Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Γιατί οι Έλληνες έχουν πολύ υψηλή κακή (LDL) χοληστερίνη - Τα ελπιδοφόρα μηνύματα από ένα νέο χάπι υπό δοκιμή

Η κακή διατροφή, το αυξημένο σωματικό λίπος, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς ό,τι χειρότερο για την αύξηση της λεγόμενης "κακής" χοληστερίνης, δηλαδή της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL χοληστερίνη), η οποία μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ σε άλλα κύτταρα του σώματος.
Γιατί όμως είναι τόσο επικίνδυνη; Οι ειδικοί απαντούν πως όταν τα επίπεδά της στο αίμα είναι υψηλά, δημιουργούνται αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων.
Εντούτοις, η κληρονομικότητα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην διατήρηση των τιμών της χοληστερίνης σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και όταν εκλείψουν οι παραπάνω επιβαρυντικοί παράγοντες.
Παρά το γεγονός πως είμαστε μια μεσογειακή χώρα, οι Έλληνες εμφανίζουν πολύ υψηλά επίπεδα LDL χοληστερίνης, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, γεγονός που κυρίως οφείλεται στην αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών.
Για τους περισσότερους ενήλικες που λαμβάνουν θεραπεία, ο στόχος της LDL χοληστερίνης είναι λιγότερο από 100mg. Όταν όμως ο ασθενής έχει ήδη υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο, τότε οι γιατροί επιμένουν η τιμή της χοληστερίνης να πέσει κάτω από τα 70mg ή τουλάχιστον να μειωθεί κατά 50%.
Τι προκαλεί η λεγόμενη "κακή" χοληστερίνη
Η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλεί άμεσα συμπτώματα, ωστόσο τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερίνης συνδέονται στενά με την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Έτσι όταν αυξάνονται αυτά τα επίπεδα, αυτόματα αυξάνεται και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Δηλαδή, η αθηρωματική πλάκα που σχηματίζεται στο εσωτερικό μιας αρτηρίας μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά τη ροή του αίματος και τελικά να φράξει την αρτηρία.
Την ίδια ώρα είναι δυνατόν ένα κομμάτι της πλάκας να αποσπαστεί, δημιουργώντας θρόμβο και η αρτηρία να φράξει πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη, στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η κλινική έρευνα για ένα νέο χάπι
Ένα νέο φάρμακο, που βρίσκεται ακόμη σε φάση κλινικών ερευνών, φαίνεται πως μείωσε σε σημαντικά μεγάλα ποσοστά τη λεγόμενη "κακή" χοληστερίνη, την LDL.
Το πειραματικό φάρμακο ονομάζεται MK-0616, είναι χάπι, και στην ουσία αναστέλλει μια
πρωτεΐνη με την ονομασία PCSK9.
Στη μελέτη συμμετείχαν 381 ασθενείς. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε πέντε ομάδες και λάμβαναν καθημερινά για οκτώ εβδομάδες, είτε ένα εικονικό φάρμακο, είτε το πειραματικό φάρμακο σε τέσσερις διαφορετικές δόσεις: 6 mg, 12 mg, 18 mg και 30 mg.
Στη χαμηλότερη δόση, οι ασθενείς είδαν τα επίπεδα χοληστερόλης τους να μειώνονται κατά 41% κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας των οκτώ εβδομάδων, ενώ οι ασθενείς στην υψηλότερη δόση είδαν τα επίπεδα χοληστερόλης τους να μειώνονται κατά 61%. Το φάρμακο βρίσκεται σε κλινική έρευνα φάσης ΙΙ.
Τα ποσοστά μείωσης της χοληστερόλης μέχρι στιγμής είναι συγκρίσιμα με τους επί του παρόντος εγκεκριμένους αναστολείς PCSK9, που όμως όλοι χορηγούνται με ένεση.Η ελπίδα είναι ότι το από του στόματος φάρμακο θα μπορούσε να προσφέρει μια δυνητικά πιο προσιτή επιλογή για τους ασθενείς.
Σωτήρια η πρόληψη
Η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η διακοπή του καπνίσματος, η καθημερινή άσκηση καθώς και μια διατροφή βασισμένη στα μεσογειακά πρότυπα μπορεί να μειώσει κατά πολύ το κίνδυνο αύξησης των τιμών χοληστερόλης. Η διατροφή παίζει σύμφωνα με τους γιατρούς το σημαντικότερο ρόλο στον έλεγχο και τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης και αποτελεί το πρώτο πράγμα που πρέπει να βελτιώσουμε στην καθημερινότητά μας, αν θέλουμε να προλάβουμε τη φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε την υγιεινή διατροφή, επισημαίνουν οι γιατροί, τόσο πιθανότερο είναι να κρατήσουμε σε φυσιολογικά όρια τις τιμές της χοληστερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα