Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Και όμως ο Μητσοτάκης… ανησυχεί - Οι φόβοι για «χαλαρή ψήφο»

Mε την παράδοση της διερευνητικής εντολής στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που ως όφειλε την είχε παραλάβει νωρίτερα χθες το μεσημέρι- στρέφει, πλέον, την προσοχή του στη νέα εκλογική αναμέτρηση (πιθανότατα) στις 25 Ιουνίου, όπου θα κριθούν οι τελικοί συσχετισμοί της επόμενης τετραετίας.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τα στελέχη της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρούν σταυρόλεξο «για δυνατούς λύτες» τη διαχείριση του προχθεσινού, θριαμβευτικού αποτελέσματος των εκλογών της απλής αναλογικής. Κι αυτό, για μια σειρά λόγων, που ισχύουν και που πρέπει ο θριαμβευτής των προχθεσινών εκλογών να τους αναιρέσει έναν προς έναν.
Οι ανησυχίες
Ειδικότερα, το 40,7% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία είναι ένα εξαιρετικό, μεν, ποσοστό για το κόμμα που νίκησε, ωστόσο μια έστω και οριακή υποχώρησή του, δηλαδή ένα ποσοστό που θα αρχίζει από «3» θα εκληφθεί ως υποχώρηση της ισχύος του κυβερνώντος κόμματος και θα «θολώσει» τη θριαμβευτική εικόνα των «γαλάζιων».
Πέραν της εντύπωσης, υπάρχει και η ουσία: Για την επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα ποσοστό άνω του 38%, και μάλιστα αρκετά πιο ψηλά, ώστε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μην είναι οριακή, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία να μην κυβερνά όντας έρμαιο των διαθέσεων ενός- δυο βουλευτών.
Συνεπώς, η λογική της «χαλαρής ψήφου» μπορεί να βλάψει καθοριστικά τις εκλογικές επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας, άρα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαχειριστεί τον εξαιρετικά υψηλό πήχη που έθεσαν οι πολίτες, δίνοντάς του σχεδόν 41% των ψηφισάντων.
Πώς διαβάζουν το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ
Αντίστοιχα, οι επιδόσεις της αντιπολίτευσης έχουν επίσης μπει στο μικροσκόπιο της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι σε αυτήν θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τη συσπείρωσή του, διότι όπως αιφνιδιάστηκαν οι Νεοδημοκράτες από το αποτέλεσμα, ομοίως αιφνιδιάστηκαν και οι πολίτες που ψήφισαν -ή εξέταζαν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν- τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος στο οποίο ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο στην εξίσωση που έχουν ενώπιόν τους τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνεται το σενάριο αύξησης των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αγνωστος «Χ» και το ΠΑΣΟΚ
Παράλληλα πρέπει να φανεί και να ερμηνευθεί η από εδώ και πέρα η εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ. Στη Νέα Δημοκρατία προεξοφλούν μια λυσσαλέα μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την πολιτική ηγεμονία στην κεντροαριστερά, η οποία θα αρχίσει πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και θα επεκταθεί στην επόμενη τετραετία.
Το επιτελείο Μητσοτάκη ενδιαφέρεται αυτή η μάχη να εμφανίζεται αβέβαιη στα μάτια των πολιτών, ώστε η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην έχει αξιόμαχη αντιπολίτευση που να την πιέζει και, ίσως, να την εξαναγκάζει σε λάθη. Με δεδομένο, όμως, τον «ανατρεπτικό» χαρακτήρα της προχθεσινής ψήφου, ακόμα δεν είναι σαφές στα μάτια των επιτελών του πρωθυπουργού το πώς θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα στη μάχη για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά.
Τα πρώτα σχέδια
Ήδη αυτά τα θέματα, παράλληλα με τον σχεδιασμό του προεκλογικού αγώνα για τις επερχόμενες εκλογές, κυριαρχούν, αν δεν μονοπωλούν, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που διοργανώνονται σε Μέγαρο Μαξίμου και οδό Πειραιώς με, ή και χωρίς τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι πρώτες αποφάσεις θέλουν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να ρίχνει το βάρος του στον προγραμματικό του λόγο, επιχειρώντας να πείσει και όσους τελικά δεν έριξαν στην κάλπη το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στις 21 Μαΐου, να το κάνουν στις 25 Ιουνίου.
Ηδη έκανε μια πρώτη νύξη στην χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν ανέφερε τα προβλήματα της τεχνητής νοημοσύνης και της κλιματικής αλλαγής ως μείζονα διακυβεύματα του επόμενου χρονικού διαστήματος.
Εκτιμάται στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας ότι μια τέτοια ατζέντα πρώτα θα οδηγήσει όλους όσοι ψήφισαν τη ΝΔ στις εκλογές της απλής αναλογικής να το επαναλάβουν, κι ακολούθως θα ενισχύει στις πιθανότητες να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία και όσοι μετριοπαθείς κεντρώοι ή πολίτες με χαλαρή σχέση με την πολιτική, δεν το έκαναν προχθές.
Πάντως, οι συσκέψεις στα ενδότερα του κόμματος που θριάμβευσε στις εκλογές της Κυριακής, μόλις άρχισαν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα