δοκιμαστικούς αγρούς που δοκιμάζονται σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι έξι είναι στην περιοχή μας».
Το τρίπτυχο της επιτυχία στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην περιοχή
«Η ύπαρξη της υπηρεσίας μιας υπηρεσίας μικρής, ευέλικτης που λειτουργεί όχι με δημοσιοϋπαλληλικό χαρακτήρα, που στόχο έχει να βοηθά των ιδιωτικό τομέα στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν ενσωματώσει την καινοτομία και νέες τεχνολογίες.
Το δεύτερο είναι η ύπαρξη προοδευτικών και ανοιχτών στις προκλήσεις της εποχής παραγωγών. Νέα παιδιά με διεισδυτικότητα σημαντική στην εξειδίκευση των προγραμμάτων και υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Για εμάς αυτό είναι το δυνατό χαρτί.
Τέλος το επιστημονικό δυναμικό στον ιδιωτικό τομέα που σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ πετυχαίνουν την γρήγορη υλοποίηση των προγραμμάτων και την υποστήριξη στα νέα δεδομένα που έχουν βρεθεί». Συνέντευξη: Κώστας Μπούρας eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα