Τα 4 σενάρια, που θα οδηγούσαν τις τιμές του πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι:
#1 Σημαντική κλιμάκωση στην Ουκρανία
Εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, ο κόσμος άρχισε να μιλάει για εκτόξευση των τιμών πετρελαίου στα 200 δολάρια. Ο Pierre Andurand προχώρησε ακόμη περισσότερο, προειδοποιώντας ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει στα 250 δολάρια, επειδή «νομίζω ότι χάνουμε για πάντα τη ρωσική προσφορά στην Ευρώπη».
Όπως αποδείχτηκε, η Ευρώπη δεν χάνει τις ρωσικές προμήθειες, απλώς αυτό πλέον γίνεται μέσω τρίτων χωρών, κάτι που έσωσε την παγκόσμια οικονομία από έναν μεγάλο πονοκέφαλο.
Ωστόσο, μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης, ενδεχομένως μέσω μιας πιο άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να στείλει τις τιμές στα ύψη. Δεν είναι βέβαιο ότι θα φτάσουν τα 200 δολάρια ακόμη και σε ένα σενάριο κλιμάκωσης, επειδή είναι εξαιρετικά απίθανο η αγορά να αντέξει αυτή την τιμή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν είναι αδύνατο να συμβεί.
#2 Περισσότερες περικοπές στον ΟΠΕΚ+
Αυτό το σενάριο είναι λιγότερο πιθανό από το πρώτο. Για να φτάσουν οι τιμές στα 200 δολάρια, ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να μειώσει πολύ περισσότερο την παραγωγή. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το θέλει ο ΟΠΕΚ+, διότι τα 200 δολάρια είναι πολύ υψηλή τιμή και μείωνε τη ζήτηση.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει δείξει ότι το ορόσημο είναι γύρω στα 80-90 δολάρια ανά βαρέλι, οπότε προσπαθεί να διατηρήσει τις τιμές κοντά σε αυτό το επίπεδο.
Η μείωση παραγωγής θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, όπως συμβαίνει πάντα, ακόμη και αν αυτή είναι μικρή, της τάξεως των 400.000 bpd, όπως είδαμε πρόσφατα με τη διαμάχη Κουρδιστάν-Ιράκ για τις εξαγωγές.
#3 Η Ρωσία μειώνει την παραγωγή
Από πέρυσι, όλες οι προβλέψεις για 200 δολάρια ανά βαρέλι είχαν να κάνουν με το ρωσικό πετρέλαιο. Οσοι έβλεπαν το πετρέλαιο να ανεβαίνει στα 200 δολάρια ανέφεραν ως κύρια πηγή της ανησυχίας τους τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις αναφορικά με τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Φυσικά, αυτές οι προβλέψεις δεν έλαβαν ποτέ υπόψη ότι η Ρωσία απλώς θα άλλαζε αγοραστές και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα άλλαζαν προμηθευτές, όπως τελικά συνέβη.
Επίσης, λίγοι σκέφτηκαν ότι η Ρωσία θα μείωνε την παραγωγή πετρελαίου σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις. Έχει ήδη ανακοινώσει ορισμένες περικοπές, οι οποίες σύμφωνα με κάποιους σχολιαστές είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ρωσίας να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο.
Όποια και αν είναι η αλήθεια, το γεγονός είναι ότι η Ρωσία μπορεί να μειώσει την παραγωγή της σκόπιμα. Και αν το κάνει, οι τιμές θα σημειώσουν άλμα. Το πόσο ψηλά θα φτάσουν, δεν το ξέρει κανείς και θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό των περικοπών. Όσο για το πόσο πιθανό είναι αυτό - όχι πολύ.
#4 Η υποεπένδυση
Υπάρχει ένα ακόμη σενάριο, που είναι ρεαλιστικό: η συνεχής υποεπένδυση συρρικνώνει την προσφορά τόσο πολύ, ώστε η αύξηση των τιμών αποτελεί μονόδρομο.
Η Σαουδική Αραβία έχει προειδοποιήσει γι' αυτό, όπως και οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστόλιθου. Και η G7 μόλις δήλωσε ότι θα καταπολεμήσει τα «αμείωτα ορυκτά καύσιμα», κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως θα αποθαρρύνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αν οι κυβερνήσεις σοβαρευτούν με αυτό που αποκαλούν «αμείωτα ορυκτά καύσιμα», ο παγκόσμιος εφοδιασμός σε πετρέλαιο θα τεθεί σε κίνδυνο.
Οι αναλυτές αρέσκονται να λένε ενας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξεις την τιμή ενός εμπορεύματος είναι να την αφήσεις να αυξηθεί τόσο πολύ ώστε να μειωθεί η ζήτηση.
Τι συμβαίνει όμως αν αυτό το εμπόρευμα είναι τόσο βασικό όσο το πετρέλαιο; Η μη χρήση πετρελαίου οδηγεί τους ανθρώπους πίσω στους αιώνες, σε μια απλούστερη αλλά πολύ λιγότερο πλούσια εποχή. Ενας Κενυάτης αγρότης, σίγουρα θα έχει την απάντηση.
Ευτυχώς για όλους, ακόμη και η συνεχής υποεπένδυση σε νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να μην είναι αρκετή για να φτάσουν οι τιμές στα 200 δολάρια. Διότι η βιομηχανία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα ανταποκρίνεται πάντα στη ζήτηση προσαρμόζοντας την παραγωγή. Η υποεπένδυση το έχει κάνει αυτό πιο δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Ακόμη και η G7 δεν είναι έτοιμη να επιβάλει μια απόλυτη απαγόρευση του πετρελαίου. Αυτό θα ήταν πολιτική και οικονομική αυτοκτονία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα