Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Η ΝΔ "μαζεύει" τις μισές απώλειες από τα Τέμπη στις δημοσκοπήσεις - Δύσκολη παραμένει η αυτοδυναμία

Σε σκληρούς προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, με το κυβερνητικό επιτελείο να βρίσκεται μία ανάσα από την επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων και την παρουσίαση του προγράμματος της δεύτερης 4ετίας.
Με το βλέμμα στραμμένο στην αυτοδυναμία και στην επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού στις εκλογές της 21ης Μαίου, τα στελέχη της Ηρώδου Αττικού εμφανίζονται πιο αισιόδοξα μετα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειξαν τις απώλειες από το δυστύχημα των Τεμπών να "μαζεύονται" και τη διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση να μεγαλώνει.
Μέχρι τις εκλογές, όπως εκτιμούν, και την ανακοίνωση του προγράμματος της Νεας Δημοκρατίας, η επιστροφή μερίδας των δυσαρεστημένων -κυρίως λόγω Τεμπών- είναι εφικτή.
Το αρχικό "πάγωμα" μετά το τραγικό δυστύχημα, φαίνεται ότι υποχωρεί, μετά και την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για "σύγκρουση με το αναχρονιστικό κράτος, που κρατάει πίσω την Ελλάδα" αλλά και τις ενέργειες που γίνονται για λειτουργήσει εκ νέου ο σιδηρόδρομος με ασφάλεια. Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν να έχουν ήδη καλυφθεί οι μισές απώλειες, τα ποιοτικά στοιχεία να βελτιώνονται και να αυξάνεται η επιρροή στους αναποφάσιστους. Ωστόσο, επειδή στην πολιτική τίποτα δεν είναι εύκολο, όλοι απεύχονται πριν από τις εκλογές άλλο ένα "κακό" που θα μπορούσε να στοιχίσει στην κυβερνώσα παράταξη.
Στο θετικό κλίμα, συνεργάτες του πρωθυπουργού συμπεριλαμβάνουν και το θολό τοπίο που έχουν προκαλέσει, όπως λένε, οι θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και ο φόβος της ακυβερνησίας, καθώς, όπως όλα δείχνουν τα "κουκιά" δεν βγαίνουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ (σ.σ. μέχρι ώρας ο Γιάννης Βαρουφάκης λέει "όχι" στη προοδευτική διακυβέρνηση που έχει προτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας)
Με θετικό πρόσημο οι δημοσκοπήσεις
Η τελευταία έρευνα της Marc για το Πρώτο Θέμα, ήχησε …μελωδικά στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο γιατί δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας, έστω και με αργούς ρυθμούς, από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,9 % έναντι 25,7% στην πρόθεση ψήφου, με τη Ν.Δ να ανακτά 1,3 μονάδες από τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες που έχασε αμέσως μετά τα Τέμπη - ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκτησε 0,7% ) αλλά επιπλεον γιατί έδειξε σημεία ανάκαμψης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται 11,7 μονάδες του βασικού του αντιπάλου, Αλέξη Τσίπρα.
Το 43,7% των ερωτηθέντων δήλωσε την προτίμησή του στον σημερινό πρωθυπουργό, ενώ το 32% "ψήφισε" Αλέξη Τσίπρα. Ενα αρκετά μεγάλο ποσοστό, 24,3% δεν απάντησε, ενώ ως σημαντικό ποιοτικό στοιχείο αξιολογείται αυτό της παράστασης νίκης με την κυβερνώσα παράταξη να προηγείται με 61% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέγραψε 26,2%. Στα "συν" περιλαμβάνεται και η μείωση του ποσοστού της αδιευκρίνιστης ψήφου, η οποία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα έπεσε από το 14,6% στο 11,9%, γεγονός που μπορεί να σημαίνει και επιστροφή, έστω και με ανοχή, στη Νέα Δημοκρατία.
Εβδομάδα ανακοινώσεων
Εάν τηρηθεί ο προεκλογικός σχεδιασμός, αμέσως μετά την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα την Τετάρτη, θα ανακοινωθούν επίσημα τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, με τους κομματικούς να υποστηρίζουν ότι θα έχουν άρωμα ανανέωσης τόσο λόγω των νέων υποψηφίων αλλά και του μέσου ηλικιακού όρου, ο οποίος θα "πέφτει" 10 χρόνια. Πρόκειται για υποψηφίους που θα έχουν περγαμηνές στον επαγγελματικό στίβο, ενώ οι γυναίκες θα έχουν σημαντική παρουσία.
Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με μόνο σίγουρο μέχρι ώρας τον Θόδωρο Σκυλακάκη. Αμέσως μετά την Μεγάλη Εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, με τους βασικούς στόχους, το περίγραμμα των οποίων έχει ήδη παρουσιάσει ο Κ. Μητσοτακης.
Καλύτεροι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στον πρώτο δε έχει ήδη ανακοινωθεί νέο μισθολόγιο από το 2024, νέο ΕΣΥ, με αναβάθμιση 87 νοσοκομείων, γρηγορότερη δικαιοσύνη και στέγη για τους νέους, ένα κεφάλαιο που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την Ν.Δ, καθώς στις εκλογές του Μαΐου δικαίωμα ψήφου θα έχουν 420.000 νέοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα